Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
I höstas hälsade Lokalt i på Helena Rydberg, som då var nyinflyttad i Tjärnan med sin familj och precis skulle släppa sin debutroman, fantasyboken “Alvblod och Demonblod". Nu har hon precis gett ut sin andra bok, en självbiografisk skildring av hennes psykiska ohälsa.
I höstas hälsade Lokalt i på Helena Rydberg, som då var nyinflyttad i Tjärnan med sin familj och precis skulle släppa sin debutroman, fantasyboken “Alvblod och Demonblod”. Nu har hon precis gett ut sin andra bok, en självbiografisk skildring av hennes psykiska ohälsa.
Foto: Pär Sönnert

Nytt boksläpp av Helena – på nytt förlag

TJÄRNAN. I höstas gav Helena Rydberg ut sin debutroman, fantasyboken “Alvblod och Demonblod”. Helena är bosatt i Tjärnan mellan Hedemora och Säter och på skottdagen släpptes hennes andra bok, en självbiografisk skildring av hennes egen psykiska ohälsa. – Det tog bara en månad från kontrakt till boksläpp, jag har knappt hängt med själv, säger Helena med ett skratt.

För knappt ett halvår sedan, i slutet av september, släpptes Helena Rydbergs första bok, i samband med Bokmässan i Göteborg, där hon själv var på plats och signerade. Sedan dess har det hänt saker. Förlaget i fråga gick i konkurs och upplagan fick dras tillbaka.
Helena har dock inte legat på latsidan utan har skrivit ett traditionellt bokkontrakt för sin andra bok, som släpptes som ljudbok på skottdagen, den 29 februari.
– När förlaget gick i konkurs så fick de dra tillbaka upplagan men boken har getts ut som e-bok igen, på ett nystartat förlag, och den ska tryckas om i en ny upplaga, så det känns rätt okej ändå, säger Helena Rydberg.

Helena Rydbergs nya bok heter "Utmattning, ångest och depression" och gavs ut som ljudbok via förlaget Vibery Audiobooks den 29 februari.
Helena Rydbergs nya bok heter “Utmattning, ångest och depression” och gavs ut som ljudbok via förlaget Vibery Audiobooks den 29 februari. Foto: Vibery Audiobooks

I samband med detta blev hon fri från det kontrakt som skrivits gällande hennes nästa bok, som var tänkt att ges ut på det numera konkursade förlaget.
– Jag har alltid haft en dröm att få ge ut en bok på traditionellt sätt, så att säga, så jag ville testa det. Alla säger att det är så svårt att passera det nålsögat men jag skickade mitt manus till en rad förlag och ett av dem nappade. Jag fattade inte att det var sant, säger Helena Rydberg.
Den 29 januari skrev hon kontrakt med förlaget i fråga, Vibery Audiobooks, och på dagen en månad senare, på skottdagen – den 29 februari, släpptes den som ljudbok. Helena fick nästan nypa sig själv i armen.
– Det gick så fort. ”Händer det här på riktigt?” fick jag fråga mig själv. Det känns så kul, helt otroligt, att få ge ut en bok via ett traditionellt förlag. Boken släpps på alla streamingtjänster och så, där det finns ljudböcker, säger Helena Rydberg.

Kommer den att släppas som fysisk bok också?
– Det är lite oklart ännu. Jag har såklart frågat om det men förlaget vill se hur boken tas emot först. Jag är trots allt helt ny som författare men förlaget tyckte att jag hade ett bra och starkt manus.
Vad handlar boken om?
– Det är självbiografiskt, det jag själv varit med om gällande psykisk ohälsa. Boken heter ”Utmattning, ångest och depression” och det är vad den handlar om. Hur jag upplevde min situation och hur jag tog mig ur den. Det var ett rent helvete med mycket mörka känslor och det tog sex månader innan jag mådde bra igen. Jag fick stor hjälp av min psykolog som gav mig verktyg att hantera hur jag mådde.
Var det lättare eller svårare att skriva den här boken?
– Mycket lättare, eftersom jag hade hela historien i minnet. Jag kunde gå tillbaka till känslorna och tänka mig in i situationen och skriva ner det. Jag hoppas att boken kan hjälpa någon annan som är i samma sits. Jag vill förmedla att det är OK att må så här dåligt men att det är jätteviktigt att söka hjälp, säger Helena Rydberg.

Helena Rydberg är bosatt i Tjärnan mellan Hedemora och Säter. Hon kommer från början från Hedemora och har tidigare bott utanför Avesta. Foto: Privat
Helena Rydberg är bosatt i Tjärnan mellan Hedemora och Säter. Hon kommer från början från Hedemora och har tidigare bott utanför Avesta.

Hon kommer från början från Hedemora och har tidigare bott i Avesta. Nyligen började hon arbetsträna i sitt rätta element, på Hedemora Bokhandel.
– Det passar mig perfekt att vara omgiven av böcker!
Blir det något nytt boksläpp?
– Nja, det blir ju svårt eftersom jag inte har något fysiskt att signera den här gången.

Fler chanser till detta kommer säkert framöver. Helena har nämligen flera bokmanus klara.
– Bland annat en bok om vampyrer. Dessutom medverkar jag i novellsamlingen Astropassion på det nystartade förlaget ”Tales from the heart” där tolv författare skriver varsin novell utifrån de olika stjärntecknen. Jag har fått Skytten och novellerna ska handla om passion och romance, berättar Helena Rydberg.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!