Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
En lokal fylld av människor som lyssnar på information.
Mötet om ett trygghetsboende i Grangärde intresserade många.
Foto: Per Erik Kaj

Möte om boende för 65-plussare drog fullt hus

GRANGÄRDE. PRO har under några år drivit frågan om ett framtida boende för äldre. – Det blev ett bra första möte och vi jobbar vidare med en ökad tro på att det blir av, säger Per Erik Kaj, styrelseledamot i Grangärdebygdens PRO.

För cirka sex, sju år sedan började en grupp från Grangärdebygdens PRO diskutera ett nytt boende för 65-plussare i Grangärde. Det skulle vara en boendeform för bra livsmiljö, trivsel och social trygghet. PRO-gruppen har undersökt hur det skulle kunna se ut och gå till rent praktiskt med mera.
Frågan om var ett sådant boende kan byggas är inte så enkel att svara på, enligt Per Erik Kaj, men när Gränge-Säfsnäs församling var beredda att sälja mark i Grangärde kyrkby hamnade planerna genast närmare en lösning.
– Det finns två alternativ och ett är mark nära kyrkan och det andra alternativet ligger alldeles nära sockenstugan.

Kommunalråd Leif Pettersson (S) pratar i mikrofon.
Kommunalråd Leif Pettersson (S) berättade om kommunens engagemang.

Nyligen bjöd PRO in till ett informationsmöte i sockenstugan i Grangärde. Det kom 76 personer vilket var betydligt fler än väntat och visar på att det finns ett stort intresse, menar Per Erik Kaj.
Hans Ollman från Riksbyggen informerade om deras koncept Vivum, bostäder som ägs i en kooperativ förening.
Per Erik Kaj berättar att det varken är hyresrätter eller bostadsrätter utan en form där de boende betalar en medlemsavgift. Den betalas tillbaka när någon vill flytta.

– Tanken är att det ska vara möjligt även för vanligt folk. Det kan vara allt från jättelåga insatser till att någon vill lägga in mer pengar men då i stället får lägre hyra.
Kommunalråd Leif Pettersson (S) berättade om kommunens engagemang för att bostäder ska byggas. Han betonade även vikten av att behålla kyrkbyns karaktär.
– Den är ju en del av Ekomuseum Bergslagen så det går inte att bygga hur som helst. Men kommunens del är utredd, det går att bygga på de båda alternativen. Sedan kan Länsstyrelsen ha synpunkter så det finns en bit kvar, förklarar Per Erik Kaj.

Boendet det planeras för beskriver han som ett trygghetsboende. Lägenheterna blir anpassade och tillgängliga för äldre, men det kommer inte att finns omsorgspersonal på plats, utan bara vanlig hemtjänst, som i vilka lägenheter som helst.
På mötet fick deltagarna fylla i en informell enkät och svaren visade att lika många vill bo i tvåor som treor, att man vill ha en gemensam lokal och bra utemiljö. Många kunde också tänka sig att var aktiva i föreningen som ska bildas.

Nästa steg i planerna för ett trygghetsboende blir nu att Riksbyggen skickar en enkät till alla som är 63 år eller äldre för en grundligare undersökning.
Per Erik Kaj hoppas att trygghetsboendet snart ska kunna påbörjas och även vara inflyttningsklart.
– Vi hoppas definitivt på att det ska vara inflyttningsklart om två, tre år om allt rullar på.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS