Maya Enocksson, Kawar Fadhil och Molly Zäterbergs tycker att samhället borde göra mer för att hjälpa de behövande och se till att folk klarar av alla prishöjningar.
Foto: Tharos Gröning

”Miljöhot, krig och pandemi gör att man tänker lite extra”

AVESTA. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har startat en kommunikationssatsning för att lära 16-åringar mer om krisberedskap. Lokalt i frågade tre 16-åringar om hur de ser på världsläget. – Man känner sig orolig. Miljöhot, krig och pandemi gör att man tänker lite extra, säger Molly Zäterbergs.

Eleverna, som går på Karlfeldtsgymnasiet i Avesta, berättar att de tänkt på hur de skulle hantera eventuell kris.
Rädslan var som störst i början, det avtog mer och mer i takt med att tiden gick.
– Jag läste nyheter och mycket på Facebook i början. Det driver på rädslan. Vi som är unga och mycket inne på sociala medier mycket är nog extra utsatta, säger Maya Enocksson.
De poängterar hur viktigt det är att man är källkritisk och att man försöker sålla lite och inte fortsätta sprida och elda på rädslan.

Att allting blivit dyrare är något mycket märkbart. Kawar Fadhil är imponerad av de vuxna som klarar av ekonomin.
– Jag var runt och kollade på Ica och fick upp ögonen för hur mycket priserna har ökat. Jag fattade inte grejen innan men nu ser man hur hela samhället påverkas, säger Kawar Fadhil.
Studenterna märker även av de högre elpriserna hemma. Deras föräldrar uppmanar dem att spara el och använda mindre värme. De känner ett ansvar att hjälpa till inför sina familjer och inför samhället.
– Man undrar varför politikerna inte försöker samarbeta mer. Hela samhället är påverkat och de bara bråkar om småsaker. Vi måste alla hjälpa till, säger Molly Zäterbergs.

Eleverna säger att de har förberett sig mentalt och att de tycker att MSB:s krispaket är en bra sak att ha hemma.
– Alla borde ha ett sådant hemma. Man vet inte om det blir strömavbrott eller om något händer. Putin verkar mycket instabil.
Angående corona tycker de att samhället överdrev rädslan. I början var de rädda och informationen var bristfällig.
– De hypade upp det väldigt mycket. Det ligger på politikerna att försöka se till att folk inte blir överdrivet rädda. Vi har fullt upp med att gå i skolan, vi ska inte behöva spendera hela dagarna med att söka information, säger Kawar Fadhil.
På frågan hur beredda de är på att något allvarligt händer är de delade i sin uppfattning. Molly säger att hon inte vill bli involverad i någon rekrytering eller bli tvingad av samhället.
– Jag skulle försöka säga nej. Jag känner mig inte redo att utsätta mig själv för någon risk, säger Molly.

Maya Enocksson, Kawar Fadhil och Molly Zäterbergs.

Kawar och Maya säger att de skulle ta sitt pick och pack och rycka in om det behövs. Inte för att de vill men om samhället behöver det är de redo att hjälpa till. De tre ungdomarna är dock glada att MSB informerar alla om vad som händer.
– Det är jättebra att man kan söka på nätet och få fram den informationen man behöver. Men man måste verkligen se till att vara källkritisk, säger Maya.
De är helt överens om att Sverige måste ta sitt ansvar i det rådande världsläget och att Sveriges politiker måste göra gemensam sak nu när omvärlden ser ut som den gör.
– Det känns som att de försöker mörka och gömma saker. Det är inte bra nu när folk behöver stöd och hjälp med ekonomi och annat, säger Molly.

MSB:s kampanj
MSB:s kampanj innehåller information om krisberedskap, civilt försvar och eventuell roll i totalförsvaret. För den som är ung kan saker som att hjälpa till att dela ut mat, vatten och information ingå i totalförsvarsplikten.
Under hösten erbjuds alla 16-åringar en utbildning i krisberedskap.
Informationen börjar skickas ut vecka 43.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS