Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Från vänster prästen Ingrid Sjölin, ledinventering skylt- och loggning digitalt sköts av Helen Hamell, kommunalrådet Fredrik Rönning, Eva Dellemyr är ansvarig för pilgrimsfrågor på Västerås stift, Mildred Eggen, fritidschef Siw Östlund och Lennart Ståhlberg.
Foto: Veronica Rigtorp

Romboleden lockar till långvandring

SMEDJEBACKEN Intresset för pilgrimsvandring växer. Nu har Romboleden, som går genom Dalarna, rustats och möjliggjort vandring från domkyrkan i Västerås till Nidarosdomen i Trondheim.

Romboleden förvaltas av Västerås stift och församlingarna utefter leden. I år arrangerades för första gången en långvandring på Romboleden av församlingar, föreningar, organisationer och ideella samverkan utmed leden från Munkfors respektive Västerås i söder till Älvdalen i norr.

Romboleden har rustats så att den återigen kan användas, ett samarbeta mellan flera aktörer längs ledens sträckning har möjliggjort arbetet.
Till exempel samarbetet med Smedjebackens kommun, som redan arbetade med inventering av sina friluftsområden och som medverkar i Vandringslyftet i länet.
– Det har blivit många pinnar, säger Helen Hamell, som inventerat och märkt Romboleden och andra leder i kommunen.

– Kommunerna står för underhållet av lederna och näringslivet för mat och husrum. Församlingarna spelar en viktig roll eftersom de kan sätta leden i ett historiskt perspektiv, bidra med en andlig dimension som gör att det kan bli mer än bara en vandring att gå längs Romboleden, berättar Eva Dellemyr, ansvarig för pilgrimsfrågor på Västerås stift.
– Målet är att man ska kunna vandra till fots med lätt packning från Mälaren till Trondheim. Det ska finnas lätt tillgänglig information om lämpliga dagsetapper, möjligheter till mat och husrum, rastplatser och sevärdheter, fortsätter Eva Dellemyr,

Romboleden, pilgrimsled sedan 1000-talet, är Sveriges längsta pilgrimsled och unik i sitt slag. Den medeltida Romboleden till Nidaros och helga Olavs grav, går norrut genom Västmanland och Dalarna, och pilgrimer har satt sina spår i landskapet. Förr gick man för att korta sin tid i skärselden. Idag är det en möjlighet att hoppa av ekorrhjulet en stund.

I Smedjebackens kommun finns delsträckor, etapper, lämpliga för en dagsvandring, från Billsjön alternativt Malingsbo i söder till Harnäs i norr. Leden bjuder på unika natur- och kulturupplevelser och passerar Malingsbo -, Söderbärke -, och Norrbärke kyrka, vilka också är utmärkta startplatser för leden.
– Romboleden är så gott som klar, så nu börjar vi på Smedleden, säger Siw Östlund, fritidschef Smedjebackens kommun.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 30 2019.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!