Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Oron och ångesten har ökat sedan Ukrainakrigets start och till följd av ekonomiskt tuffare tider. Kbt-terapeuten Anna-Karin Nilsson förklarar vad som händer i kroppen och hjärnan vid oro och ångest och tipsar om möjliga metoder för att försöka tackla dessa känslor.
Foto: Sonny Jonasson

Terapeutens tips för att tackla ångest och oro

FALUN/DALARNA. Markant ökade levnadsomkostnader. Krigstillstånd i landets relativa närhet. Ett överlag oroligt världsläge visar sig nu påverka allt fler på såväl individnivå som i nära relationer. – Sedan kriget i Ukraina startade har oron och ångesten varit mer påtaglig även i terapirummet, berättar Anna-Karin Nilsson som är socionom och kbt-terapeut vid Raw Relations i Falun.

På senare tid har mångas ekonomi fått sig en rejäl snyting av skenande utgifter.
Kostnaderna för el och energi, livsmedel och drivmedel är på unikt höga nivåer, vilket på dessa sidor nyligen också konstaterats av näringslivsexpertis.
Nu visar sig konsekvenserna av tuffare tiders förutsättningar även i måendet hos både individer och personer i parrelationer.

Socionomen och kbt-terapeuten Anna-Karin Nilsson intygar ovan att den oroliga trenden tilltagit sedan Ryssland startade krig i Ukraina.
– Ja, och orosproblematik som fanns innan har i många fall förstärkts. Att känna lite oro och ångest ingår i att vara människa och är ingen diagnos, men när oron och ångesten tar över livet är det dags att söka hjälp, säger hon.

Anna-Karin sätter ord på känslor som kan vara svåra att identifiera – vad begrepp som oro och ångest i grund och botten kan handla om.
– Människan är den varelse på jorden som fått “gåvan” att oroa sig. Delfinerna oroar sig till exempel antagligen inte för klimatförändringar som orsakar mer uppvärmning som kan ge konsekvenser om ett år, exemplifierar hon.
Och fortsätter i ämnet:
– Oro hjälper oss att vara försiktiga, men när oron blir konstant och katastroftankarna avlöser varandra kan det ha övergått till generaliserat ångestsyndrom. Denna typ av besvär kan också uppkomma av överkonsumtion av exempelvis alkohol. Alkohol är också vanligt som självmedicinering mot oro och kan på sikt skapa onda cirklar, upplyser hon.

Anna-Karin Nilsson, kbt-terapeut och socionom vid Raw Relations i Falun. Foto: Privat

Stark oro kan leda till den fas som kallas ångest.
Anna-Karin klargör att det är ett mycket omfattande ämne som kan göra anspråk på en hel bok för att avhandlas.
Hon tydliggör dock kring kärnan i vad som kan betraktas som ångest.
– Det är ett känslotillstånd som skapas när hjärnan registrerar potentiella hot, som kan handla om upplevelser av att vi inte kan hantera situationer eller känslor. Ångest är inte farligt men däremot obehagligt.
– Stark ångest kan kännas outhärdlig och skapa stora begränsningar i livskvaliteten. Men det finns hjälp att få. Med bra behandling går det att lindra besvären och få ökad livskvalitet.

Utöver generaliserat ångestsyndrom nämner hon även ångestdiagnoser som paniksyndrom (som innehåller panikångest), social ångest och PTSD (posttraumatiskt stressyndrom).
Anledningarna till att människor känner ångest knyter an till primitiva reaktions- och tankemönster.
– Vi är designade för överlevnad. Oro och rädsla är i grunden positiva reaktioner som hjälper oss att vara försiktiga vid hot och får oss att agera vid svåra händelser. Men hjärnan, som designades på “savanntiden”, har inte förändrats till dagens samhälles helt andra förutsättningar, förklarar hon.

Anna-Karin menar att detta kan resultera i svårigheter att skilja på tankekonstruktion och verkligt hot.
Därav kan exempelvis en larmande rubrik i media leda till att den uråldriga mänskliga hjärnan scannar av situationen efter mer fara för att säkra överlevnad.
– Det förklarar varför oron kan spinna i väg med oss, vi oroar oss för många olika saker. Hjärnan prioriterar potentiellt hotfulla saker för överlevnads skull, vilket kan ge en uppfattning att världen är mer hotfull än den faktiskt är.

