ANNONS

Linus Matz, Magnus Persson och Patrik Hedenström är en trio med hjärta för kampsportsklubben Sak Yant Muay Thai. “Den här klubben äger förmåga att vara mer än bara en timmes träning och sedan går man hem. Vi vill kunna erbjuda en känsla av tillhörighet, en plats där alla känner sig hemma”, betonar Magnus.
Foto: Sonny Jonasson

Muay Thai som livsbalans – och andra chans: “Ger otroligt mycket tillbaka”

FALUN Kampsport som livsbalans. Kampsport som en andra chans. För unga träningsglada och för dem som önskar ny riktning.

En ambition som nu omsätts i handling.
– Här råder familjär stämning. Man blir förvånad över hur bra man faktiskt kan må i sig själv, framhåller Patrik Hedenström i Sak Yant Muay Thai.

I nedre Norslund sprutar svetten i takt med att fysisk urladdning landar lugn i tanken.
Den gamla lagerlokalen är i dag ett i alla riktningar späckat gym där träningsutrustning och thaiboxningsring fullgör sitt syfte i nyporna på klubbens medlemmar.
Som är i alla åldrar och med fokus på kampsport som konstruktiv energikälla. Här ges utlopp och insikt i samma smäll.
– Vi är totalt 66 medlemmar, och då vissa på grund av coronaviruset nu avvaktar lite så är vi i dag runt 40 som är i träning.

Orden tillhör Magnus Persson, klubbens grundare tillika ordförande. Han har lång erfarenhet av thaiboxning via utövande i såväl Thailand som på blågul mark och har till dags dato även gått 36 matcher.
I samspel med Linus Matz och Patrik Hedenström förmedlar han bilden av en förening för framgång fostrad i fundament av trygghet och personlig styrka.
– När vi startade i Främby 2016 var vi fem personer, så det har verkligen eskalerat deluxe, konstaterar Magnus i ett tonfall av genuin uppskattning.

Han utvecklar:
– Den här klubben äger förmåga att vara mer än bara en timmes träning och sedan går man hem. Vi vill kunna erbjuda en känsla av tillhörighet, en plats där alla känner sig hemma.
Patrik Hedenström, aktiv i klubbens styrelse och även bekant som festivalgeneral för Sabaton Open Air, tar vid och bekräftar värdet i en verksamhet som främjar harmoni och positivt guidade energier.
– Eventuella demoner och bryderier man går och bär på, de lämnar man här. Den här platsen ger otroligt mycket tillbaka och engagemanget är väldigt smittsamt, berömmer han sina sportsliga kompanjoner i Magnus och Linus.

Via kontakt med Kriminalvården och sociala instanser vill Sak Yant Muay Thai agera uppfångande och ta sig an individer som kan tänkas må bra av en kursändring.
Att rikta om tillvaron från krångel till kreativitet.
– I jobbet är jag med och tar hand om ungdomar som hamnat snett, berättar Linus Matz.
– Klubben finns för alla, men vi vill även gärna kunna bidra med ett alternativ till dem som är i behov av det.
Bland annat har klubben på senare tid visat ny väg för två 17-åringar som två månader tillbaka återgick till samhället efter avtjänad fängelsevistelse.
På Sak Yant Muay Thai är själslig mognad överordnad fysisk kapacitet – och som aktiv ges du verktyg att utveckla båda.

Magnus Persson, som kontinuerligt återvänder för såväl kortare som snäppet längre vistelser vid ett gym i utkanten av thailändska huvudstaden Bangkok, förklarar innebörden i begreppet “Sak yant”.
– Det finns en tradition i Thailand av att inom thaiboxningen jobba inkluderande, att man tar sig an och hjälper ungdomar.
– “Sak yant” motverkar negativ energi och framhäver stärkande och givande inslag i livet. Jag har symbolen tatuerad på ryggen, och den finns även här på väggen ovanför ringen i syfte att sprida bra vibbar.

Patrik Hedenström instämmer.
– Det finns en tydlig spirituell aspekt inom thaiboxning som bygger på respekt och ödmjukhet inför andra människor, framhåller han.
Vilket bevisligen kan ta sig anmärkningsvärda uttryck i en individ vars närmiljö inte sällan tyngts av mörka moln.
Linus Matz har bevittnat dessa små ögonblick av sensation – där en människa nästintill bemärkt tar ett stort kliv framåt.
– En av killarna jag hade med hit var helt ny i den här miljön.
– Han har aldrig sysslat med thaiboxning, och faktum är att jag aldrig sett honom le tidigare. Men här hände det något. Han gnistrade till, berättar Linus.

Ståldörren öppnas och en pappa med träningsklädd dotter kliver in i lokalen. Fler unga adepter fyller på och ett peppat surr sprider sig i den rektangulärt utformade frizon som lystrar till Sak Yant Muay Thai.
Mellan Bangkok och nedre Norslund är det förvisso 839 mil. Men thaiboxningens tankegods och utlevelse har gemensamma förtecken.
Patrik Hedenström:
– Vi har en familjär stämning. Tänk om man själv haft chansen att delta i något dylikt redan i unga år. För varje träningspass blir man förvånad över hur bra man faktiskt kan må i sig själv.

Facebook

ANNONS

ANNONS