Agnes Levin spelar en av katterna som publiken fick dansa loss med. Här tillsammans med kattkompisen som spelas av Lucas Tinnerholm.
Foto: Sara Flodin

Sagovandring för små på teatern

FALUN Under festivalen Granny Goes Street genomförde Lugnetgymnasiets teatertvåor fyra dramatiserade sagovandringar för barn i åldern fyra till sex år.

Detta på Dalateatern och barnen fick även komma backstage. Under sagovandringen uppmanas barnen hjälpa till att lämna tillbaka en trollstav som en mus snott från teaterchefen.

Ljuset släcks och teaterns magi försvinner när trollstaven är borta. På bilden Maja Höjer som spelar teaterproducent och Albin Toresson i rollen som teaterchef. Foto: Sara Flodin

På sagovandringen försöker Maja Höjer, som spelar teaterproducent, lugna ner teaterchefen som är helt hysterisk då magin försvunnit från teatern i samband med att någon snott hans trollstav.
– Det går inte så bra. Han är så stressad, säger Maja.
Hon har medverkat i ett par filmprojekt och har huvudrollen i en reklam för Faluns stadsbibliotek som Högskolan Dalarna gjort.
– Det är det roligaste jag gjort, säger Maja som, trots detta, föredrar teater eftersom hon då får direktkontakt med publiken.

Vissa somnar och andra blir ledsna när teaterchefens trollstav blivit stulen. Dessutom försvinner magin på teatern. Nea Bäckman spelar musen Parmesan. Foto: Sara Flodin
Inte ens en stor ost kan få den mus som somnat att vakna. Foto: Sara Flodin

Agnes Levin spelar katten som helt plötsligt blir ledsen. Detta trots att hennes kattkompis försöker göra allt för att hon ska bli glad. Han sätter sig på en pruttkudde och gör grimaser, men hon blir inte glad förrän han svingar den magiska trollstaven och läser en trollformel. Trots att alla i lokalen skrattar håller Agnes sig för skratt, vilket är något hon tränat in en speciell teknik för.
– Jag biter ihop med käkarna och tänker på något sorgligt, förklarar hon och avslöjar att hon även tränat på att gråta på kommando.
Agnes planerar att gå teaterhögskolan och hon vill gärna få en karriär som skådespelare på en teater i framtiden. En önskan som är större än att göra film.

Manuset till sagovandringen har klassen skrivit själva. Vissa delar har improviserats fram och skrivits ned.
– Du får inte svära eller göra det för läskigt eller använda för svåra ord, förklarar Maja Höjer.
– Det är kul att komma ur skolans lilla teaterlokal, tycker Nea Bäckman som spelar musen Parmesan.
Malin Byman är Dalateaterns dramapedagog.
– Vi vill skapa en relation med teatereleverna och få dem att känna sig hemma på teatern, säger hon och försäkrar sedan att den som arbetar på teater får betalt för sitt jobb, när en av eleverna frågar om detta.

Michaela Berner är teaterlärare för Klass ES21tea. Här tillsammans med Malin Byman som är Dalateaterns dramapedagog. Foto: Sara Flodin
Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS