Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Matkassarna Pingstkyrkan delar ut har blivit färre medan de som har behov av en kasse har blivit fler. Påsarna sorteras innan utdelning och har olika storlek beroende av om personen, som ska tilldelas maten, har familj eller bor ensam. “Vi säger att det är en ‘hjälpkasse’ för vi vet aldrig hur mycket mat vi får”, förklarar pastor Roland Lindén.
Foto: Sara Flodin

Mindre matsvinn ger färre matkassar

AVESTA Minst ett 80-tal hushåll i Avesta är i behov av stöd från Pingstkyrkan för att klara sin matförsörjning. När affärer minskar sitt matsvinn blir matkassar till behövande färre, men tack vare sponsring blir dock julkassen extra stor. – Det betyder jättemycket. Allt kostar mycket när man lever på socialbidrag, säger Vincent Fredriksson som regelbundet hämtar en matkasse.

– Det är minst ett 70-tal hushåll som vi vet har bekymmer med att klara av matförsörjningen och de är tacksamma över att få komma hit och hämta, förklarar kyrkans pastor Roland Lindén som arbetar med matutlämningen tillsammans med volontär Irene Jernberg.

Varje vecka delar Pingstkyrkan ut matkassar till den som behöver. När butikerna minskar matsvinnet blir dock kassarna färre. Förr fick kyrkan ihop 80 kassar och nu bara ett 60-tal. “Det behövs mer hjälp”, säger Vincent Fredriksson som regelbundet hämtar en matkasse. Foto: Sara Flodin

Pingstkyrkan samarbetar med Ica, Willys och Hemköp i centrum. Maten hämtas in på måndagar, onsdagar samt fredagar. Tony Johansson, som är anställd av församlingen, och volontär Christos Muhtedi-Kara åker då runt till affärerna och hämtar maten, men utdelningen sker endast på onsdagar.
– Affärerna får svinn och då har de känts bra för dem att dela med sig av det i stället för att slänga.
Den som är intresserad av att få en matkasse ringer till kyrkan på tisdagen för att visa sitt intresse och kyrkan behovsprövar inte vem som får en kasse.
– Så länge personer kommer och hämtar sin mat får denna vara med på listan, annars får nästa i kön en kasse.

Tony Johansson som är anställd av församlingen och volontär Christos Muhtedi-Kara åker runt till affärerna och hämtar maten. Foto: Sara Flodin

Denna dag packas 55 påsar och, kanske på grund av kylan, står endast 51 personer på listan för att hämta en kasse, vilket innebär att alla som behöver kommer få mat denna dag.
– Förut hade vi 80 kassar, men nu har vi fått dra ner till 60 kassar annars blir det så lite i varje kasse eftersom affärerna har mindre svinn och ger oss mindre mat, förklarar Roland som är ledsen för att de inte kan hjälpa alla behövande.
– Det känns svårt att dra ner på antalet kassar, men det är bättre att de som kommer hit får en kasse som det är värt att komma hit för, tycker Roland.

LP-stiftelsen är pingströrelsens arbete kring dem som har problem med alkohol och droger.
– Många av de som kommer och hämtar känner vi bra och flera av dem är i ett pågående missbruk så det är ingen “nykter tillställning”, informerar Roland.
– Är de väldigt stökiga får de inte komma in, upplyser Irene men lägger till att de aldrig behövt ringa polisen.
Paret berättar att även andra personer som har det ekonomiskt svårt, men inte missbrukar, kommer för att hämta mat.

Klicka HÄR för att läsa ett reportage om Röda Korsets utlämning av matkassar i Avesta!

Vincent Fredriksson, 56 år, bor på Malmgården och är nu nykter från ett tidigare missbruk. Sedan starten av utlämningen har han regelbundet gått till Pingstkyrkan för att hämta en matkasse.
– Det betyder jättemycket. Dels för att få träffa alla kamrater och för att spara pengar. Allt kostar mycket när man lever på socialbidrag.
Vincent säger att han märkt av att allt fler personer kommer till kyrkan får att få en kasse och även sett hur innehållet i kassarna blir mindre.
– Det behövs mer hjälp för jag har massor av kamrater som sover ute nu och inte får någon hjälp över huvud taget.

Pingstkyrkans pastor Roland Lindén hjälper volontär Irene Jernberg att sortera maten inför utlämningen. Foto: Sara Flodin

Pastor Roland Lindén är anställd av församlingen på 25 procent och arbetar främst på onsdagar då han står i cafét. Han ställer även upp när de som hämtar matkassar vill tala med någon om sin situation. För elva år sedan, den 12 december 2012, startade utlämningen av matkassarna och Irene har varit engagerad sedan starten.
– Förut hade vi massor med mat. Vi hade hela förrådet fullt. Det har hänt mycket på de här tio åren centralt angående vad affärerna får ge och inte ge. De får inte ge oss produkter som passerat bäst före datum. Ekonomin har också påverkat. Affärerna säljer själva ut utgående produkter för halva priset, förklarar Irene.
– Det har också blivit förändringar kring bröd. Det tar återförsäljarna tillbaka och gör annat av, inflikar Roland.
Båda prisar dock samarbetet med butikerna och församlingen tar även tacksamt emot produkter från andra företag och är inte främmande för att ta emot sponsring eller ingå samarbete med både företag och privatpersoner.

Asanov Abdulla från Ukraina har bott i Sverige i fem år. Han hämtar mat varje vecka och är tacksam för den hjälp han får. Foto: Sara Flodin

Asanov Abdulla från Ukraina har bott i Sverige i fem år. Han hämtar mat varje vecka och är tacksam för den hjälp han får. Foto: Sara FlodinTill jul lämnas en extra stor “julkasse” ut den 20 december och är ett samarbete mellan Pingstkyrkan, Röda Korset, Ica och Länsförsäkringar. Genom samarbetet kan församlingen köpa in extra mat för att “krydda” kassarna med det som hör julen till.
– Då blir det lite fler kassar, vi räknar med ungefär 65 kassar till jul.
– Vi köper in skinka, köttbullar, prinskorv, sillburkar, ägg, potatis, julmust, pepparkakor och gröt, nämner Irene Jernberg
– Det beror på vad affärerna sponsrar med och vilka priser vi får, konstaterar Roland.

Läs en enkät där Avestabor svarar på om de brukar skänka pengar till välgörenhet, klicka här!

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!