Simon Krohn, yogalärare i Team Yogobe.
Foto: Yogobe

Stretcha för sinnet

HÄLSA. Yoga har blivit en allt populärare form av träning, Inte så märkligt eftersom det handlar om uthållighet, smidighet och kanske framförallt sinnlig närvaro. Perfekt för stressamhället.

Yoga är i vår del av världen för många främst kopplad till den fysiska träningen och stretchingen. Kanske är det för den praktiska framställningen av yoga som det också funnit fotfäste i Sverige. Men yogans kärna och filosofi handlar lika mycket om självkännedom och att fördjupa sig i existentiella frågor. Hos den digitala träningstjänsten Yogobe finns nu en komplett onlinekurs i yogafilosofi hos Yogobe, ledd av Simon Krohn, en av Skandinaviens mest eftertraktade yogalärare och bästsäljande författare.
– I västvärlden har yogateknikerna blivit otroligt populära med många som utövar själva stretchingen och positionerna. Men få känner till filosofin bakom yogan, som egentligen är själva grunden. Det är som om vi fått medicinen utan att veta vad den är till för, säger Simon Krohn, yogalärare i Team Yogobe.

Att behandla symptomen men inte sjukdomen är något som känns igen i hela den västerländska medicinska filosofin men att istället försöka hitta roten till det onda kanske också kan minska behovet av andra former av läkemedel eller avslappningsövningar. Att utöva yoga kan utvecklas till en livsfilosofi som hjälper dig i vardagen.
Många som utövar yoga vill få ut mer än stretchingen, men vet inte alltid hur man gör. Ofta kan det bli en blandning av olika tekniker och så vävs moment från mindfulness, meditation och avslappning in. Men genom att ta ett steg till och lära sig om yogafilosofi kan man på ett effektivt sätt koppla ihop de fysiska övningarna med de psykologiska effekterna. Det handlar exempelvis om att genom tankar utmana negativa, invanda mönster och få hjälp med att komma till olika insikter om sig själv och sitt liv.

– Yogafilosofi är något som många i dagens uppkopplade och stressade samhälle skulle må bra av att förstå och ta till sig. Den som till exempel letar efter svar på existentiella frågor kan genom yogan få hjälp att utforska dem. Att göra det kan kännas svårt och utmanande, men kommer sannolikt vara värt det, säger Simon Krohn.
Yogan utvecklades från filosofiska idéer med syftet att hitta vårt sanna jag, att skala bort det oväsentliga. Yogan i väst har inte alltid bevarat filosofin – men yoga handlar inte bara om stretching och vad du gör på en yogamatta. Yoga är ett förhållningssätt till livet. Den indiska visdomen kan effektivt appliceras på vårt samhälle idag och hjälpa oss i vardagen.

Tillsammans med Yogobe har Simon Krohn tagit fram en komplett onlinekurs i yogafilosofi som utmanar dina invanda beteenden. Där delar han med sig av de viktigaste koncepten och idéerna, genom såväl videoföreläsningar som yogaklasser. Kursen består av elva föreläsningar och fyra yogaklasser, alla framtagna och ledda av Simon Krohn.

Jonas Rosenqvist

Publicerad i Annonsbladet vecka 25 2019.

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS