ANNONS

“Allt handlar om den lokala maten, det är det som gör vår skördefest unik”, säger Olle Bengtsson, ordförande i Dalasmak som är en av arrangörerna till Skördefest i södra Dalarna.
Foto: Pär Sönnert

Skördefesten lyfter lokal mat

SÖDRA-DALARNA. I början av september hålls Skördefest i södra Dalarna för tolfte gången. – Allt handlar om den lokala maten, säger Olle Bengtsson, en av arrangörerna.

Den första helgen i september äger Skördefest i södra Dalarna rum, på flera gårdar och andra platser i Säters, Hedemora och Avesta kommun.
– Vi kör alltid första helgen i september. Det är bra med en vana, så att besökarna vet när det blir, säger Olle Bengtsson, ordförande i Dalasmak som är en av arrangörerna till skördefesten.
Årets arrangemang blir det tolfte i ordningen.
– Vi var ett av relativt få arrangemang som kunde hållas i fjol, tack vare att det är väldigt utspritt och att besökarna själva väljer vilka gårdar och platser de ska besöka, säger Olle Bengtsson.

Däremot fick ett par saker ställas in i fjol, bland annat Genuin dalamarknad vid Tviksta i Hedemora då det skulle bli svårt att arrangera den med de rådande restriktionerna.
– Skördefesten är själva ramen för allt men sedan har alla punkter på programmet sin egen arrangör som får besluta om man kan följa restriktionerna eller ej, säger Olle Bengtsson.

I skrivande stund var det inte spikat om Genuin dalamarknad blir av i september. Därför kommer priset Årets skördefesthjärta att delas ut i samband med invigningen, som sker fredagen den 3 september hos Roslunds Potatis i Orrsta, Stora Skedvi.
– Där kommer även årets potatistavla att avtäckas. Även i år har den gjorts av Säterkonstnären Karl H Kruse, säger Olle Bengtsson.

Ett vanligt år brukar det finnas ett 40-tal besöksmål, med totalt 50 deltagande företag, på Skördefesten.
– Det är fokus på produktionen som finns i Säters, Hedemora och Avesta kommun. Detta är det producenttätaste området i hela Dalarna, det görs otroligt mycket bra mat här. Allt handlar om den lokala maten, det är det som gör vår skördefest unik, säger Olle Bengtsson, som själv driver Liss-Ellas Senap i Garpenberg.

Facebook

ANNONS

ANNONS