“Stark ångest kan kännas outhärdlig och skapa stora begränsningar i livskvaliteten. Men det finns hjälp att få”, framhåller kbt-terapeuten Anna-Karin Nilsson. Foto: Sonny Jonasson

Upplever du att nu rådande läge leder till fler diskussioner, bråk och praktiskt pusslande och att man därför riskerar “tappa” relationen till varandra?
– Ökad oro sliter på parrelationen. Många par har just vacklat ur åren med pandemi, då det oftast inte fanns barnvakter. Och att arbeta hemma kunde tära då man träffades för mycket. Utan paus kom sedan kriget i Ukraina och allt det fört med sig.
Anna-Karin Nilsson utvecklar kring dilemmat, och kastar även nyanserande ljus över detsamma.
– Upplever att många bet ihop under pandemin och stod ut, men att det nu finns en del att ta tag i. Och så staplas ytterligare oro på det. Men som parterapeut ser jag också möjligheter, betonar hon.

Här understryker hon att små åtgärder kan ge stora resultat som håller kärleken levande.
– Sviktande ekonomi kan göra att man exempelvis inte unnar sig att åka på hotell med sin partner, omnämner Anna-Karin ett potentiellt scenario.
Och uppmuntrar kreativitet i relationen till en partner.
– Man får vara uppfinningsrik så den ostörda partiden kan få bli verklighet ändå. Något som lyfter kärleken är att kommunicera när man är lugn utifrån ett jag-perspektiv, och det är gratis.

I syfte att skingra orosmoln lyfter kbt-terapeuten även styrkan i att flytta fokus från jaget till fördel för någon annan.
– Ja, att erbjuda hjälp till andra kan hjälpa. Att hjälpa sin granne. Eller Rädda Barnen. Jag är med i Rädda Barnens styrelse i Falun och vet att de ska rekrytera volontärer under hösten, upplyser hon som ett alternativ i sammanhanget.

Avslutningsvis framhåller hon värdet i gemenskap och att lufta lyckliga företeelser även i hårdare tider.
– Dela oron med någon du litar på, att beskriva det man känner aktiverar områden i pannloberna som gör att man blir lugnare. Studier visar att om vi har någon att dela saker med så upplever vi att livets bördor känns lättare. Men försök även prata om annat vardagligt än hemskheter.

Kbt-terapeuten Anna-Karin delar med sig av tänkvärda tips för att hantera oro och ångest. Foto: Dreamstime

Fakta
Detta händer i kroppen vid oro och ångest
▪ Kroppens stressystem aktiveras, man går upp i “stabsläge”, förbereder sig på att fightas eller fly för överlevnad. Hjärtat pumpar snabbare och blodet går till de stora muskelgrupperna
▪ Munnen blir torr då vatten ska gå till att kunna kyla kroppen med svett
▪ Man mår illa för att kunna kräkas upp maginnehållet för att kunna springa snabbare
▪ Sexlusten och förmåga att somna försvinner då man i stället är inställd på att försvara sig
Anna-Karin Nilsson kommenterar: “Supersmart konstruktion för jägar- och samlarsamhället, men i dag arbetar funktionerna delvis emot oss.”

Kbt-terapeutens tips för att hantera oro och ångest
“Ett verktyg vi arbetar med i terapi för att minska oron och ångesten är att möta sin oro och ångest. Det kan låta kontraproduktivt, men olika sätt att undvika oron kan göra att den fortsätter finnas kvar. Att möta oron eller ångesten, notera att den finns där men inte göra något åt den gör att den ofta sakta klingar av.”
Anna-Karin nämner också följande att ha i åtanke:
▪ Behålla rutiner och lägga extra omsorg vid sömn, mat och rörelse är en bra grundplåt.
▪ Aktivera det parasympatiska nervsystemet (lugn- och trygghetssystemet) genom lugna, djupa andetag. Till exempel andas in när du räknar till fyra och ut medan du räknar till sex. Utandningen är viktig att fokusera på
▪ Begränsa nyhetsinflödet något för att undvika en enbart dyster bild av världsläget
▪ Balansera helheten genom att till exempel varje kväll vid tandborstning fundera ut något bra som hänt under dagen och något att vara tacksam för i livet

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,381365" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS