Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Britsarvsskolan i Falun har en skolidrottsförening som av elever och vårdnadshavare beskrivs ha en viktig och positiv funktion. Att föreningens vuxenstöd nu ges betydligt snävare tidsramar föder oro och skapar reaktioner.
Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Snävare tidsresurser hotar hyllat Skol IF

FALUN. Skol IF på Britsarvsskolan beskrivs som en omtyckt verksamhet som också lockar nya elever till skolan. Fritidsledaren Johan Plyhm är en vuxenresurs som investerar tid och engagemang i föreningen. Nu hotas det populära upplägget av nya ramar som begränsar Johans möjligheter att bidra. – Att det inte ingår i skolans uppdrag är jag helt med på, men titta på hur mycket det här ger tillbaka, säger en bekymrad Plyhm.

Johan Plyhm ansvarar för cafeterian på Britsarvsskolan och är ett vuxenstöd för ungdomarna. Han beskrivs av föräldrar till elever på skolan även utgöra ett mycket uppskattat vuxenstöd för det elevdrivna Skol IF.
Från och med nu kommer Johan dock ges betydligt mer begränsade möjligheter att utöva denna roll.

Sakfrågan landar primärt i uppdragets omfång. Skol IF på Britsarvsskolan är ständigt aktiva och har flera uppskattade aktiviteter under ordinarie skol- och arbetstid.
Det är dock ruljangsen utanför “stämpelklockan” som ofta har allra störst dragningskraft.

Detta innebär återkommande arrangemang som alpina kvällar i Källviksbacken, turneringar i olika idrotter, skidresor till Sälen, utflykter för att se landskamper i fotboll och mycket annat.
– Tiden jag lägger på detta är ju utanför mitt ordinarie schema. Så när kommunen menar att det formellt sett inte ingår i skolans uppdrag så är det ett resonemang jag är helt med på. Men det borde inte innebära någon ekonomisk börda, timmarna jag riktar till dessa arrangemang tar jag ju ut som tid på sommar-, sport- och påsklovet när skolan är stängd.

Han fortsätter:
– Vi har kört på det här sättet i 15 års tid nu, och det har i min mening fungerat väldigt bra och gett resultat. Jag brinner för mitt yrke och vill göra mitt yttersta för ungdomarnas skull, och då är det en stor tillgång att kunna förlägga populära aktiviteter även till kvällar och helger.

Plyhm framhåller att han inte ämnar rikta negativ kritik mot någon enskild individ eller sprida beska vibbar i ämnet. Han betraktar dock den uppkomna situationen som oerhört tråkig och ett rejält bakslag för verksamheten.
Han oroas av att så pass många som 75–85 procent av föreningens mest uppskattade aktiviteter nu riskerar att försvinna.

Johan Plyhm, fritidsledare vid Britsarvsskolan i Falun. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Johan Plyhm, fritidsledare vid Britsarvsskolan i Falun. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Enligt rådande beslut gäller Johans striktare tidsbegränsningar från och med årsskiftet 2023/2024.
– Ja, det är ju på så vis redan i gång, suckar han.
– Vi har sagt att vi ska göra vårt yttersta för att ändå säkra vårterminens arrangemang. Det får väl bli i form av ideella insatser vid sidan av jobbet. Vi vill inte göra elever besvikna, elever som kanske medvetet sökt sig till den här skolan för att Skol IF är en så pass positiv del av den.

Johan nämner att cirka 500 elever under de senaste 15 åren uppger sig ha valt Britsarvsskolan med anledning av platsens starka Skol IF.
Och 35 av dessa inför nuvarande läsår.
– Andra skolor har sitt upplägg inom det här och jag är säker på att många gör ett väldigt bra jobb. Det här är en del av vårt sätt att jobba och det har ju som sagt fungerat bra. Vi märker ofta fin återkoppling från ungdomar och deras föräldrar, att det här verkar vara ett positivt inslag i tillvaron.
– Det ger så väldigt mycket tillbaka. Och ska man tänka pengar så borde väl en populär skola även ge ett lyft i form av skolpengen som ju i slutänden hamnar hos kommunen, funderar han.

Beskedet om den åtstramade arbetsmodellen nådde Johan Plyhm innan jul, medan elever i årskurs 6 och deras vårdnadshavare fick vetskap om det nya upplägget vid ett öppet hus-arrangemang på skolan förra veckan.
Johan Plyhm:
– Det hela kom som en stor och mindre rolig överraskning. Vi som är aktiva inom detta känner ju att det blivit bättre stämning på skolan och bland eleverna, att man kan skapa en relation till dem på ett bra vis. Vi vill ju att det här ska fortsätta användas som ett positivt verktyg.

Skolidrottsföreningen genomför bland annat alpina kvällar i Källviksbacken, turneringar, skidresor och sportrelaterade utflykter. Johan Plyhm framhåller dessa som givande ur flera perspektiv för de medverkande. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv
Skolidrottsföreningen genomför alpina kvällar, turneringar, skidresor och sportrelaterade utflykter. Johan Plyhm framhåller dessa som givande ur flera perspektiv för de medverkande. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Han utvecklar kring vad han betraktar som en värdefull kontaktyta i sammanhanget.
– I skolan finns det ofta mindre tid över till att bygga de här goda, konstruktiva relationerna. Men alla dessa aktiviteter vi genomför blir som en positiv frizon. Där kan vi nå fram på ett annat sätt, där är miljön inte förknippad med krav eller prestationer på samma vis.
– Jag ser ofta hur hur ungdomarna växer, hur de gör framsteg i rollen som både elev och medmänniska. De deltar i många olika aktiviteter och lär sig ta ansvar, betonar Johan.

I samband med att det hela uppdagades skapades också en Facebook-grupp med namnet “Bevara Britsarvsskolans Skol IF”. I skrivande stund har denna 387 medlemmar som enligt uppgift bland annat består av vårdnadshavare samt blivande eller nuvarande elever på Britsarvsskolan. “Många söker sig till Britsarvet just för deras välutvecklade Skol IF. Verksamheten betyder så mycket för många av våra ungdomar, både under skoltid och utanför skoltid“, lyder kärnan i det budskap man hoppas ska påverka beslutsprocessen i en annan riktning än vad som nu är fallet.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,318328" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!