ANNONS

Skridskostarke miniraketen Vilgot Hyll Jemn vilar blicken på målet, redo att låta bollen landa med ett välriktat rassel i nätmaskorna. Tillsammans med 299 andra barn och unga sätter han bandyglädjen i centrum via Falu BS populära satsning “Kids on ice”.
Foto: Sonny Jonasson

“Underbart att se all denna glädje”

FALUN För Falu BS är bandy och livet två element speglade i samma is. – Vi är stolta över “Kids on ice” och det är underbart att se all denna glädje, säger klubbchefen Nicklas Andersson.

I samspel med flertalet av föreningens framsynta eldsjälar är han för fjärde året i rad synnerligen engagerad i Kids on ice. Ett bandyfritids av vuxna, för barn, för sporten, för hälsan.
Ett varje torsdag förekommande arrangemang som via samarbete med lokala skolor och företag innebär att mängder av barn och unga kan berika tillvaron med skenande glädjeyttringar på Lugnets jättelika utomhusrink.
Förtjänsterna är många. Kostnaden för de aktiva obefintlig.
Totalt är hela 300 barn anmälda till vinterns upplaga.
– Nu har vi precis dragit i gång och det är redan succé, anför en uppåt Nicklas Andersson.
Och öser beröm över välvilliga krafter.
– Att vi har oumbärliga motorer som Hans-Olov Pettersson, Håkan Andersson, Stefan Nykvist och Lars Bergman i det här maskineriet är något som gör oss otroligt tacksamma.

I främsta fokus för allt arbete står stadens, bygdens och bandyns barn och unga.
Att hundratals av dem kliver på de uppstyrda gratisbussarna mot Lugnet är kvitto på att man satsat rätt och får gehör i sportens favör.
– Ja, hit vill man nästan bjuda allmänheten för att ta del av ett fenomen, det är underbart att se all denna glädje, säger Nicklas.
Klubbchefen ser positiva synergieffekter mellan individ, idrott och samhälle i ett bredare perspektiv.
– Här får man en känsla för hur det är att vara med i ett lag, en uppmuntran att våga prova något nytt och samtidigt kommer ungarna ut i aktiviteter. Och självklart är det också en bonus om fler får upp ögonen för bandy som sport och vill börja spela i Falu BS.

Ett resonemang som bekräftas av klubbkraften tillika initiativtagaren Hans-Olov Pettersson, som i samklang med dåvarande klubbchefen Jennifer Zetterberg drog i gång själva företeelsen bandyfritids.
– Föreningslivet har en viktig funktion att fylla i dag, och kan få fler att lämna stillasittandet för att i stället komma ut i friska luften och in i en gemenskap, understryker han.
– Det är fantastiskt kul att se det stora intresset för dessa isträffar. Lek och bandy möts. Falu BS var först med här och i dag har glädjande nog cirka 20 andra klubbar dragit i gång liknande upplägg.

Nicklas Andersson instämmer, och redogör för den känsla som genomsyrar såväl Kids on ice som Falu BS fast förankrade föreningsmentalitet.
– Vår önskan är att det ska vara så lätt som möjligt, och därför är det suveränt att vi kan låna ut utrustning och ha bussar som hämtar upp skolbarnen och deras fritidsledare.
– Det här ligger oss varmt om hjärtat och går hand i hand med våra ideal som klubb, att vilja knyta samman föreningens olika delar och maximera vi-känslan, betonar han.

Som ledare på isen återfinns också elever från Hagströmska bandygymnasiet, och efter varje nittiominuters isäventyr får barnen fika i klubbhuset. Stämningen är lekfullt peppad i ett närmast idylliskt vintrigt ramverk, en miljö som på lördagar också uppbär evenemanget “Skridskokul” i klubbens regi.
Fartfyllda eskapader och skottmanövrar samsas med skrattsalvor som ekar över Lugnets generösa nejder.

Hans-Olov Pettersson och Nicklas Andersson följer aktiviteterna med stort intresse.
Förstnämnda minns ett hjärtevärmande ögonblick tre säsonger tillbaka.
– En rullstolsburen pojke ville gärna delta, men var orolig för det här att han ju inte kan stå på ett par skridskor.
– Då fixade vi ett slags skridskokälke till honom, och sedan fullkomligen for han fram här på isen. “Titta, jag kan åka skridskor”, ropade han samtidigt som glädjetårarna bara rann nedför kinderna på både honom och oss. Jag börjar nästan gråta av att tänka på det, skrattar Hans-Olov innerligt i riktning mot idrottens allra mest magiska egenskaper.

Facebook

ANNONS

ANNONS