ANNONS

Säterbon Fia Wikström har varit engagerad i flera år i stiftsfullmäktige. Den senaste mandatperioden har hon suttit i kyrkofullmäktige i Säterbygdens församling.
Foto: Privat

Större intresse för kyrkovalet: “Varje röst blir extra viktig”

Intresset för kyrkovalet ökade ordentligt mellan valet 2013 och 2017. Valdeltagandet 2013 landade på 12,76 procent och hade ökat till 19,08 procent i kyrkovalet 2017. “Det som är speciellt med kyrkovalet är att varje röst blir extra viktig, eftersom det är så få som röstar”, säger Fia Wikström från Säter.

Fia Wikström har varit engagerad i flera år i både kommunpolitiken i Säter (för Vänsterpartiet) och i stiftsfullmäktige. Den senaste mandatperioden har hon suttit i kyrkofullmäktige i Säterbygdens församling.
Till kyrkomötet och stiftsfullmäktige representerar hon ViSK, det vill säga den politiskt fristående nomineringsgruppen Vänstern i Svenska Kyrkan, men i valet till kyrkofullmäktige, återfinns hon som kandidat på listan tillsammans med Arbetarepartiet – Socialdemokraterna.
– Det beror på att i Säterbygdens församling är det bara tre nomineringsgrupper som ställer upp; Arbetarepartiet – Socialdemokraterna, Samlingslistan i Säterbygdens församling och Sverigedemokraterna, förklarar hon.

Vad betyder Svenska kyrkan för dig?
– Svenska kyrkan är en viktig del av det samhälle som vi lever i. Kyrkan finns där då vi behöver den, men vi medlemmar funderar inte så mycket på hur verksamheten sköts. Jag upplever dock att intresset för kyrkovalet ökar, mycket tack vare att flera lyfter fram viktiga frågor mer och mer.

Hon fortsätter:
– Såväl lokalt, på stiftsnivå och till kyrkomötet spelar det stor roll för vilka som väljs, hur kyrkan utvecklas, som plats för människors möjlighet att mötas, hur gudstjänster och andra arrangemang utvecklas, vilket ansvar kyrkan tar för som arbetsgivare och samhällsdeltagare. Som ägare till mycket skog skulle kyrkan till exempel kunna gå före i skogsvård i stället för att använda traditionell otidsenlig kallhyggesmodell. På alla områden är det medlemmarna som kan välja och bestämma, om de vill, säger Fia Wikström.

I Säterbygdens församling (där Stora Skedvi kyrka ingår) kan församlingsmedlemmarna rösta på tre olika listor till kyrkofullmäktige: Arbetarepartiet Socialdemokraterna, Samlingslistan i Säterbygdens församling samt Sverigedemokraterna.

Hon anser även att det finns mycket verksamhet inom kyrkan som inte är så välkänt.
– Vi har blivit så sekulariserade men när det bränner till i en kris, eller när vi ska ha dop, bröllop eller begravning, då blir kyrkan viktig. Kyrkan gör ett fantastiskt jobb, de tar hand om oss från vaggan till graven egentligen, och har mycket barnverksamhet, konserter och annat som gemene man kanske inte tänker på. Kyrkan kommer ut i samhällskriser, de finns där om man är fattig, flykting eller ledsen. Under coronapandemin har kyrkan hittat nya sätt att nå ut, säger hon.

Vilka frågor är viktiga för dig inför kyrkovalet?
– Det som är viktigt för mig är en öppen folkkyrka, där alla känner sig välkomna, och som utgår från människans grundläggande behov. Där vill jag att Svenska kyrkan precis, som de ofta är i fronten av socialt arbete och står upp för solidaritet och en människosyn som jag känner igen, även ska vara i fronten på hur Sverige och Dalarna vårdar sin skog. Solidaritet, dialog och samarbete är viktigt. Allt som skadar relationer mellan människor skadar även vår miljö, säger Fia Wikström.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 38, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS