Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Nomad.
Foto: Foto: Stefan_Ekström

Musikartister förgyller vårens teaterpjäser

AVESTA. I vår presenterar Riksteatern Folkarebygden Avesta en repertoar med tre spännande pjäser. – Man behöver inte åka till storstan för att uppleva högkvalitativ kultur, den kommer hit, säger Malin Grimfeldt, styrelsemedlem i teatern.

Säsongens urval tar upp ämnen som etnicitet, homosexualitet och konsumtionssamhällets baksidor. Samtliga pjäser är samarbeten med kända musikartister.
Den första heter ”Kärlekens historia” och är skriven av och uppförs av Rickard Söderberg. Den spelas på Avesta teater den 14 mars.
– Kärlekens historia känns som en väldigt fin föreställning som ligger i tiden med kärlek, acceptens och att få vara den man är, säger Malin och fortsätter:
– Det är en musik- och teaterföreställning. Rickard har utlovat både visa, arior, klassisk musik, samt pop- och schlagermusik.

Kärlekens historia av och med Rickard Söderberg. Foto: Riksteatern

Efter föreställningen kommer det att finnas möjlighet att prata med Rickard Söderberg själv, som säljer och signerar böcker i foajén.
– Riksteatern trycker hårt på att man varken får filma eller fota under föreställningen. Däremot kommer Rickard själv att låta sig fotograferas och man kan ta selfies tillsammans med honom efteråt.

Nytt för i år är att Riksteatern Folkarebygd Avesta har inlett ett samarbete med Karlfeldtgymnasiets restaurangprogram. Utöver en teaterbiljett går det nu köpa en middagsbiljett på samma ställe som teaterbiljetten köps. Restaurangprogrammet har sina lokaler i Avestaparken, ett stenkast från Avesta teater.
– Från klockan 17.00 kommer eleverna att servera en tvårättersmiddag; förrätt och huvudrätt. Det kommer att finnas ett vegetariskt alternativ och ett kött-alternativ. Teatern börjar klockan 19.00.

I april är det dags för Dalateaterns produktion ”I ett hus vid tidens slut” av Helena Röhr att besöka Avesta. Det är, enligt Dalateatern, en “apokalyptisk fars”, med sångtext och musik av Stefan Sundström.
– Pjäsen ligger i tiden med att kritisera konsumtionssamhället. Vad är det människor blir lyckliga av egentligen? Är det att köpa på sig saker eller är det fysisk kontakt man egentligen behöver ha. Vad är det som är värt nåt?

Malin Grimfeldt .

I Falun har pjäsen urpremiär den 1 mars och på Avesta teater spelas den, den 9 april.
Hur har ni kommit fram till urvalet av pjäser?
– Det är de föreställningarna vi i föreningar har önskat. Sedan ska det stämma med fördelningen över landet och vilka scener de vill vara på. Man får inte alltid de man önskar men vi känner oss väldigt nöjda med de här.

Vårens tredje och sista pjäs heter Nomad och är ett musikaliskt scenkonstverk med artisterna Sofia Jannoks och Salamanca Taikon Gonzalez.
– Den ena är same och den andra romsk. Utifrån historiska grymheter, fördrivning och utanförskap så har de byggt en pjäs, där de tar med lite av sina egna historier också.

Pjäsen spelas den 19 april och är ett samarbete mellan Riksteatern, Arthem och Folkteatern i Göteborg.
Teatervåren är dock inte riktigt slut i och med denna pjäs. Den 27 april spelas barnpjäsen ”Bockarna Bruse” med Skottes musikteater från Gävle. Föreställningen är gratis och visas i Fridolinsalen på Avesta bibliotek.
– Vi har kommit överens om en föreställning i samarbete med bibliotek

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS