Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Tillsammans med sina äldre bröder Per och Lars har Mats Bergström (bilden) valt ut 100 av sin pappa Bernt Bergströms dikter som nu ger ut i antologin “Hundra dikter”.
Foto: Privat

Söner släpper antologi med dikter av Bernt Bergström

LÅNGSHYTTAN. I år är det 100 år sedan Bernt Bergström föddes. Han var präst i Långshyttan i 22 år och skrev många dikter. Nu har hans tre söner gett ut en antologi med 100 av Bernts dikter. – Att göra urvalet var svårt, erkänner yngste sonen Mats Bergström.

1924 föddes Bernt Bergström, i Delsbo i Hälsingland. 43 år senare började han tjänstgöra som brukspräst i Långshyttan.
– Men före det flyttade familjen runt en del. Jag är själv född i Stocksbro, Stora Skedvi, där pappa var predikant. Och sedan flyttade vi till Sveg och Dala-Husby, Smedby alltså, innan det blev Långshyttan, berättar Mats Bergström som numera bor i Hässelby utanför Stockholm.
– Men jag hittade min fru i Långshyttan, tillägger han.

Tillsammans med sina bröder Per (bosatt i Lund) och Lars (som bor kvar i Långshyttan) har Mats nu gett ut antologin ”Hundra dikter”.
– Det passade bra med just 100 dikter, eftersom pappa skulle ha fyllt 100 i år, säger Mats.
Har ni tryckt upp antologin i 100 exemplar också?
– (skratt) Nej, det blev faktiskt hela 500 stycken. Men vi tror knappast att vi kommer att sälja alla.
Mellan 1974 och 2003 (året före sin bortgång) gav Bernt Bergström ut åtta diktböcker.
– Och de böckerna är svåra att få tag i, så därför ville vi ge ut en diktsamling. Tidigare hade pappa även gett ut flera häften med dikter, så det fanns en del dikter att gå igenom. Att göra urvalet och välja ut 100 dikter var svårt, erkänner Mats Bergström.

Bernt Bergström var brukspräst i Långshyttan mellan 1967 och 1989. Han skrev även massor av dikter. “Den här bilden på pappa är hämtad från en bok om Långshyttan”, säger sonen Mats Bergström. Foto: Privat

Lagom till midsommar kommer Mats att leverera ett gäng böcker till Långshyttan.
– Det går att få tag i boken via BengtsBoa, via Kulturkraft Långshyttan eller genom att mejla oss på: masrix55@gmail.com, hälsar Mats Bergström.

I år är det 100 år sedan Bernt Bergström föddes. Nu har hans tre söner gett ut en antologi med 100 av Bernts dikter. Så här ser omslaget till “Hundra dikter” ut. Foto: Privat

Bokens innehåll
Delar av baksidestexten till diktsamlingen ”Hundra dikter”:
Bernt Bergström föddes i Delsbo 1924. Redan 1967 kom han till Långshyttan och började arbeta som präst. Den miljön och människorna där gav inspiration till många dikter.
Han ligger nu begravd på Långshyttans kyrkogård, vackert belägen med utsikt över Långens sjö. Vid den insjön beskrivs hur Gud brukar ta sin kvällspromenad i dikten Gånglåt.
Eftersom det i år, 2024, är 100 år sedan han föddes presenteras nu 100 av hans dikter.
Urvalet bygger både på de minnen vi har av vår far och på en önskan att förmedla detta fadersarv som speglar en till synes enkel poesi, med ett oändligt djup – och humor.
Dikterna består av natur- och kärlekslyrik, och tankar kring liv, död och relationen till människor och en Gud.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!