ANNONS

Kommunala energi- och klimatrådgivare i landet gick 2018 samman i två projekt om solel och hållbara transporter. Detta gäller bland annat Avesta, Hedemora och Säters kommuner.
Foto: Dreamstime

Ökat intresse för energi- och klimatrådgivning

SÖDRA DALARNA Kommunala energi- och klimatrådgivare i landet gick 2018 samman i två projekt om solel och hållbara transporter. Detta gäller bland annat Avesta, Hedemora och Säters kommuner.

Projekten har stötta privatpersoner, företag och organisationer i deras övergång till mer förnybara och klimatsmarta alternativ. Dessutom märker rådgivarna att projekten har lett till ett ökat intresse för energi- och klimatrådgivning.

Det ena projektet handlar om hur man uppför laddplatser till elfordon och det andra om vägledning kring investering och installation av solceller.
Sedan våren 2018 har sammanlagt 56 000 personer i landet deltagit i aktiviteter där de har fått tips och ökade kunskaper kring ämnena. Över 14 000 personer har även fått fördjupad rådgivning av sin lokala rådgivare.

– Vi har sedan projekten startade sett en uppgång i kommuninvånarnas intresse för både solel och hållbara transporter, dessutom har vi genom projekten sett en stigande medvetenhet och kunskap i ämnena säger Isabell Boväng Östman som är energi- och klimatrådgivare i kommunsamarbetet för Avesta, Fagersta, Hedemora, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Säters kommuner, i ett pressmeddelande.

–De gemensamma satsningarna har gett en positiv effekt. Många rådgivare upplever att intresset och efterfrågan av deras tjänster har ökat tack vare de nationellt koordinerade projekten, säger Morgan Dahlman på Energimyndigheten, i pressmeddelandet

Fakta:
Det här är den tredje omgången som Energimyndigheten tillsammans med de 15 regionala energikontoren samordnar en gemensam satsning av landets alla energi- och klimatrådgivare.
Syftet är att öka takten för att nå de energi- och klimatpolitiska målen samtidigt som insatserna bidrar till att utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder.
Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer.
År 2019 finns energi- och klimatrådgivare i 284 av landets 290 kommuner.
Källa: Energimyndigheten

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 13, 2020.

Facebook

ANNONS

ANNONS