ANNONS

I mitten på maj infördes eldningsförbud i sydöstra Dalarna, för andra gången i år. Detta förbud hävdes dock ett par dagar senare men det görs en ny bedömning varje morgon så kan förbudet komma och gå framöver. Bilden föreställer en informationstavla längs riksväg 70 i Hedemora.
Foto: Pär Sönnert

Ovanligt tidiga eldningsförbud

DALARNA. I mitten av maj utfärdades eldningsförbud i sydöstra Dalarna för andra gången i år. – Det har jag aldrig varit med om tidigare, säger Anders Nyman, inre befäl på Räddningstjänsten.

Eldningsförbudet har kommit och gått den senaste tiden. Förbudet kan kallas för en ständigt pågående process då det är yttre omständigheter som påverkar om det är tillåtet eller förbjudet att elda.
– Det kommer att införas flera gånger framöver. Informationen har blivit lite mer tydligare så då har detta fått mer uppmärksamhet, tror Mats Jansson, räddningschef för Södra Dalarnas Räddningstjänstförbund, där Avesta, Hedemora och Norberg ingår.

En ny prognos görs varje morgon.
– Enkelt uttryckt så är det OK att elda när brandrisken är mellan en etta och en trea på den femgradiga skalan. Om det blir en fyra eller uppåt så är det förbjudet att elda, förklarar Mats Jansson.

Han betonar att det är Räddningstjänsten Dala Mitt, där Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Säter ingår, som bestämmer om det ska införas eldningsförbud i Dalarna.
– De har mandat att göra den bedömningen, säger Mats Jansson.
Anders Nyman är inre befäl vid Dala Mitt.
– Tillsammans med SMHI fattas det ett beslut om eldningsförbudet varje morgon. Vi tittar på väderprognoserna framöver, om det ser ut att bli varmt och torrt eller om det blir nederbörd och kallare. Luftfuktigheten styr också en del och så tittar vi på hur torrt det har varit i marken, säger Anders Nyman.

Får ni många frågor från allmänheten om det råder eldningsförbud eller ej?
– Ja, allmänheten frågar en hel del. Så här års får vi många frågor från skolor som ska ut och ha friluftsdagar och undrar om de törs grilla, säger Anders Nyman.
I somras blev det stundtals så torrt att brandrisken höjdes till 5E, vilket är extremt högt.
– Då införde räddningscheferna i dalakommunerna även grillförbud i egen trädgård under en kortare period. Men det var ett extremläge, betonar Anders Nyman.

I mitten på maj i år hade det redan införts eldningsförbud i sydöstra Dalarna två gånger.
– Det har jag aldrig varit med om tidigare, att det har skett två gånger så här tidigt på året, säger Anders Nyman.
Fotnot: På www.kriswebb.dalarna.se kan du se den aktuella brandriskprognosen, samt om det råder eldningsförbud eller ej i ditt område.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 22 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS