Anne Seppänen, kulturchef i Smedjebackens kommun, och Ann Olander, Dalarnas museum, bredvid illustrationer från skissblock.
Anne Seppänen, kulturchef i Smedjebackens kommun, och Ann Olander, Dalarnas museum, visar illustrationer från skissblock. Bilderna är från 1940-talet och ger en bild hur samhället utvecklats.
Foto: Maria Karlsson

Största Ahlbäcksutställningen på länge

SMEDJEBACKEN. Nu pågår extra stor utställning om konstnären Johan Ahlbäck i Meken. – Det finns bland annat illustrationer som nästan ingen sett, säger kulturchef Anne Seppänen.

I samband med 2023 års Ahlbäcksdag invigdes utställningen ”100 procent Johan Ahlbäck – ett konstnärsliv”.
– Utställningen kallas så och det beror på att det inte bara handlar om arbetslivet utan om hela personen, berättar Anne Seppänen.
Hon har planerat och satt upp utställningen tillsammans med Ann Olander, Dalarnas museum och Arne Andersson, Johan Ahlbäckstiftelsen, samt med hjälp av tekniker Daniel Bogsveen.

Konstverk och konstnärens privata föremål i Meken.
Utställningen i Meken visar konstnären och människan Johan Ahlbäck.

Här presenteras Johan Ahlbäcks liv och konstnärskap genom grafik, målningar, krokier, lerskulpturer samt föremål från hans ateljé, med mera.
Utöver konst som Ahlbäckstiftelsen äger finns även inlånade alster från Dalarnas museum och Engelbergs bruk samt konst från IF Metall och Gruvcentrum Mojsen i Grängesberg.
Utställningen är ljudsatt med inspelningar från stålverket i Sandviken i samarbete med konstnären Jan Annerborn. Han fick Ahlbäckpriset 2007.

Ann Olander tittar på skisser av kvinnor.
Johan Ahlbäck och kvinnorna.

Johan Ahlbäck anlitades före andra världskriget för att illustrera livet ombord på fartyget M/S Chile och i hamnarna. Illustrationerna från när han åkte till Sydamerika är exempel på bilder som få har sett tidigare.
I Meken visas också skissblock med krokiskisser. Johan Ahlbäck hade tidigare ritat av sina arbetskamrater och därför tränat upp en snabbhet.
– När han var klar före alla andra ritade han motiv från minnet, berättar Ann Olander och visar hur det kunde se ut i skissblocket.
Hon tycker dessutom det är dags att dementera att Johan Ahlbäck inte kunde måla kvinnor vilket en del av utställningen bevisar, enligt henne.

Skisser från resan till Sydamerika.
Resan till Sydamerika.

Lerskulpturerna som visas är inget som Johan Ahlbäck skapade för att sälja.
– De gjorde han enbart för sitt eget höga nöjes skull, berättar Olander.
Han var dessutom före sin tid när det gäller hälsa.
– Han blev tidigt vegetarian och åkte skidor på vintern. Dessutom styrketränade han och var med och startade han upp Smedjebackens atletklubb. Renlevnadsmänniska var han sedan hela livet, berättar Anne Seppänen.
– Han var dessutom pacifist och uppmärksammade fattigdom och baksidor i arbetslivet, tillägger Ann Olander.
Utställningen presenteras av Johan Ahlbäckstiftelsen i samarbete med ABF Dala Finnmark och med stöd från Riksantikvarieämbetet. Den är öppen torsdagar till söndagar till och med den 19 november.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS