Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
“Vi utvecklas hela tiden och producerar allt mer”, säger Peter Franklin, fabrikschef på Scandbios pelletsfabrik i Norberg.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Pelletsfabriken utökar och satsar framåt

Scandbio satsar på pelletsfabriken i Norberg och nu har man köpt in ytterligare 24000 kvadratmeter mark av kommunen. Fabrikschef Peter Franklin berättar att i första steget görs en ny infartsväg. Sedan stänger man av den befintliga vägen.

– Till att börja med asfalterar vi 3 000 kvadratmeter så att vi kan lagra ytterligare ett antal tusen kubikmeter sågspån. Det här är Nordens näst största pelletsfabrik och vi producerar allt mer. Då behövs det yta, säger Peter Franklin som har jobbat på pelletsfabriken sedan 1984.

Scandbio äger fabriken sedan 2015, men det var Svensk brikettenergi AB som 1983 startade fabriken i Spännarhyttan. 17 år senare tog Lantmännen över.
När fabriken startade var planen att tillverka briketter och kutterspån från hyvlerier.
– Första året tillverkade vi 576 ton briketter. I dag kan vi göra det på 32 timmar, men vi tillverkar inte briketter längre, säger Peter Franklin och tillägger att sista briketten tillverkades 2007.
I mitten på 1990-talet övergick man till allt mer pellets och i dag tillverkar fabriken i Norberg cirka 130 000 ton träpellets per år och runt 5 000 ton träpulver. Dessutom förser man Norberg med fjärrvärme sedan 22 år tillbaka
– Under åren har vi förbättrat produktionen och 2012 tog vi ett stort steg och byggde en pelletspanna här på fabriken. Då gjorde vi om och 94 procent av den totala leveransen är ren spillvärme, fem procent pellets och en procent är bioolja, så vi levererar helt fossilfri fjärrvärme, säger Peter Franklin och tillägger att det är en utveckling i samarbete med VB Energi.
– Vi levererar ungefär 21 000 MWh till VB Energi som köper och distribuerar ut det till kommunen.
Peter Franklin tror att de är unika när det gäller fossilfri fjärrvärme. Han berättar att genom förbättringar i fabriken gör de bara av med en tankbil bioolja att jämföra med 2010 då man gjorde av med tio tankbilar.
– Vi utvecklas hela tiden och gör uppenbarligen något bra eftersom man valt att satsa på oss.

 

Hur många är ni som jobbar i fabriken?
–Vi är 16 anställda, och fabriken är igång varenda timme året runt. Vi ligger på runt 8 000 drifttimmar och när vi slår igen under juli är det reparation och underhåll, men fjärrvärmen rullar på året om.
På frågan om framtidsplanerna blir svaret att alltid förbättra verksamheten.
– Prio ett är hälsa, miljö och säkerhet, och det ser vi över hela tiden. Vi har också gjort många investeringar och för tre år sedan byggde vi exempelvis en tork. I dagsläget har vi byggt en stor vattentank till sprinkler för att säkerställa driften, och vi producerar allt mer.
Peter Franklin berättar att det anländer cirka 10 000 lastbilar per år med råvara som vägs in och tippas på olika ställen.
– Sågspånen torkas innan det blir träpulver och vi kan lagra 35000 ton färdigt material här.

 

Hur långt sträcker sig leveranserna?
– Vi levererar inom cirka 16 mils radie, och råvaran ligger bra till med tanke på närheten till flera sågverk.
I samband med att Scandbio investerar i Norberg finns det också planer på att utöka verksamheten till järnvägen.
– Vi ingår i Norbergs järnvägsaktiebolag och tanken är att vi ska köra in råvara och köra ut färdig produkt via järnvägen, säger Peter Franklin.

 

Scandbio
År 2014 gick Lantmännen Agroenergi och Neova samman och bildade Agroenergi Neova Pellets. 2016 bytte man namn till Scandbio som är Skandinaviens största företag inom fasta förädlade trädbränslen. Scandbio har fem fabriker i Sverige och en i Lettland.Tillsammans producerar och säljer man cirka 650 000 ton biobränslen årligen.
I Norberg tillverkas värmepellets i bulk och säck, pulver, stallpellets och färdigvärme. Produktionskapaciteten är cirka 130 000 ton/år. Anläggningen producerar också 24 GWh färdigvärme per år till Norbergs invånare.

VB Energi
VB Energi har till uppgift att leverera klimatsmart och fossilfri fjärrvärme till kunder i Ludvika, Fagersta, Grängesberg och Norberg. I deras basproduktionsanläggningar, Craboverket i Fagersta, Lyviksverket i Ludvika och Skakelbackens värmeverk i Grängesberg, produceras årligen cirka 225 GWh fjärrvärme där värmen kommer från biobränslen eller genom återvunnen energi. I Norberg köper VB Energi spillvärme från pelletsfabriken.
Källa: vbenergi.se

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS