Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Den 27 april startar årets säsong av hittaut; en motionsformen som blivit allt mer populär. “Vi delar ut kartor till alla hushåll i centrala Avesta”, säger Stefan Nyberg, ordförande för Avesta Orienteringsklubb.
Foto: Lisa Björklund

Säsongstart för hittaut: “Många har längtat”

AVESTA. På Avesta Orienteringsklubbs kontor är ordföranden Stefan Nyberg i full gång med förberedelserna för årets premiär av hittaut. – Det känns bra. Många förväntansfulla har längtat i vinter efter att få komma ut, säger han.

I år är det fjärde gången som Avesta OK arrangerar hittaut. För den som inte redan provat på, är hittaut en orienteringsform som inte är tävlingsinriktad. Den går ut på att, med hjälp av en karta, leta efter checkpoints som placerats ut på olika platser i kommunen.
Vissa är lätta att hitta och andra betydligt svårare. Syftet är att fler ska komma ut i friska luften, röra på sig och samtidigt göra något skoj tillsammans med andra.
– I hittaut har man ett mål när man är ute och går, vilket gör att det blir roligare, säger Stefan Nyberg.

Kartorna, som orienteringsklubben tillhandahåller, delas ut till alla hushåll i centrala Avesta samt i Bjurfors. Det går även att hämta kartorna på bland annat Hemköp och Bagheera Outlet i Åsbo.
De distribueras mellan den 26 och 29 april, så den som är ivrig och vill hitta ut redan under startdagen den 27 april kan också använda kartan digitalt i hittaut-appen.
– I appen finns en blå prick som visar var du är och som du kan följa. I och med gps-en blir det en annan sak än om du använder en vanlig karta, man har ett visst stöd på vägen.

“Många av kontrollerna är tillgängligetsanpassade”, säger Stefan Nyberg.

Stefan Nyberg tycker att det kan vara trevligt att upptäcka nya platser i den egna hemkommunen, trots att man bott där i hela sitt liv.
– Det är inte alla som varit på alla ställen och det märker jag att det har varit uppskattat.

Han tycker också att hittaut är användbart om man är på resa och vill upptäcka nya ställen som man aldrig tidigare besökt.
– Då kan du gå in i appen och se om de har hittaut på den orten där du är och då kan du hitta några trevliga gångstråk där.

Sedan hittaut i Avesta arrangerades för första gången år 2021 har intresset gradvis ökat från 1 200 deltagare år 2021, till 1 500 deltagare under fjolåret.
Med hjälp av flera sponsorer, däribland Avesta kommun som är den största, har det blivit möjligt att fortsätta verksamheten.
– När pandemin lagt sig trodde vi att intresset skulle dala, men det fortsatte stiga. Man hör på flera att de verkligen vill ut så det är jättekul. Det blir ringar på vattnet och fler upptäcker det.

“I år har vi riktat in oss på offentliga konstverk. Det finns information om dem i appen”, säger Stefan Nyberg.

Några av områdena som ingår i hittaut i Avesta är samma varje år. Exempelvis centrala Avesta, Krylbo och Skogsbo.
Därtill brukar en del områden bytas ut mot andra. Nya för i år är södra Strandmora, Stensbo, Kärrsjön och Näcktjärnen.
De flesta av deltagarna promenerar mellan kontrollerna, men en del springer och trots att det inte är någon tävling är det möjligt att vinna priser.
– Högsta pris är en cykel. Sedan lottas det ut presentkort och några grejer från våra sponsorer.

För att ha chans till priserna i lotteriet behöver man samla in ett visst antal checkpoints. För att exempelvis kunna vinna en cykel krävs det 100 checkpoints.

Kan du tipsa om några särskilt fina plaster att besöka via hittaut?
– Ja, Strandmora Klint är fint. Och Näcktjärnen har väldigt fin skog, säger Stefan Nyberg.
Hittaut i Avesta pågår mellan den 27 april och den 29 september.

Checkpoint.
Så här ser hittauts checkpoint i Avesta ut. Eftersom kommunen är den största sponsoren blev de representerade på pinnen.

Om Hittaut

Enklare orienteringsform
Hittaut är en enklare form av orientering där Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) tillsammans med den lokala föreningen uppmuntrar till fysisk aktivitet och ökat välbefinnande. Hittaut riktar sig till alla och i fokus står karta och digital teknik. I staden och närliggande skogsområden finns kontroller, så kallade checkpoints, utspridda med olika svårighetsgrad. Deltagarens uppgift är att hitta dem med hjälp av karta och/eller GPS för att sedan registrera koderna på sitt konto via en hemsida eller en app.
Tanken med hittaut är att det ska passa alla och att det ska kännas lätt att komma ut. De så kallade checkpointsen placeras med olika svårighetsgrader för att det ska vara flexibelt.
Källa: svenskorientering.se

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!