Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Pilgrimsvandrarna Hali Liddell, Mari-Ann Hagberg, Monika Mattsson och Martin Björklund anländer till Grangärde.
Foto: Maria Karlsson

Pilgrimer för klimatet väl omhändertagna i Grangärde

GRANGÄRDE. Pilgrimsvandrarna landade i måndags i Grangärde och blev väl mottagna vid sockenstugan. – Det känns i hjärtat, överallt har de ställt upp för oss, säger Hali Liddell, vandringsledare.

Pilgrimerna startade sin vandring för klimatet den 3 augusti i Älvdalen och beräknas vara framme i Vadstena den 2 september. Några går hela vägen medan andra väljer kortare etapper.
Sent på kvällen kom pilgrimsvandrarna fram till Grangärde. De som gått längst hade gått cirka tre mil under dagen, men humöret verkade vara på topp.

Erik och Mari-Ann Hagberg från Sunnansjö hade slutit upp vid Malingarna och de fyllde en viktig funktion som lokala ”stigfinnare”. Erik Hagberg var för ett antal år sedan med och märkte upp en del av Romboleden, som pilgrimerna nu följer, och arbetar fortfarande ideellt med underhållet.
– De hjälper oss att inte komma vilse och de ger mycket energi så vi orkar, säger Hali Liddell med ett leende.
Med sin kunskap om bygden har de kunnat berätta historier från platser de passerat, om Nybo-Kalle och mordet i Stenberget, men också om Plantskolan i Nyhammar och om skalden Dan Andersson med flera.
– Vi har också pratat klimat, vad som är typiskt för oss i bygden, och vi lär av varandra, säger Erik Hagberg.
Erik och Mari-Ann Hagberg har deltagit i pilgrimsvandringar sedan 2003. Att dela en upplevelse med andra är en av anledningarna till det.

Bruno Ljungstig, Hali Liddell, Monika Mattsson, Martin Björklund, Mari-Ann och Erik Hagberg, samt Sandra Hermansson, Cecilia Lundblad och Anna-Marina Lewicki utanför sockenstugan. Foto: Maria Karlsson

Musiker har varit med under vandringen och även spelat på helgerna.
– Församlingarna arrangerar också mycket, bara för oss, som när Anders Hallpers, kantor i Dala-Floda, spelade på bockhorn vid fäbodfrukosten i Ljusbodarna. På kvällen spelade han och musikern Gustaf Norén låten ”Bara bena bär” för alla pilgrimer.
När musikern Sofia Sandén kulade tyckte Hali Liddell det var så vackert att tårarna kom.
För säkerhets skull har de en buss med på vandringen, ifall någon skulle skada sig. Bruno Ljungstig och Martin Björklund turas om att köra den och att vandra. I bussen körs även den gemensamma packningen.

I ryggsäcken bär Hali Liddell inte mer än det hon behöver.

Hali Liddell har en stor ryggsäck på ryggen när hon går och det är för att hon själv vill bära det hon behöver.
– Då får man titta över vad som är viktigast och om man har mer än man behöver. Detsamma får man göra för klimatets skull.
Hon har fyllt 58 år och har gått mer än 300 mil längs medeltida pilgrimsleder. Det började 2009 med att hon och hennes far hade planerat att gå pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien.
– Han dog när han var 69 år så vi hann aldrig göra det. Jag vandrar nu för oss, det känns att han är med, säger Hali Liddell.

Hon arbetar som kulturassisten i den församling där hon bor i Staffanstorp i Skåne.
– Inom alla religioner finns pilgrimsvandringar, men många går också för att de älskar naturen och känner en andlighet där. Man blir en del av alltet, förklarar hon och fortsätter:
– När vi känner att vi alla hör ihop med allt levande då blir vi också rädda om och vill värna vår jord.
Vid mötena med andra människor får de höra många berättelser om klimatet och Hali Liddell menar att det stärker människor att få berätta om vad de redan gör för klimatet och det kan inspirera till att göra ännu mer.

Under vandringen samtalar de om allt, enligt Hali Liddell.
– Då blir det ofta djupa livsfrågor, det blir så vid långa vandringar.
När man vandrar så här dag efter dag måste man också vara lyhörd för både kroppens och själens signaler, menar hon.
– När jag kommer fram till ett synk med kropp och själ då kommer ett lugn och jag landar i sig själv.

En förstärkt pilgrimsgrupp på väg från Grangärde. Foto:privat

Sandra Hermansson och Cecilia Lundblad, båda diakonassistenter och Anna-Marina Lewicki, administratör vid Gränge-Säfsnäs församling, tar emot pilgrimsvandrarna och imorgon ska de se till att pilgrimerna får frukost.
Dagen efter hade fler pilgrimsvandrare slutit upp och det bar iväg till Ekotemplet, en kyrka utan tak. Där väntade andakt med pilgrimsprästen emeritus Carl-Axel Hagberg och kyrkoherde Simon Johansson.

Fakta pilgrimsvandring
”Pilgrim´s walk for future” organiserar pilgrimsvandringar för klimatets skull. Det här är tredje året som en långvandring görs och den ordnas via Pilgrimscentrum i Vadstena, med initiativ av Svenska kyrkan. Vandringen från Älvdalen kallas ”Härlig är jorden” och har fokus på den biologiska mångfalden.

Romboleden går förbi Grangärde kyrka. Foto: Maria Karlsson

Fakta Romboleden
Romboleden är en pilgrimsled sedan 1100-talet och är Sveriges längsta. Den startar i Köping, går genom Västmanland, Dalarna och Härjedalen och slutar vid Nidarosdomen och helgonet St Olavs grav i Trondheim.
Den är totalt 900 km lång och många historiska platser passeras. Varje etapp startar vid en kyrka.
Romboleden är det skandinaviska svaret på den berömda pilgrimsleden till Santiago de Compostela i Spanien.
Källa: Svenska kyrkan

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!