ANNONS

Elever som går andra året på teknikprogrammet på Karlfeldtgymnasiet i Avesta har besökt CTEK i Vikmanshyttan. Syftet med besöket är att eleverna lättare ska kunna knyta an undervisningen till sitt framtida arbetsliv.
Foto: Privat

Teknikelever bjöds in till CTEK: “Skola och arbetsliv måste jobba tillsammans”

VIKMANSHYTTAN/AVESTA z Teknikelever från Karlfeldtgymnasiet i Avesta har besökt CTEK i Vikmanshyttan. Tanken är att eleverna ska kunna knyta an undervisningen till sitt framtida arbete.

Besöket, som kan beskrivas som ett uppgraderat studiebesök, gjordes av elever som går andra året på teknikprogrammet på Karlfeldtgymnasiet. Syftet är att eleverna lättare ska kunna knyta an undervisningen till sitt framtida arbetsliv. Under besöket fick eleverna se konkreta och tydliga exempel på vad det innebär att jobba inom teknikområdet.
– Vi är ett globalt företag som erbjuder våra anställda fantastiska möjligheter i arbetslivet. Men vi utmanas när det kommer till kompetensförsörjningen och att öka medvetenheten om att de möjligheter vi erbjuder faktiskt finns här i lilla Vikmanshyttan. Sen är det också viktigt för oss att ta tillfället i akt att ta emot eleverna från Karlfeldtgymnasiet – Det kan vara någon av dem som skapar vår framtida storsäljare, säger Åsa Johansson, scandinavian training manager på CTEK, i ett pressmeddelande.

Det betonas även att kopplingen mellan skola och arbetsliv är något som har hög prioritet i Avesta kommun, som jobbar med konceptet Arbetsmarknadskunskap för både gymnasiet och högstadiet.
– Det är tydligt att skola och arbetsliv måste jobba tillsammans för att ge elever möjlighet till medvetna studie- och yrkesval. Att tillgodose kompetensförsörjningen är viktigt ur ett samhällsperspektiv men för att eleverna ska kunna hitta till branscherna där jobben finns måste de få veta om alla möjligheter som finns, säger Ingrid Saksvik, projektledare för Arbetsmarknadskunskap Dalarna.

Emil Kraft, förstelärare på teknikprogrammet på Karlfeldtgymnasiet var initiativtagare till arrangemanget.
– Jag vill hos mina elever väcka nyfikenhet och förståelse för att kunskap kan vara teoretisk men ska användas praktiskt ibland. Dagen blir ett tydligt exempel på hur teorierna vi lär oss kan användas i arbetslivet. Det skapar också motivation hos eleverna att arbetsgivare tar emot och visar intresse för dem, säger han.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 7, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS