ANNONS

“Vi längtar efter sång och musik”, säger Heléne Thunberg, kantor i By-Folkärna församling där den som vill kan önska ett psalmogram.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Ring och beställ en psalm eller en sång

AVESTA Hemleveranser förknippas oftast med paket och varor av olika slag, men nu kan den som vill även få sångleveranser. Psalmogram är ett nytt grepp inom By-Folkärna pastorat som kantor Heléne Thunberg ser fram emot. – Folk sörjer sin kör och alla blir glada av sång och musik, både körmedlemmar och mottagare. Ring så sjunger vi och det kostar inget, säger Heléne Thunberg.

Kyrkomusiker Heléne Thunberg har jobbat i församlingen i 20 år och hon träffas i Krylbo församlingsgård. Verksamheten i pastoratet har legat nere under lång tid och nu försöker hon hitta nya vägar.
– När pandemin började åkte vi runt och hade allsångsstunder, det höll vi på med fram tills att det blev för kallt och sedan kom restriktionerna om att max åtta personer fick samlas. Men nu är vi sugna på att komma ut igen, säger hon.
Heléne Thunberg berättar att under normala tider finns fem verksamma körer i församlingen. En av dem är Krakhopen, en kör för daglediga där medlemmarna var de som först blev begränsade och som nu har vaccinerats. Därför startar verksamheten upp tillsammans med dem.
– Jag har läst om psalmogram i andra församlingar och våra körmedlemmar är med på noterna. En kärntrupp finns till hands i varje by och vi har en lista med sånger att välja från men vi kan sjunga vad som helst, säger Heléne Thunberg och tillägger att de tar med ett häfte så att alla kan sjunga med.
Det blir ett coronasäkert framträdande och sångarna som stämmer upp håller avstånd.
– De kan exempelvis stå utanför en balkong eller på en gård.

Vänder ni er till någon särskild grupp?
– Nej, vem som helst får önska en sång eller en psalm, men vi riktar oss främst till personer inom pastoratet.
Sången bjuder pastoratet på men den som vill kan skänka en frivillig slant till något insamlingsprojekt.
– Det här är en win win-situation. Vi får sjunga och kan samtidigt muntra upp någon. Du kan önska för egen del eller överraska någon med en psalm eller allsång.
Heléne Thunberg brinner för sång och musik som skapar gemenskap både i och utanför kyrkan.
– Vi är tre kyrkomusiker i församlingen, och det är något speciellt med körsång, det blir som en symbios när man andas ihop och upplever resultatet i sången. Folk sörjer sin kör och pandemitiden har varit kämpig på många sätt.
Heléne Thunberg har varit professionell kyrkomusiker i många år, och hon gick kyrkomusikutbildningen 1980, och hon älskar sitt jobb.
– Först ville jag bli operasångerska men ödet såg till att det blev kyrkomusiker och jag fick det bästa av två världar. Jag har min familj där två söner på 19 och 23 år ingår, och jag har musiken.
Nu hoppas Heléne Thunberg på att folk kommer att använda möjligheten att önska en sångupplevelse till sig själv eller någon annan.
– Det är bara att ringa eller mejla och jag hoppas att folk vågar höra av sig, vi finns för att göra just det här.

Facebook

ANNONS

ANNONS