ANNONS

Anna Backlin, Marie Sjöstrand och Marie-Louice Widehammar.
Foto: Maria Karlsson

Sjungande Bjursåsflickor tar ton på nytt efter 25 år

FALUN. Sångare från den kända kören Bjursåsflickorna har återigen träffats för att sjunga tillsammans på en lucia- och julkonsert i Bjursås kyrka och Centrumkyrkan i Falun.

Anna Backlin, Marie-Louice Widehammar och Marie Sjöstrand berättar att det måste vara fler än hundra kvinnor som i olika perioder varit med i kören som fanns 1964-1996, under ledning av Per-Egon Janols.
Det var en mycket aktiv flickkör/damkör som var flitigt anlitad, de spelade in skivor och sjöng på tv.
I dag, när de själva är äldre, kan de förundras över hur Per-Egon Janols klarade av att organisera och hantera stora turnéer med många människor i länder som exempelvis USA, Frankrike, Ungern, England, Österrike och Norge, där de uppträdde.
– Jag glömmer aldrig när vi lussade på slottet för bland andra kungen och drottningen, och deras barn som då var små i början av 1980-talet. Det var tack vare att Per-Egon kände dåvarande husfrun på slottet, berättar Marie-Louice Widehammar.

Körövning i Centrumkyrkan inför konserterna.

Många av dem som varit med i Bjursåsflickorna är med i en gemensam Facebookgrupp, där det varje år i luciatid funnits önskemål om att träffas igen och sjunga tillsammans.
– I våras bestämde vi oss för att göra något åt det och när vi såg på Facebook att det fanns ett intresse började vi leta sponsorer, säger Anna Backlin och fortsätter:
– I processen med att organisera köreventet har människor varit väldigt tillmötesgående vad gäller sponsring och annan hjälp. Bjursåsflickorna verkar ha satt sitt avtryck och därför finns en önskan från många håll att vi ska återsamlas för en julkonsert.
Anna Backlin, Marie-Louice Widehammar och Marie Sjöstrand berättar att det har varit ett detektivarbete att försöka nå så många tidigare körmedlemmar som möjligt.
– Det har inte varit lätt, för några har flyttat och andra har bytt efternamn, men vi är många som hjälpts åt och informationen har gått från mun till mun.

Ann-Sofi Stål dirigerar.

Närmare 50 personer tackade ja till återföreningen och första gången de träffades var i juni i år för att planera inför konserterna. I oktober var första övningstillfället, det var en övning som blev mycket känslosam.
– Vi hade inte sjungit tillsammans sedan 2005, då vi hade en återsamling och sjöng på Per-Egons begravning. Många hade inte ens sjungit tillsammans, men det kändes precis som vanligt, vi var som stöpta i samma form, det blev en mycket speciell stund, säger Marie Sjöstrand.
Ann-Sofi Stål är kyrkomusiker i Grycksbo, men har även arbetat i Bjursås i tio år. Hon leder nu körsångarna inför konserterna.
– Alla kan redan så gott som allt i grundrepertoaren, så vi behöver nästan inte träna in några stämmor, men det är också mycket kompetenta körsångare, säger hon.
Vid flygeln har de hjälp av Nils Flink, från Centrumkyrkan.

Vid flygeln sitter Nils Flink.

Marie Boström är en av körsångarna på återföreningen och hon kommer ihåg hur allt startade.
Hon hette Haglund på den tiden och gick i fjärde klass i Bjursås. Marie hade Per-Egon Janols som musiklärare, men han arbetade även som kantor i Bjursås kyrka.
– Per-Egon var musiklärare för två olika fyror. Han tyckte att vi flickor var så duktiga att sjunga så de som ville fick vara med i en barnkör han ville starta för att förgylla gudstjänsterna. Luciafirandet 1963 var det första framträdandet vi övade till.
Kören kallades Bjursåsflickorna från och med 1964.
Marie var med i kören i elva år och minns med glädje och tacksamhet allt fantastiskt hon fick vara med om, exempelvis körlägren på somrarna och hur de fick uppträda på olika platser.
Anna Backlin, Marie-Louice Widehammar och Marie Sjöstrand är övertygade om att det kommer bli två oförglömliga konserter nu i december.
När Bjursåsflickorna sjunger igen vet ingen i dag, så den som inte vill missa deras sång bör passa på.
De sjunger i Bjursås kyrka 18 december klockan 16.00 och i Centrumkyrkan 19 december klockan 11.00.

MARIA KARLSSON

Facebook

ANNONS

ANNONS