Andreas Lyktberg, som äger Bernts, jobbar sju dagar i veckan för att få ekonomin att gå runt.
Foto: Tharos Gröning

Stigande mat- och elpriser slår hårt mot restaurangägare

SKOGSBO. Restaurangen Bernts i Skogsbo har drabbats hårt av de stigande priserna. Ägaren Andreas Lyktberg berättar om hur han får restaurangen att gå runt. – Det är lite tungt nu. Det här med el- och bränslepriserna gör att folk inte vågar spendera pengar. Man skulle behöva ligga på 150 kronor per lunch om det ska gå jämt upp, säger Andreas Lyktberg.

Restaurangen Bernts försöker hålla en hög standard på maten. Andreas lagar all mat som serveras i restaurangen och är ofta uppe med tuppen för att kunna servera färskt bröd.
Men nu funderar han på att sluta med luncherna på grund av svikande kundsiffror.
– På fredagar serverar vi wallenbergare, det är ju kalv och då kommer folk. Men de måste förstå att för att ha råd med de dyrare luncherna måste folk komma även när vi serverar falukorv och makaroner.

En dålig dag går restaurangen back tusentals kronor. Andreas jobbar på Gripsholms värdshus när han inte jobbar på
Bernts och berättar att pengarna han tjänar där försvinner på att ha öppet om folk inte kommer.
Han jobbar över 100 timmar i veckan,
måndag till onsdag på Gripsholms och torsdag till söndag på Bernts.
– Om folk inte kommer och priserna fortsätter på det här sättet skulle jag lika gärna kunna ha stängt här i veckorna. Vill man ha en kvarterskrog måste man besöka den.

Andreas är ingen som ger upp, inte på kvalitet och inte på service. Han planerar att ha julbord på Bernts och berättar med värme om hur han ska fixa bra mat och se till att folk har trevligt.
– Vi ska ha olika ostar, skinka och hemlagade köttbullar. Lite olika sillsorter och bruna bönor så klart. Inte för att folk äter dem utan för att det ska finnas på ett julbord, skrattar han.
Andreas försöker även att planera maten så att det ska gå att hålla ned priserna. Nu till jul kommer priserna att gå upp på skinka och på sill förutspår Andreas. Det gör att andra styckdelar kommer att gå ned i pris. Det gör att luncherna kommer att planeras med det i åtanke och på det sättet försöka göra det tillgängligt för kunderna.

Andreas ser gärna att regeringen ser över situationen och hjälper småföretagen att klara av den svåra situationen.
– Vi ser ju till att de får in skatt. Men får vi ingen hjälp så kommer det inte att funka.
Anledningen till att Andreas fortsätter att driva restaurangen trots det dåliga marknadsläget är att han tror på framtiden.
– Jag hoppas att jobbet vi lägger in i dag kommer att löna sig i längden. Om vi kan hålla en god standard kommer folk förhoppningsvis att fortsätta besöka oss när världen löst sina problem, säger han.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS