ANNONS

Medelhavets övärld, här solstänkt manifesterad av Gran Canaria, utövar nu en sedan länge etablerad magnetism på dalfolket.
Foto: Sonny Jonasson

Resfeber hos dalfolket: “Det sade bara pang”

DALARNA. Dalfolket vaccinerar sig i högt tempo. Högt tempo råder nu också på resebyråerna. Södra Europas solkyssta magnetism får bokningssystemen att nästan koka över. – Det bara smällde till, konstaterar Theres Nordin som är säljchef på Ticket i Borlänge.

Att pandemin lade viss sordin på resandet är eventuellt århundradets underdrift.
Av förklarliga skäl och ofta obligatoriska åtgärder har världen i snart 1,5 år varit betydligt mindre.
En starkt begränsad tillgång till upplevelser bortom blågula gränser har till synes fött en resfeber.
Som nu tenderar glödheta nivåer, enligt expertis i ämnet.
– Först mest individer och grupper i 65-plus, men allt eftersom också många yngre och familjer.

Theres Nordin guidar vidare i ett förlopp som senaste tiden tilltagit kraftigt i omfattning och orsakat rykande åtgång i resebyråns utbud.
– Höstlovet är mer eller mindre fullbokat, jullovet också. Sommaren är bokad till ungefär hälften.
Man ser inte överdrivet många glada resebesked och bokningsbekräftelser i sociala medier. Finns en pandemiskam?
– Ja, det skulle jag gissa att det gör. Många vill nog resa, men man är osäker om det anses allmänt okej än och väljer nog bitvis därför inte att stoltsera med det, funderar Theres.
Framför allt lockar nu klassiska Medelhavsdestinationen Kanarieöarna, och Theres tillskriver även exempelvis grekiska Rhodos stark dragningskraft på länets befolkning.
Det stora intresset gäller därtill inte bara flygavgångar från Borlänge och Dala Airport, utan för samtliga resor i resebyråns sortiment över soliga strapatser.

Theres beskriver nuläget som att man som företag är tillbaka i vad som kan liknas vid ett normalläge.
Personalstyrkan har under pandemin varit delvis permitterad, men är nu synnerligen aktiva i att hålla verksamhetens höga puls i god kondition.
– Det började smyga i gång lite under vintern, men har på slutet stegrat rejält och nyligen sade det bara pang.
Hon vittnar om en under fjolåret bitvis mindre upplyftande, men desto mer lärorik, tid på jobbet.
– Det är mindre roligt med tråkiga besked och avbokade resor, konstaterar hon krasst.

Och nyanserar med dagslägets avsevärt muntrare mönster:
– Nu går telefonerna varma konstant och vi har nyrekrytering på gång. Vi har inte förändrats i negativ mening av pandemin, utan vi håller ihop och har snarare lärt oss mer om både oss själva och det här yrket.
Theres Nordin framhåller därtill tryggheten som en faktor av vikt i sammanhanget:
– Ja, vi har känt oss trygga i vetskapen att vi ska få behålla jobben trots pandemin, att det här kommer att få finnas kvar, berättar hon och jämför med vissa branschfränder som lidit svårt och även gått omkull i sjukdomens globala härjningar.

I likhet med många andra branscher gällande rekreation, kultur, friluftsliv och upplevelser har man smyckat det strukturella skyltfönstret med fler tilldragelser på inhemsk mark.
Däribland en för bollsinnade svingers uppskattad regi i form av golfresor, där man helt enkelt stöpt om den klassiskt betingade golfveckan i förslagsvis Portugal till att kunna avnjutas på svensk mark.
Överlag uppger man sig i symbios med berörda leverantörer och samarbetspartners ha ställt om för att hantera en oortodox verklighet.
Nu kan emellertid Theres Nordin också notera att allt fler generationsresor – där barn, föräldrar och mor- eller farföräldrar reser tillsammans – gör anspråk på bokningar för sommaren 2022.
Europa dominerar generellt. Men också destinationer längre bort som känt av en något svalare efterfrågan, exempelvis Thailand, börjar nu märkas mer bland bokningarna.

Tydligt är dock att aspirerande utlandsresenärer i Dalarna påvisar en längtan efter kärt omhuldade favoriter några hundra mil söderut i Europa.
– Folk har ju saknat sol och bad, den härliga resan till värmen. Framför allt till Spanien och Grekland, som ju onekligen har något som gärna gör att vi återvänder, verifierar Theres de av skandinaver sedan länge älskade semesterparadisen vid Medelhavet.
Var semestrar du själv i sommar?
– Jag åker till sommarstugan i Norrland, skrattar Theres Nordin.

Theres Nordin, säljchef på resebyrån Ticket i Borlänge. Foto: Sonny Jonasson
Facebook

ANNONS

ANNONS