Regionvalet innebar skifte i den politiska ledningsformationen. Kommande fyra år styrs Region Dalarna av ett samarbete mellan S, C, KD och DSP som fått namnet Samling för Dalarna.
Foto: Sonny Jonasson

Ny regionpolitisk ledning presenterad

FALUN/DALARNA. Region Dalarnas nya politiska styre är nu spikat och aktiverat. Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Dalarnas Sjukvårdsparti gör gemensam sak. Samarbetet får namnet Samling för Dalarna. – Nu möts vi i mitten och det känns som en styrka i oroliga tider, säger regionstyrelsens nya ordförande Elin Norén apropå en gemensam framtoning och namnets innebörd.

Region Dalarnas politiska maktskifte är färdigställt.
De fyra partierna som enats i styrande riktning framhåller det hela som ett mittensamarbete.
Detta bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Dalarnas Sjukvårdsparti.

Till ny ordförande i regionstyrelsen har utsetts Elin Norén (S), och hon konstaterar bråda dagar i positiv mening.
– Känner mig glad och stolt över att få förtroendet, och jag tycker att det här samarbetet känns väldigt bra.
– Har ju gott om tidigare erfarenhet av arbete inom regionpolitiken, men det här innebär en ny roll. Kanske också lite mindre tid att disponera efter egen vilja, byte av våningsplan och kontor, lite fler möten, exemplifierar Elin delar av sin nu inledda och bitvis nya vardag.

Övriga Samling för Dalarna-politiker med titeln regionråd innefattar Sofia Jarl (C), Birgitta Sacrédeus, (KD), Lisbeth Mörk Amnelius, (DSP), Sebastian Karlberg (S) och Abbe Ronsten (S). De tre förstnämnda var också del av det tidigare regionpolitiska styret i numera upplösta samarbetet Dalasamverkan.
Region Dalarnas redogörelse för den nya strukturen informerar också om att oppositionsråden nu utgörs av Christer Carlsson (M), Ulf Berg (M), Per-Ola Ahlström (SD), Kent Ekeroth (SD), Patrik Liljeglöd (V).

Elin Norén breddar bilden av det politiska samspelet mellan S, C, KD och DSP.
– Nu möts vi i mitten och det känns som en styrka i oroliga tider, att mötas i stället för att splittras. Vi har fått tänka lite nytt, men samtidigt utkristalliserade sig det här alternativet ganska tidigt och är något vi jobbat vidare med, utvecklar hon.

Region Dalarnas regionråd som nu är aktiva i samarbetet Samling för Dalarna. Sebastian Karlberg (S), Elin Norén (S), Abbe Ronsten (S), Birgitta Sacrédeus (KD), Lisbeth Mörk Amnelius (DSP) och Sofia Jarl (C). Foto: Region Dalarna

Nu ska arbetsroller etableras, partiernas viktiga frågor klargöras och samarbetsformer synkroniseras på både individ- och gruppnivå.
Norén konstaterar att det från tidigare styre finns vissa bra beslut att bygga vidare på, och vissa andra aspekter som Samling för Dalarna nu vill förändra.
– Målet är ju att varje dag arbeta för att göra saker och ting lite bättre. Steg för steg framåt. Personligen värnar jag även om att finnas i närheten av den direkta verksamheten kring exempelvis vården. Nu kommer mycket annat även ta tid i anspråk, men jag har bland annat avsagt mig ett par nationella uppdrag för att frigöra lite mer tid.

Hon fortsätter i anslutning till den nya yrkesrollen och uppdraget som regionpolitiker:
– Det här arbetet är viktigt på riktigt och innebär att arbeta med frågor som har stor betydelse för människor.

Finns redan nu några uttalade verksamhetsområden ni kommer att fokusera på?
– Vi har sagt att några av dessa är psykiatrin och att arbeta mot psykisk ohälsa, arbetsmiljö, kompetensförsörjning och nära vård, där sistnämnda bland annat gäller vårdcentraler och vad som utgör vård i individens närhet.
– Vi ska också jobba aktivt med hållbar utveckling och omställning, vilket ju sker i samspel med många andra aktörer i länet och för Dalarna i stort. Region Dalarna är en stor aktör och vi ska givetvis vara en del av detta. Vi ska även arbeta med ledarskapsfrågor där vi vill främja ett lyssnande ledarskap med människors tycke och tänk i fokus, berättar regionstyrelsens ordförande.

Närmast vilar tyngdpunkten på budgeten för 2023, vilken fastställs vid regionfullmäktiges sammanträde den 20–21 november.
Den 12 december hålls dessutom ett extrainsatt sammanträde kallat valfullmäktige. Vid detta utses ledamöter till uppdrag inom nämnder och styrelser.

Regionkontoret är beläget i centrala Falun. Foto: Sonny Jonasson

Mandatfördelning 2022–2026 (tidigare mandatperiodens siffror i parentes)
▪ Socialdemokraterna 29 (24)
▪ Moderaterna 16 (16)
▪ Sverigedemokraterna 14 (10)
▪ Centerpartiet 7 (9)
▪ Vänsterpartiet 6 (6)
▪ Kristdemokraterna 6 (6)
▪ Dalarnas Sjukvårdsparti 5 (6)
(Källa: Region Dalarna)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,350855" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS