Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
skid-VM. Längdskidor.
Roza Güclü Hedin är styrelseordförande i bolaget ”Skid-VM i Falun 2027 AB”. I den här intervjun berättar hon om sina visioner av hur kommande VM i Falun ska se ut.
Foto: Anders Hansson

Roza vill inte att VM blir en klubb för inbördes beundran

FALUN. Hur blir skid-VM i Falun 2027? Hur tar evenemanget nästa steg och utvecklas efter succé-VM 2015? För vilka arrangeras detta skid-VM? Varför dröjer det med att tillsätta en vd? Roza Güclü Hedin, styrelseordförande i bolaget Skid-VM i Falun 2027 AB, svarar på dessa frågor om eventet som kommer att påverka hela Dalarna.

Det är advent och julmusiken ljuder över restaurangen på Lugnet. Ute skymtar skidstadion och skidåkare, som åker på tidig snö. Hoppbackarna lyser över ett snöigt Falun.
Roza Güclü Hedin kommer till intervjun med ett leende. Hon gillar att prata skid-VM och det märks att engagemanget finns där. Hon har visioner och ambitioner att lära sig mer om hur ett skid-VM fungerar.
Vad kan du om skidsport?
– Inte mycket, svarar Roza Güclü Hedin och berättar skrattande att hennes pappa är kurd och mamma turk.

De flydde till Sverige 1982 och strax därpå föddes hon.
– Jag valde inte det här uppdraget för att jag är en skidåkare. Min familj är ju från Mellanöstern och detta med snö finns inte i min värld. Men jag har ett enormt intresse av att få människor att mötas kring något fint. Att få människor att uppleva vi-känsla.
Vad tar du med dig från VM 2015?
– Glädjen och stoltheten. Falun kan detta med skidor och är jätteduktiga på att arrangera.
Många lyfter kunskapen av arrangemang i Falun, men finns risken för högmod inför 2027?
– Landet Sverige, som har ett bra föreningsliv, är duktigt på arrangemang. Det handlar inte om högmod. Jag känner mig trygg att vi har en kompetens i vår närhet. Min roll är att säkerställa att den organisation vi bygger tar vara på den kompetensen.
Roza Güclü Hedin fortsätter:
– För mig och styrelsen gäller det nu att lyssna och lära av kunniga personer som har erfarenhet och idéer kring detta.

Roza Güclü Hedin vill att kommande VM ska bli ett ”folkets VM” där alla känner sig inkluderande. Inte bara näringslivet. Därför kan hon tänka sig ett folkligt alternativ till Beyond Skiing. Foto: Anders Hansson

I din vision, vad kommer vi att få uppleva för slags VM 2027?
– En stad och ett Dalarna som lever upp. Att det finns något för alla. Att det skapas mötesplatser mellan folk från olika delar av världen. Självfallet hoppas jag också på fantastiska skidåkare som vi kan heja fram.
I dag är Beyond Skiing ett framgångsrikt nätverk för näringslivet. Hur viktigt är det att skapa ett liknande nätverk för ”vanliga människor”?
– Sådana tankar finns hos mig, men jag har inget svar på hur jag skulle vilja realisera detta. Ibland har detta (skid-VM) upplevts lite som det är klubben för inbördes beundran. Jag vill inte att det ska vara så. Jag har inte alltid känt mig som en del av den klubben. Jag vill att fler som jag ska våga ta sig in i den klubben. Då måste vi hitta vägar att göra det.

Är detta något som du vill att den nye vd:n ska tänka på?
– Ja!
Hittills har mycket av arbetet inför VM 2027 präglats av VM 2015. Hur stor är risken att 2027 blir ett VM 2015 2.0 och en förvaltning av tidigare VM?
– Jag kan bekräfta att jag också hör den här typen av tongångar. Men jag kan inte svara på vad detta bygger på. Jag har inte varit med innan. Men jag tänker att det inte slutar efter skid-VM 2027. Det vi skapar görs för framtiden och bidrar till att det händer nya saker. Det går att göra detta på olika sätt jämfört med tidigare.
– Jag tror att mycket handlar om vilka personer som inkluderas i den här resan. Om det blir samma personer, ja, då blir det en standard som är satt utifrån någon annans idéer. Min roll som ordförande i styrelsen är att, förutom att leda styrelsens arbete, identifiera och lyssna in nya människor och grupper. Att ge utrymme för nya tankar.

Roza Güclü Hedin berättar att en del frågor inte är helt utredda när det kommer till avtal mellan Falun och Fis. Det är en orsak till att tillsättandet av en vd för VM-organisationen dröjer: Foto: Anders Hansson

Varför dröjer med tillsättningen av en operativ vd för organisationen?
– Styrelsen tillsattes först nu i oktober så vi har inte varit i gång så länge. Vi har Ulrika (Back) och Sara (Tigerström Monfelt) som jobbar 25 procent (av deras respektive tjänster) med projektet i dag. Det finns all anledning att se över deras tid och hur mycket mer som kan göras. Vi kommer att påbörja arbetet med att tillsätta en vd nu under våren, skulle jag gissa.
Det återstår bara drygt tre år till VM i Falun. Börjar det inte bli bråttom med en vd?
– Det är svårt att svara på, men jag är trygg med att vi påbörjat ett arbete med att kartlägga och ta fram faktaunderlag så vi kan fatta rätt beslut i frågan. Vi jobbar skyndsamt i den frågan.

