“Nu väntar jul och nyår, och det är viktigt att vi de närmaste veckorna hjälps åt att hantera det här”, understryker smittskyddsläkaren Fredrik Rücker. Detta om hög smittspridning av luftvägsinfektioner samt vinterkräksjuka, vilket också ger högre sjuktal inom vårdpersonalen.
Foto: Sonny Jonasson

Trippla luftvägsvirus och vinterkräksjukan tynger vården: “Ansträngt läge”

FALUN/DALARNA. Stegrande smitta av covid-19, säsongsinfluensa och RS-virus. Därtill konstaterar smittskyddsläkaren Fredrik Rücker att årstidens ovälkomna inslag i form av vinterkräksjuka också gjort entré. – Vi ser en markant ökning av luftvägsinfektioner de senaste veckorna. Samtidigt blir fler i vårdpersonalen sjuka, och tillsammans utgör dessa faktorer en press på vården, berättar han.

Med vintern växer virusvolymen och samtidigt växer utmaningarna för vården i länet.
Luftvägsinfektionerna ökar och nu meddelar också magsjukan sin oönskade närvaro.
På Falu lasarett råder som nyligen uppmärksammats redan platsbrist på grund av bland annat underskott på sjuksköterskor och rekryteringssvårigheter.
Nu sker ytterligare prövningar då personal blir sjuk.

Smittskyddsläkaren Fredrik Rücker konstaterar prövningar på flera håll i Dalarnas vårdmaskineri, vilket accelererar till följd av den nu ökande smittspridningen.
– Ja, nu är läget ansträngt. De senaste veckorna har antalet bekräftade covidfall ökat markant i länet, det är en brant kurva uppåt i statistiken. Det här är den högsta nivån av smittspridning vi haft sedan i augusti, säger han.
Detta efter en period präglad av stabilare och mindre dramatisk smittspridning.
Nyligen skedde dock en fördubbling av fall jämfört med föregående vecka.

Fredrik Rücker och regionen informerar nu även att influensasäsongen är ett faktum, vilket orsakar höjda sjukantal och tajtare marginaler inom vårdkapaciteten.
– Nu råder ånyo krav på munskydd för vård- och omsorgspersonal. Och smittspårningen, som varit aktiv även tidigare, ökar nu i aktivitet bland vård- och omsorgspersonal.
Man ser också att numren av små barn som behöver vård på grund av RS-infektioner ökar i länet.
RS-viruset (respiratory syncytial virus) är enligt Folkhälsomyndigheten en vanlig orsak till övre luftvägsinfektion och den vanligaste orsaken till nedre luftvägsinfektion hos barn yngre än ett år.
Fredrik klargör i sammanfattande termer att det nu pågår stor spridning av tre olika sorters luftvägsinfektioner.

Fredrik Rücker, smittskyddsläkare vid Region Dalarna. Foto: Sonny Jonasson

Han betraktar situationen som bekymmersam, och utöver luftvägsåkommorna drabbar nu alltså även vinterkräksjukan.
– Jag fick precis information och siffror från Folkhälsomyndigheten gällande vinterkräksjukan, alltså caliciviruset, upplyser Fredrik när tidningen får en lägesrapport.
Smittskyddsläkaren vidareutvecklar om dagsläget och hur problematiken kan hanteras.
– Även om covidinfektionen nu oftast orsakar lite lindrigare sjukdomsbild så kan man fortfarande bli dålig. Framför allt om man är äldre eller tillhör en riskgrupp. Och om infektionen inte drabbar på samma sätt som tidigare så är det ofta en effekt av att personen har vaccinerat sig.
– Att fler individer behöver vård och att fler inom vårdpersonalen nu också blir sjuka, dessa faktorer utgör ju tillsammans en viss press på vårdläget i länet.

Han fortsätter och fokuserar på närmast kommande tidsperiod gällande virusen i fråga.
– Ja, nu stundar ju storhelger då människor överlag umgås mer och kommer närmare varandra.
Fredrik framhåller en önskan att alla nu gör vad man kan för att begränsa smittspridningen. Att råd och rekommendationer åtföljs och att viktiga aspekter som god handhygien upprätthålls.
Och att de som rekommenderas vaccin mot covid-19 och influensa säkrar att dessa doser tas.
Detta som sagt genom att personer i riskgrupp tar rekommenderade påfyllnadsdoser mot covid-19.
För 65-plussare, individer med kronisk sjukdom eller gravida betonar smittskyddsläkaren också vikten av att vaccinera sig mot influensa.
– Influensavirus är väldigt smittsamt och kan leda till allvarlig sjukdom, främst för äldre och riskgrupper. Vaccination ger ett skydd mot livshotande influensa.

“Stanna hemma vid sjukdom, håll avstånd vid minsta symptom, följ rekommendationer och tvätta händerna”, understryker smittskyddsläkare om spridningen av flertalet virussjukdomar. Foto: Sonny Jonasson

I sammanhanget understryker Region Dalarna och smittskyddsläkaren att det under jul och nyår råder begränsat med vaccinationstillfällen. Därför uppmanar man berörda individer att snarast boka tid för vaccination och kolla status för drop-in-tider via 1177.se/dalarna.
Fredrik Rücker summerar nuläget och sätter ord på en hälsogrundad inrådan till dalfolket.
– Vårt budskap till allmänheten är nu att värna om andra och varandra genom att vara hemma när man är sjuk. Att hålla avstånd vid minsta symptom, och att följa de rekommendationer som finns. Att tvätta händerna.
– Nu väntar som sagt jul och nyår, och det är viktigt att vi de närmaste veckorna hjälps åt att hantera det här, understryker smittskyddsläkaren.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,249325" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS