Falu BS pojklag födda 2009 är sällskapet bakom Faluförslaget om en konstgräshall för fotboll. Nu har man gästat Kristinehallen och framfört förslaget inför politiker i kommunfullmäktige.
Foto: Anna Göras

Tonårslirare i fullmäktige: “Blev lite mer på riktigt”

FALUN. Falu BS fotbollsgrabbar födda –09 är några av sportens unga härförare i Falun. Via sitt Faluförslag har man nu tagit det hela upp till fullmäktigenivå. Man fortsätter gemensamt lyfta önskan om en konstgräshall i staden. – En viktig upplevelse i demokrati och viljan att förändra, att man verkligen vill något med det man gör, säger en stolt pojklagstränare i Pär Borgersen.

Som Lokalt i rapporterade i våras har tonårsgrabbar i Falu BS lämnat in ett Faluförslag till kommunen.
Detta inhyser önskan om att en konstgräshall ska byggas på Falumark.
På så vis skulle Falu BS pojkar födda 2009 samt lirare från andra lokala klubbar kunna utöva sin favoritsport året om.

Vid kommunfullmäktiges senaste sammanträde är grabbarna i fråga på plats för att presentera sin bollkära yttring.
– Innan man gör en sak som denna är det nog kanske svårt att föreställa sig hur det är. Hur allt ser ut. Jag tror att det i positiv mening blev lite mer på riktigt för killarna nu, redogör Pär Borgersen i ledarstaben kring laget.

Han utvecklar:
– Det här är nog en viktig upplevelse. Att känna hur demokrati går till och fungerar. Att man kan bidra till att förändra saker om man verkligen vill.

Borgersen meddelar att de unga killarnas framställan inte redan i nuläget utmynnat i någon direktrespons.
Snarare att politiken noterat och registrerat framryckningen i ämnet, och att frågan tas med för vidare behandling i adekvat lokalpolitiskt forum.
– Precis, vi har ju av förståeliga skäl inga svar än i en stor fråga som denna. Och som jag nämnt vid tidigare tillfälle måste man vara ödmjuk inför den ekonomiska aspekten i detta. Det råder ju ett kommunpolitiskt läge där det behövs sparas pengar.
– Det är dock väldigt kul att se grabbarna ta steg som dessa. Även att hela grejen nu drivs vidare. Dessutom har både vi och andra lokala klubbar dialog med tjänstemän kring ämnet.

Engagerade fotbollsgrabbar på plats vid kommunfullmäktige. Foto: Anna Göras

Pär fortsätter:
– I denna dialog talas bland annat mycket om hur vi gör det här bäst, vad kan vi hjälpa till med och så vidare. Vad blir bäst för både fotbollen och lokalsamhället? Det finns mellan 2 500 och 3 000 unga som spelar fotboll i Falun, vilket ger den här sporten en stor social funktion.

Framgent ämnar man fortsätta följa och fronta frågan kring konstgräshallen lika noggrant som intresserat.
I rollen som tränare ser Borgersen både direkta och långsiktiga värden i unga spelares vilja att axla ansvar.
Inom både sportens värld och den vardagliga tillvaron.
– Den enda hjälp de fick i detta var att få ned sina tankar i en digital presentation. Det här är deras egen förtjänst. Två killar skötte presentationen och kompisarna stöttade i stolsraderna. Det är inte varje dag ett helt lag unga fotbollsgrabbar kliver in på ett fullmäktigemöte, och två av dem till och med tar plats i talarstolen, säger Pär om en överlag positiv erfarenhet för teamets adepter.

Han sammanfattar med goda vitsord till såväl det egna laget som andra barn och unga inom de lokala idrottsföreningarna.
– Jag tror att det här är ett gott exempel på hur idrotten kan påverka en positivt, oavsett vilken sport man pysslar med. Man får med sig något mer i ett större perspektiv. En känsla av betydelse och att verkligen vilja något med det man gör.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,385071" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS