Runacademys löparcoacher.
Foto: Privat

Tre år sedan starten – ”Mycket uppskattat”

AVESTA. För tre år sedan, i mars 2020, startade Runacademy i Avesta med Ronny Wedin i spetsen. Och visst har han och övriga löparcoacher fått Avesta att röra på sig. – Det är flera som springer både större och mindre motionslopp, säger Wedin.

Springa, cykla, åka skidor, gå på gym eller spela padel. Vi är många som har stillasittande arbeten och vikten av att motionera på fritiden har blivit allt viktigare.
Det är kanske också därför som Runacademy har varit en lyckad organisation sedan starten för tio år sedan. Till Avesta kom Runacademy för tre år sedan och nu kliver löparna in i en ny termin.
– Vi ser fram emot att träffa både nya och erfarna deltagare, säger Ronny Wedin som är platsansvarig i Avesta.
Och precis som tidigare finns det möjlighet att vara med på ett prova-på-pass. Detta sker tisdagen den 14 mars med samling vid brukshundklubben i Avesta.
– Sedan kör vi i gång vårens löpargrupp från den 21 mars till och med 13 juni.

Under höstterminen var det 41 löpare som deltog i de olika grupperna.
– Det var 48 på våren och det har alltid varit fler deltagare under vårens löpargrupper då vi haft fler av nya deltagare som börjat träna med oss.
Har upplägget för Runacademy förändrats sen ni startade för några år sen?
– Gruppstorleken för varje löpargrupp är anpassade där vi har fler uppdelade löpargrupper efter antal ledare på träningspassen. Vi har fortsatt med mindre antal deltagare i varje löpargrupp med hänsyn till tidigare restriktioner under och efter covid och det har varit uppskattat av våra deltagare. Varje deltagare får därmed mer individuell coachning av våra ledare.
Faktum är att det finns de som varit med sedan starten 2020.
– De deltagare som varit med sedan starten har även sett att träningspassen utvecklas och förnyas för varje termin utifrån deltagarnas utvärderingar. Vi har även fyra av sju ledare under vårens löpargrupp som har varit med från starten.

Runacademy

Runacademy har sju löpcoacher och ny är Fredrik Borgström. Övriga är Filippa Folkjern, Ulrika Blomqvist, Hansi Kraus, Jimmy Stenberg, Mattias Hummeljut och Ronny Wedin.
Vilka vänder ni er till?
– Hos oss är alla nivåer av löpare välkomna och vi delar alltid in oss i mindre grupper efter nivå. Under ett pass med oss får du både utveckla din löpteknik genom olika löpteknikövningar, samt din kondition då vi springer i olika tempon. Alla pass genomsyras av mycket pepp och löparglädje!
Noteras kan att flera av de som varit med också har ställt upp i motionslopp.
– Det är flera som springer både större och mindre motionslopp med olika delmål och huvudmål med sin löpträning. Vi har ledare som springer maratonlopp och en av våra ledare även deltagit i flera maraton runt om i Europa, berättar Wedin.

Kan man vara nybörjare och helt otränad för att vara med?
– Ja, alla kan vara med då vi har löpargrupper för alla nivåer oavsett löperfarenhet sedan tidigare. Våra nybörjare följer eget träningsupplägg med sin ledare.
Var är tjusningen med löpning för dig?
– Jag har alltid uppskattat löpningen som den träningsform som har kort ställtid från start till slut av träningspasset men som ger enorma endorfiner och där jag kan bedriva hög puls för ökad kapacitet.

Runacademy
Runacademy startades 2013 av Petra Kindlund på Södermalm i Stockholm.
Syftet är att sprida löparglädje och få fler att lära sig hur löpningen kan bli roligare.
Prova-på-passet genomförs i Avesta den 14 mars.
Mer information hittar du på runacademy.se.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!