Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Foto: Dreamstime

Nu ska länsstyrelsen ta krafttag mot hedersvåld

DALARNA. Hedersrelaterat våld är ett problem i samhället. Länsstyrelsen i Dalarna planerar därför ett resurscentra som ska samordna samhällets resurser. – När vi pratar om våld i nära relation räcker det ofta att skydda kvinnan från en man. Här kan det handla om många personer som den utsatta måste skyddas från. Det kräver kompetens, säger Valentina Söderberg, projektledare, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen håller redan i dagsläget utbildningar för de som jobbar nära områden där hedersrelaterat våld är en faktor.
Resurscentrat ska hjälpa till och skapa en struktur kring arbetet och samordna polis, socialtjänst och åklagare.
Representanter ingår även i den arbetsgrupp som ska ta fram en modell för hur arbetet ska gå till. Målet är att arbetsgruppen ska ha ett förslag färdigt redan i början av 2023.
– Vi har bestämt hur vi jobbar inom arbetsgruppen för att nå resultat: En grupp arbetar med stöd till barn och vuxna, en grupp arbetar med kompetenshöjande insatser för yrkesverksamma, och en grupp arbetar med frågor kring avtal mellan de olika myndigheterna, säger Valentina Söderberg.

Länsstyrelsens arbete med att koordinera arbetet mot hedersvåld ingår i ett nationellt projekt som startades 2018 i Östergötlands län där det Nationella centrat mot hedersvåld nu ligger.
Planen är att varje län i Sverige ska ha ett eget centra och utifrån sina förutsättningar själva bestämma hur arbetet ska se ut på detaljnivå.
Pengarna till Dalarnas resurscentra beviljades i september 2021 och styrgruppen består av chefer från polisen, Åklagarkammaren tre socialchefer samt Länsstyrelsen Dalarna.
– Jag ser fram emot att vi når målet och jag hoppas att det godtas av aktörerna och att vi snart får ett resurscentra i Dalarna.

Detta kännetecknar hedersrelaterad brottslighet (BRÅ)
Hedersrelaterad brottslighet riktas ofta mot en släkting, som gärningspersonen och övrig släkt eller grupp, anser riskera att vanhedra eller redan har vanhedrat gärningspersonens eller släktens heder.
Syftet med brottet är att förhindra att hedern skadas eller förloras, alternativt att reparera eller återställa den skadade eller förlorade hedern.
Hedersrelaterade brott kan handla om frihetsberövande, tvång, äktenskapstvång, vilseledande, hot, ofredande, misshandel, skyddande av brottsling, övergrepp i rättssak, mord eller mordförsök.
Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas bland annat av att individens intressen anses vara underordnade familjens, att individens handlingar i hög grad anses påverka hela familjens anseende.
Kontroll av flickor och kvinnor sträcker sig från begränsningar i vardagen i fråga om klädsel, umgänge och fysisk rörelsefrihet – men även när det gäller val av utbildning, jobb, äktenskap eller skilsmässa.
Även unga män kan bli gifta mot sin vilja och hbtq-personer kan betraktas som hot mot familjens heder.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!