Roza Güclü Hedin tystnar och fortsätter sedan:
– Det är en del frågor som inte är helt utredda när det kommer till avtal mellan oss och Fis (Internationella skid- och snowboardförbundet). Fis har en del saker som de håller på att reda upp. Det gör att vi inte kommer fram så fort som vi önskar. Vi vet att många väntar på en vd och vi förstår det. Men för att kunna gå vidare måste allt vara klart med Fis. Det är avtal i relation till rättigheter och sådana saker.
Bland annat nya tv-rättigheter?
– Precis, och en del saker de måste reda ut själva.
Vilka egenskaper ser du hos en ny vd?
– En person som vågar tänka utanför ramarna, men ändå kan behålla strukturen. En person som också är lyhörd mot styrelsen och som vi kan samarbeta med.

Vi har precis kommit in i en lågkonjunktur. Det är oro i världen och i samhället. Längdskidsporten har det tufft i mediala tv-konkurrensen jämfört andra idrotter. Samtidigt är näringslivets roll viktigt för ekonomin i det kommande världsmästerskapet. Hur skapas engagemang hos dessa partners?
– Jag har noterat utvecklingen, men jag tänker inte kommentera detta utifrån Svenska skidförbundet. Det får de svara på. Jag vet att de jobbar extremt mycket utifrån sina utmaningar. Det finns, utmaningar inom det här området. Allt färre vet vad ”Vinterstudion” är för något. Varför tittar exempelvis fler på skidskytte? Detta tar jag naturligtvis med mig in.
– Jag har inte svar på det, men finns med i tankarna hur vi kan göra skid-VM mer attraktivt och intressant.
– När det gäller näringslivet är det viktigt att förklara vad är detta för mig och utvecklingen av mitt företag. Fördelen är att vi bor där vi bor. Det finns en stark känsla för ”vi” i Dalarna och Falun.

Hur ska ni få med hela Dalarna i detta?
– Åh, alla i Dalarna ska känna att detta inte någon Falugrej. Jag och styrelsen ska försöka träffa människor i Dalarna och få många att förstå att man kan dra nytta av varumärket.
– Det är många som hör av sig och har idéer. Men vi är en styrelse och vi är inte operativa.
Falun signalerade till Fis att VM 2015 ska bidra till att lyfta backhoppningen i Falun och Sverige. Det var viktigt för att Falun skulle få mästerskapet. Nu finns barnbackar, men inga ungdomsbackar på mellannivå. Hur viktigt är det att Falun bygger en komplett backhoppningsanläggning?
– Nu är jag så medietränad att jag inte kommer att kommentera detta (skratt). Men vi måste skilja på två olika saker. Styrelsen har ett uppdrag att leverera ett VM till 2027. En förutsättning är att vi har hoppbackar och att de är av toppkvalitet.
– Jag är också invånare i Falun och vet att det finns delade åsikter om hoppbackarna. Jag har respekt för det. Jag ser hoppbackarna som en symbol för en stad som jag älskar.
– Vi måste samtidigt fundera på hönan och ägget i detta. Det handlar om hur vi får fler att vilja syssla med backhoppning. Att få fler unga att känna att det är en cool och häftig sport. Jag skulle själv kunna försöka för att visa att detta är häftigt.

Vad är viktigaste punkten på dagordningen i ert nästa styrelsemöte?
– Det är årsplanen för alla de delar som vi pratat om nu. Vi vill ha en struktur för vårt arbete. Det ska vara ordning och reda och transparant.

Namn: Roza Güclü Hedin.
Ålder: 41 år.
Bor: Falun.
Gör: Näringspolitisk chef på Mellansvenska handelskammaren.
Familj: Man och två barn, 10 och 14 år.
Fritidsintresse: Promenera, har sysslat med thaiboxning som hon gärna vill återuppta, gillar politik, samhälle och är en föreningsmänniska.

VM-bolaget
Bolaget för VM-2027 heter formellt Skid-VM i Falun 2027 AB.
Ägare: Falun kommun, 45 procent. Svenska skidförbundet 45 procent, Föreningen Svenska Skidspelen, tio procent. Den föreningen består av de tolv klubbar som arrangerar Svenska Skidspelen.
Styrelsen: Ordinarie: Roza Güclü Hedin, ordförande, Falu kommun, Eva-Lena Frick, vice ordförande, Svenska Skidförbundet, Susanne Martinsson, Falu kommun, Pernilla Bonde, Svenska Skidförbundet, Henrik Jalkenäs, Föreningen Svenska Skidspelen
Suppleanter: Jan E Fors, Falu kommun, Jonas Åsenius, Falu kommun, Johan Gräfnings, Svenska Skidförbundet, Lars Öberg, Svenska Skidförbundet, Mårten Sahlin, Föreningen Svenska Skidspelen.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!