Kerstin Hallpers, Marilou Kooistra, Anita Andersson, Eva-Britt Bergström, Ulla Linderholm, Marie-Louise Sundell och Agneta Gustafsson i Falu kvinnliga gymnastikförening. För att ge rörelsen en framtid krävs dock ny träningsinstruktör.
Foto: Sonny Jonasson

Ledarbrist pausar 130-årig förening: “Saknar det här”

FALUN. Motion och mening i slitstarkt samspel. Generationer av gemenskap. Bara tiden är ny för 130-årsfirande Falu kvinnliga gymnastikförening. Nu saknas dock ledare och man upplever en högst oönskad paus. – Både träningen och den sociala biten har stor betydelse, säger styrelsemedlemmen och före detta ledaren Eva-Britt Bergström.

Att den med lokala mått mätt smått legendariska föreningen nu gör ett kortare uppehåll är tämligen ofrivilligt.
Tidigare har man endast noterat paus i verksamheten under andra världskriget.
På senare tid är pandemin en påtaglig prövning som kostat sällskapet både medlemmar och intensitet.
Det råder däremot ingen brist på entusiasm och engagemang – snarare ses detta som en tillfällig stiltje man hoppas inom kort ska återgå i full snurr.
– Det här handlar om motionsgymnastik till musik, och vi är ju glädjande nog en förening med väldigt långa anor.

Orden tillhör Eva-Britt Bergström som brinner för rörelsens rörliga väl och ve, bland annat genom uppdrag i dess styrelse.
Hon har tidigare även burit rollen som ledare och träningsinstruktör, men detaljer i den fysiska prestandan tillåter nu ej längre denna uppgift.
Bergström berättar att man under pandemin gjorde ett par uppehåll, men att man förra våren åter sparkade i gång maskineriet.
– Nu söker vi dock en ny ledare som kan hålla i själva träningspassen. Vi önskar träning som fokuserar på alla muskelgrupper. En bra mix av styrka, kondition, koordination och balans, upplyser hon.

Gymnastikföreningen hoppas kunna knyta ny ledare till träningspassen. Foto: Sonny Jonasson

Man hoppas nu locka lämplig kvinna eller man till att återställa ordinarie ruljangs för en synnerligen träningshungrig skara motionärer.
Att man i dagsläget inte har en ledare knuten till föreningen är också ett resultat av tuff konkurrens, tror Eva-Britt med föreningskamrater.
– Ja, och vi är en liten förening. Kanske också att vissa kan känna att det är svårt att boka upp sig för en kväll i veckan, funderar Bergström.
Och leder resonemanget vidare:
– Det är dock ett väldigt roligt uppdrag i glädjefyllt träningssällskap, och det utgår även ett litet arvode. Därtill sköter styrelsen allt det administrativa, man kan som ledare helt och fullt fokusera på träningen.

När föreningen nu kraftsamlar för en kommande återstart hoppas man även attrahera fler medlemmar.
– Ja, det får hemskt gärna hänga på fler kvinnor i Falun. Det här är något vi håller kärt och som ger så mycket i både hälsa och umgänge.
Föreningens väl inbodda hemvist hittas i Kristineskolans gymnastiksal, där man via kommunen disponerar en måndagstid.
Fler medlemmar innebär förutom devisen att delad glädje är dubbel glädje även större marginaler för att betala just denna lokalhyra.

Falu kvinnliga gymnastikförening firar nu respektingivande 130 år i hälsans och gemenskapens tecken. Foto: Sonny Jonasson

Som främsta kollektiv ambition hittas nu en påtaglig vilja att komma i gång igen.
Att man lyckas locka en ledare att styra träningen, att låta motorn tuffa på som den de facto gjort under så oerhört många år.
– Under pandemin var det jättebra att kunna träna själv via “Hemmagympa med Sofia”, berättar föreningens Ulla Linderholm gällande idrottsläraren Sofia Åhmans populära motionsprogram i SVT.
Ulla fortsätter:
– Men det tillför ju så mycket att träffas på riktigt. Att träna, basta, prata och bara finnas till i en gemenskap. Det här är en hållplats i tillvaron och en väldigt fin start på veckan.

Samtliga medlemmar som en råkall vinterfredag möter Lokalt i nickar instämmande i Linderholms kärnfulla programförklaring.
Att en lokal förening som bildades 1893 (!) och nu således firar hela 130 år skulle plocka ned skylten är inte önskvärt.
– Nej, så får det inte bli, säger Eva-Britt Bergström.
– Det vore väldigt synd om en så här gammal fin förening skulle behöva lägga ned för att det saknas träningsinstruktör.
De 130 år som nu förflutit sedan första svettdroppen föll i föreningens regi är väldokumenterade.
Eva-Britt visar dignande pärmar med urklipp, bilder och historiska hållpunkter med stark lokal förankring.

Föreningens historia är omfattande och finns väldokumenterad i pärmar prunkande av motionsäventyr. Foto: Sonny Jonasson

Träningskompisen Kerstin Hallpers tar vid, och greppar med viss möda en tidslinje som letar sig tillbaka till Calle Jularbos födelseår och då Nya Zeeland som första stat i världen bröt ny mark genom att införa kvinnlig rösträtt.
– Det är både imponerande och roligt att den här föreningen hållit ångan uppe alla dessa år. 1893, det är ju ett tag sedan. Vi är många som varit med länge, men inte så länge, skrattar Kerstin och kompani hjärtligt.

Eva-Britt Bergström avrundar i hoppfulla ordalag.
– Falu kvinnliga gymnastikförening är vårt gemensamma forum för social samvaro och hälsofrämjande träning. Alla gör det efter sina förutsättningar och vi välkomnar alltid stor åldersspridning.
– Nu vill vi vända blicken mot en nystart och hoppas kunna köra i gång till hösten med ny ledare. Vi saknar det här jättemycket.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,316979" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS