Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Ann-Marie Sörbergs har skrivit boken tillsammans med möbelprofessor Johan Knutsson, men här på bild ihop med Lars Holmsved som är föreningens ordförande och arkitekt Lars Israel Wahlman på fotografiet.
Foto: Foto: Sara Flodin

Ny bok om Flintafabriken

HEDEMORA. Nu släpps boken ”När Hedemora möblerade Sverige” som främst handlar om Flintafabriken som startades av Gustaf Flinta. Boken är utgiven av föreningen Hantverk och design i Hedemora.

– Föreningen arbetar för att bevara, dokumentera och uppmärksamma Hedemoras stolta möbeltraditioner, informerar Lars Holmsved som är föreningens ordförande.

Inte bara den finske designern Alvar Aalto har haft sin möbeltillverkning i Hedemora. Flintafabriken är den möbeltillverkare som hade störst produktion i bygden och bidrog till att svenskarna kunde möblera sina hem.
Gustaf Flinta, som startade Flintafabriken, var föreståndare på Bachmanska slöjdskolan. Till sin hjälp hade han byggmästare Anders Gustaf Larsson. Gustaf Flinta och Flintafabriken är inte dokumenterad i någon bok sedan tidigare.
– Men nu är han det, konstaterar Ann-Marie Sörbergs som skrivit boken tillsammans med professor Johan Knutsson som är Sveriges enda möbelprofessor och ledare av Malmstensskolan.
2004 bildades föreningen och samtidigt arrangerades en utställning för att Hedemorabor skulle få kunskap om Flintamöbler.
– Det slutade med att vi hade ett rum med Aalto-möbler, ett med Bachmanska slöjdskolan, ett med pendyler och klockor från urfabriken Union-Stjärnsund och nio rum totalt med Flintamöbler, berättar Ann-Marie Sörbergs.
Planen att skriva boken har funnits under lång tid.
– Men vi var först tvungna att skriva boken om Bachmanska slöjdskolan. Där finns underlaget till hur Flintafabriken kom till, framhåller Ann-Marie.
Mycket av bakgrunden och omfattningen av fabrikens tillverkning har luskats fram genom 3 500 brevkort med beställningar av möbler och priskuranter (prislistor). Föreningen har analyserat och sorterat dessa i studiecirklar under fyra års tid.

Detta är bara en liten del av alla brevkort som legat till grund för boken ”När Hedemora möblerade Sverige” som kommer ut den 16 oktober. Boken är tryckt i 700 exemplar. Foto: Sara Flodin

– Det var kanske en tjugondel av alla beställningar från fabriken, men ger en fingervisning om omfattningen, analyserar Ann-Marie som sammanfattar detta till att produktionen och försäljningen var stor/omfattande.
– I bland var det klagomål, men vi hittade inga andra klagomål än försenade leveranser, avslöjar Ann-Marie.
– Fabriken låg ovanför stationshuset på fältet vid Hiak. Många av böndernas söner behövde ha arbete och samtidigt fanns det behov av möbler. Därför byggdes fabriken, förklarar Lars.
Flintafabriken tillverkade bland annat Hedemorabördige arkitekten Lars Israel Wahlmans möbler. Wahlman som ritat både Tjolöholms Slott och Engelbrektskyrkan i Stockholm. Mellan 30 och 60 personer arbetade på fabriken.

Skåpet och Stafflit är tillverkade på Flintafabriken i Hedemora. Foto: Sara Flodin

– Till exempel gjorde de hela inredningen till Engelbrektkyrkan. Då hade de extra folk som jobbade tolv timmar per dygn.
Ann-Marie förklarar att fabriken levererade möbler i olika stilar.
– Kunden kunde få precis det den ville. Du kunde gå in på fabriken och säga ”jag vill ha en möbel som tillverkades 1896”, förklarar Ann-Marie.
Till skillnad från något Alvar Aalto designat värderas en möbel från Flintafabriken lägre.
– Folk är mer intresserade av små möbler som bokställ, stafflier och hyllor medan sängkammarmöbler och stora skåp är svårare att sälja. Även fast de är tillverkade i Hedemora, konstaterar Lars.
– De är undervärderade, inflikar Ann-Marie som sedan konstaterar att denna bok kommer ändra på detta och höja värdet på möblerna.
– Vi gjorde boken för man ska värdesätta det som de gjort, framhåller Ann-Marie.
2020 brann föreningens lagerlokal ner. I branden försvann föreningens Alvar Aaltomöbler. Föreningen har genom årens gång sök och samlat in Flintamöbler som de nu förvarar i en källarlokal. Nu arbetar de för att få tillgång till en lokal där de kan inrätta ett möbelmuseum. Den som vill vara med på boksläppet som sker den 16 oktober klockan 14:00 kan ta sig till Hedemora Musikcentrum.

Föreningen Hantverk och design i Hedemora förvarar mängder av Flintamöbler i en källare. Nu vill de få tillgång till en lokal för en permanent utställning av dessa. ”Vi känner stöd för detta och hoppas att det är på gång”, förklarar Lars Holmsved. Foto: Sara Flodin
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!