Perra Vik har fyllt många flaskor med egen öl av sorten American pale ale, APA.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Perra Viks intresse resulterade i nytt mikrobryggeri “Jag kan tänka mig att förena det med en liten krog”

NORBERG/KARBENNING Sedan bryggkursen i Stockholm 2014 har Perra Vik känt att han vill ta ölintresset ett steg längre. Det resulterade i Munkgruvans bryggeri som registrerades i april och Perra ser fram mot att utveckla verksamheten.

Så ser loggan ut för det lokaltillverkade ölet i Norberg.
Humlepellets är en av ingredienserna i öltillverkningen.
Humlepellets är en av ingredienserna i öltillverkningen.
– När jag fått tillstånd för skatteupplag ska det gå att köpa ölen på systembolagen i både Norberg, Fagersta och Avesta. Jag räknar med att det blir i slutet av sommaren, säger han.
Perra Vik bor i Norberg och mikrobryggeriet finns i en ändmålsenlig lokal vid gamla Nickebo skola i Karbenning.
– Här har jag varit till och från i tre år. Lokalen är livsmedelsklassad och det här är som att brygga hemma i köket men lite större.
Perra brygger ölen själv och har ingen medarbetare till hjälp.
– En kille ville att vi skulle starta ett mikrobryggeri för två år sedan. Men det är lätt att komma igång om man fler men det är svårt att komma vidare. Därför föredrar jag att sköta det själv.

Varför namnet Munkgruvans bryggeri?
– Jag bodde i Munkgruvebacken förut och från mitt köksfönster såg jag kyrkan och mimerlaven. Det inspirerade till logotypen som nyligen blev klar, säger Perra.
Öltypen är American pale ale, APA, och på frågan hur det smakar är svaret:
– Det är jättegott som tusan och sorten är inte lika humlestark som exempelvis IPA. Här i Norberg är det också jättebra vatten och i övrigt vill jag ha så lokala råvaror som möjligt.
Perra berättar att kornet tas upp precis innan det ska skjuta skott då det är sötare. Sen följer själva meltningsprocessen.
– Jag har testat att koka på humle från Högfors men blev inte så gott.
På frågan hur mycket öl bryggningen resulterar i blir svaret:
– Jag får ut cirka 100 liter öl i veckan.

Hur ser framtiden ut?
– Jag har flera leverantörer på kö, bland annat en krog i Enköping samt lokala värdshuset i Norberg och Elsas. Jag börjar med lättöl men väntar på tillstånd att få sälja starköl på pubar, säger Perra och fortsätter:
– Jag siktar på att växa ur lokalen och har pratat med kommunen. Jag kan tänka mig att förena det här med en liten krog där jag kan servera öl och jag har lite på gång.
Enligt Statistiska centralbyrån, SCB, fanns det 42 bryggerier i Sverigeår 2010. Sju år senare hade siffran ökat till 392 stycken. Det gör bryggeribranschen till den snabbast växande branschen i Sverige sett till antal företag och det är de små bryggerierna som står för tillväxten.
– Det finns ett bryggeri i Skinskatteberg men i övrigt finns inget mikrobryggeri i de norra länsdelarna. Varken i Norberg eller Fagersta och vad jag vet finns ingen tillverkning i Avesta eller Sala heller. Därför är det jättekul att få ha tillverkningen på orten.

Dyrare och mer varierad ölkonsumtion
Bryggeriboomen grundar sig i ett ökat intresse för öl i Sverige, något som syns i Systembolagets statistik. När utbudet från mindre bryggerier har ökat så har konsumtionen blivit mer varierad.
Till exempel visar Systembolagets statistik över ölförsäljningen att andra ölsorter än den dominanta lager-ölen tar marknadsandelar. De har ökat från 2,8 procent till 8,6 procent de senaste tio åren.
Folk köper också dyrare öl idag. Konsumtionen av öl som kostar 60 kronor per liter och uppåt har ökat. Före 2010 var det bara några promille av ölen som kostade så mycket. 2017 hade andelen ökat till sex procent.
Källa: SCB

Ölhistoria
Öl är världens äldsta alkoholhaltiga dryck. Det finns bevis för att en dryck baserad på spannmål dracks i trakterna av dagens Iran/ Irak redan för 7 000 år sedan. Exakt hur det hela började går inte att svara på, men troligtvis råkade någon glömma lite bröd i ett krus. Bröd som sedan blev fuktigt och började jäsa. Kornsoppan konsumerades och utan att förstå vidderna av det så hade man skapat ursprunget till dagens öl.
Till Sverige kom ölet med cisterciensmunkar på 1100-talet. Det var munkar som skötte all öltillverkningen till en början. Öl fungerade som substitut till mat under fastan och mycket av ölet dracks upp på klostren, men en del såldes också till lyckligt lottade människor i klostrets närhet.
På 1700- och 1800-talet kom sedan en rad tekniska framsteg och ölet och ölproduktionen utvecklades från småskalighet till att bli mer industriell.
Källa: Sveriges mikrobryggerier

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS