Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Matilda Tjust ska fungera som spindeln i nätet för trygghetsfrågor i Ludvika kommun.
Foto: Lisa Björklund

Matilda jobbar för ett tryggare Ludvika

LUDVIKA. Ludvika kommun har infört en ny tjänst som kallas ”brottsförebyggande samordnare”. Till jobbet har 32-åriga Matilda Tjust just anställts. – Jag kommer ha huvudfokus på att samordna det brottsförebyggande arbetet mellan kommunen och andra aktörer, till exempel polis och socialtjänst.

Matilda Tjust har bara jobbat i fyra dagar när tidningen träffar henne i Ludvikas stadshus. Hon är från Ludvika och är utbildad inom kriminologi och psykologi. Tidigare har hon arbetat som produktionsledare på Post Nord.
– Det här är mitt första jobb inom det här, säger hon, och berättar att det redan finns brottsförebyggande samordnare i bland annat Borlänge och Falun.
I Ludvika har tjänsten tillkommit nu, i samband med att en ny lag trädde i kraft den 1 juli. Den kallas: ”Lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete” och innebär att Sveriges kommuner ska ta ansvar för det brottsförebyggande arbetet. Förhoppningen är att kommunerna ska kunna minska brottsligheten mer effektivt och träffsäkert, enligt Brottsförebyggande rådet, som tidigare lyft behovet av förebyggande arbete.
– Grunden till lagen är att alla kommuner ska jobba med de här frågorna. Det ska inte vara möjligt att bortprioritera dem. Man vill också att arbetet ska vara mer kunskapsbaserat.

Från den 1 juli regleras kommunernas brottsförebyggande arbete i en ny lag. Foto: Arkivbild

Hur uppskattar du tryggheten i Ludvika i dag?
– Det är svårt att säga efter att ha jobbat i fyra dagar, men den uppfattning jag fått är att det är relativt lugnt och tryggt, men det finns vissa saker man måste jobba med. Till exempel med narkotika bland ungdomar.

Under vintern var det många av butikerna i gallerian som larmade om ordningsproblem där och på biblioteket. Är det något du kommer att ta tag i?
– Det har lugnat ner sig under sommaren, antagligen eftersom de här personerna valt att vara på en annan plats då. Jag känner till problemet och vi kommer att ha ett möte just för det här. Det blir till att samverka mellan flera aktörer, som till exempel fastighetsägare, kommunen och socialtjänsten.

Har du några idéer på vad man skulle kunna göra?
– Det är svårt eftersom man inte kan förbjuda folk att vara på en offentlig plats. Man kan avvisa från platsen om en person till exempel sitter och dricker alkohol, men det hjälper bara kortsiktigt. Vi ska försöka hitta en långsiktig lösning.

Kan en medborgare som upplever otrygghet kontakta dig?
– Man kan kontakta mig om man har synpunkter. Vi vill veta vad invånarna tycker och tänker.

Hur känns det att börja det nya jobbet?
– Det känns bra. Just nu är det mycket nytt att ta in, men det ska bli jättespännande och kul. Det är ett komplext ämne och det kommer att bli en utmaning, men det ska bli roligt.

Vilka är dina styrkor?
– Jag är driven och vill gärna vara med och göra Ludvika till en tryggare plats.

FAKTA Matilda Tjust
Ålder: 32 år
Bor: I Ludvika
Familj: Sambo, två barn och en hund.
Intressen: Familj, vänner och träning.
Utbildning: Kandidatexamen i kriminologi och en i psykologi. Gick på Örebro universitet.

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!