Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Lena Enocksson, till höger, har endast varit med drygt ett par år i Grytnäs syföreningsförening, men varit produktiv och broderat många dukar. Några av dessa ställdes ut ihop med alster gjorda av Doris Bergströms som varit ordförande i föreningen.
Foto: Sara Flodin

Syföreningen har passerat 100 år

AVESTA ❚ Den 30 juni 1920 bildades Grytnäs kyrkliga syförening i Avesta. Att 103-åringen passerat 100 år firades på Avesta Grytnäs församlingsgård förra veckan. På 70-talet fanns det 5 755 syföreningar i Sverige, för tre år sen bara 836.
Denna speciella dag var även Åsgarns kyrkliga syförening och Vikmanshyttans arbetskrets inbjudna för att få en chans att fira jubilaren.
– Tidigare, när det fanns många syföreningar i stiftet, hade vi årliga träffar för alla. Då möttes syföreningarna i Dalarnas och Västmanlands stift. Det har de saknat så därför var det ett alldeles utmärkt tillfälle att bjuda in dem, tyckte diakon Linda Mandelberg.
År 1970 fanns det 5 755 syföreningar i Sverige, varav 416 i Västerås stift, alltså Västmanland och Dalarna. Linda Mandelberg har gjort efterforskningar för att ta reda på hur många som finns idag.
– 2020 fanns det 836 syföreningar i hela landet. Än så länge har vi 27 syföreningar i gång i Grytnäs, så det har gått ner, konstaterar Linda, men ser dock ett ljus i tunneln.
– Det som är roligt är att många av mina kollegor har börjat med andra varianter, som flinka fingrar. Så det verkar fortfarande finnas ett sug efter att träffas och handarbeta tillsammans.
Under pandemin, 2020, fyllde Grytnäs kyrkliga syförening 100 år. Nu när jubilaren är 103 år firades “hundraplusåringen” tillsammans med Åsgarns kyrkliga syförening och Vikmanshyttans arbetskrets. Foto: Sara Flodin
Efter 100 år är syföreningen fortfarande aktiv. Cirka tio damer ingår i truppen.
– Det är ganska speciellt att en syförening, som hållit på så länge, fortfarande är igång, säger Linda.
Gerd Östling kom till Grytnäs 1961 och varit med i syföreningen sedan dess. Hon har dessutom arbetat med folkbokföring på pastorsexpeditionen i 31 år, fram till att Skatteverket tog över uppgiften.
Gerd tycker att hon känt en stor gemenskap i syföreningen.
– Vi träffades för att sy, brodera, sticka. Alltsammans skänkte vi till välgörenhet och hade auktioner till jul.
Birgitta Persson är diakon. Hon uppvaktade Grytnäs kyrkliga syförening med både tal och presenter. Doris Bergström fick sen en kram av henne. Foto: Sara Flodin
Fortfarande syr föreningen för lotterier som kyrkan arrangerar vid olika tillfällen.
Under eftermiddagen, då firandet pågick, fanns det tid för tal och berättelser. Minnen delades och många skratt utbrast. Kyrkoherden Madeleine Ingmarstedt förklarade vad hon lärde sig innan hon blev präst:
– Det viktigaste i en församling var syföreningen och dess damer. Det var själva kärnan i församlingen. Det har jag tagit med mig och alltid försökt vara med föreningen. Det var så härligt att prata med dem när vi träffades, framhöll Madeleine i sitt tal.
Församlingen bjöds på nötstek på fransyska, potatisgratäng, skysås, grönsallad och nybakat bröd. Efter detta kaffe och jubileumstårta.
– Är det något som varit viktigt i syföreningens historia så är det just kaffe har jag förstått, förklarar diakonen Linda med glimten i öga.
Fotnot: Utställningen går att se på församlingsgården i Avesta.
[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!