ANNONS

Tidigare länshemslöjdskonsulenten Anna Karin Reimerson får årets slöjdstipendium av Västmanlands läns hemslöjdsförbund.
Foto: Privat

Slöjdstipendium till Anna Karin Reimerson

VÄSTMANLAND Tidigare länshemslöjdskonsulent Anna Karin Reimerson, Köping, har fått Västmanlands läns hemslöjdsförbunds stipendium. Det får hon för sitt arbete med att inventera textil och komplettera textila föremål med information i Västmanlands läns museums föremålsmagasin WestmannaArvet.

–Det här hade jag inte alls väntat mig så det kom som en riktig överraskning, säger Anna Karin Reimerson och fortsätter:
– För mig har det varit viktigt att kunna avsluta ett arbete som påbörjades innan jag gick i pension. Det har också varit väldigt roligt att kunna djupdyka i arkiv och fylla på med information om de textilier som kommer från Västmanlands läns hemslöjdsförening.
Västmanlands läns hemslöjdsförening donerade föremål i omgångar till länsmuseet och när hemslöjdsbutiken i Västerås lades ned vid årsskiftet 2003 donerades resterande textilier. Till en del av föremålen fanns det få eller inga registrerade uppgifter.

Anna Karin Reimerson har sedan sin pension 2017 och efter 41 års anställning som länshemslöjdskonsulent i Västmanland arbetat ideellt med att komplettera information till textila föremål från Västmanlands läns hemslöjdsförening. I år har Anna Karin arbetat som kulturarvsbärare i 45 år.
Carola Gunnarsson, ordförande i Västmanlands läns hemslöjdsförbund och kommunfullmäktiges ordförande i Sala säger i ett pressmeddelande att de är glada att kunna visa sin uppskattning för det arbete Anna Karin Reimerson lagt ned.
–Vi är glada för det viktiga inventeringsarbete som har gjorts och som bidrar till att vår slöjdhistoria kan fortsätta att berättas, säger Carola Gunnarsson.
Den 1 augusti 1976 började Anna Karin Reimerson på dåvarande Västmanlands läns hemslöjdsförening, sedan 1987 Västmanlands läns hemslöjdsförbund. Genom åren har hon deltagit i flera nationella utredningar, skrivit böcker, genomfört en mängd slöjdinventeringar, omfattande programverksamhet samt arrangerat och deltagit i utställningar lokalt, regionalt och nationellt. Anna Karin Reimerson har bland annat varit ordförande i Föreningen Sveriges hemslöjdskonsulenter, ledamot i Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbunds styrelse och i Nämnden för hemslöjdsfrågor. I maj 2017 tilldelades Anna Karin Reimerson Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHRs förtjänstmedalj i guld.
Slöjdstipendiet ges till personer i länet som har gjort framstående insatser inom slöjdområdet och delades ut första gången 1997. Motiveringen till årets pristagare lyder: “för att som en arkivens Sherlock Holmes arbetat med att lägga ett viktigt kulturarvspussel och förmedla Västmanlands slöjd- och hantverkshistoria”.

Facebook

ANNONS

ANNONS