Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
På Rosahöjdens Kök & Bageri samlas säfsingarna runt fikaborden.
På Rosahöjdens Kök & Bageri samlas säfsingarna runt fikaborden. Här har idéer väckts, om att gräva en kanal för fisken, i stället för att dammarna ska behöva rivas ut.
Foto: Lisa Björklund

Invånare oroade över Fredriksbergs framtid

FREDRIKSBERG. Miljön i Fredriksberg riskerar att förändras drastiskt om Karlskoga Energis planer på att avveckla sina vattenkraftdammar i området blir verklighet. Enligt bolaget kan vattennivåerna sjunka flera meter vid en utrivning; något som skulle få stora konsekvenser för Fredriksbergarna.

Fredriksberg, en tätort väster om Ludvika; omgiven av skog, myrmarker och sjöar. Det lilla samhället blev bruksort i början av 1700-talet, men folk bosatte sig på platsen redan på 1600-talet.
Här har både järnbruk och pappersbruk legat. I dag är runt 600 folkbokförda i Fredriksberg. Därtill kommer sommargäster och turister. Orten är ett av de populäraste turistmålen i Dalarna. Hit åker man för att åka skidor samt ägna sig åt frilufts- och vildmarksliv.
Lägre vattennivåer i Älgsjön, Mellansjön, Säfssjön, Hån och Sågdammen skulle få stora följder. Det tror i alla fall samtliga invånare som tidningen pratat med i Fredriksberg.
– Jag tycker väldigt mycket om platsen här. Det är fiske och jakt som är den stora grejen. Om sjön blir lägre påverkar det fisket, säger Ole-Martin Roth, som bott i Fredriksberg i över 15 år.

Fikagäst.
“Hur många vill komma och fiska om det inte finns några sjöar kvar”, undrar Ole-Martin Roth.

Han har slagit sig ner vid ett bord på Rosahöjdens Kök & Bageri, Fredriksbergs knutpunkt. Här samlas “säfsingarna” över en kopp kaffe och nybakta bullar.
Vid ett annat bord sitter Jonas Elde. Han jobbar med fastighetsutveckling på Säfsen Resort.
– Jag tror det är ett jätteproblem. Både för hela byn och för verksamheterna runtom; för Säfsen-anläggningen, tvätteriet och för naturen också, säger han.

Jonas Elde vid fikabordet.
“Jag tror det skulle bli en katastrof överallt”, säger Jonas Elde.

Det är Anna Forsberg som driver Rosahöjdens Kök & Bageri. Även hon tror att konsekvenserna för Fredriksberg skulle bli förödande om Karlskoga avvecklar sina vattenkraftsdammar och ingen annan tar över dem.
– Det skulle bli en väldigt underlig miljö om vi får en rännil med vatten här i stället för en sjö.

Anna Forsberg i orange jacka vid fikabordet.
“Vattentäkten i Säfssjön måste vi ha annars har vi inget kommunalt vatten kvar”, säger Anna Forsberg.

Enligt en mätning som Ludvika kommun gjorde på 1990-talet, är medeldjupet i Säfssjön fyra meter. Från den får byborna sitt kommunala vatten. För sommargästerna skulle det inte heller bli så kul.
– Alla som har sommarstugor på de här öarna kommer bo på sumpmark i många år innan växtligheten kommit tillbaka. Det luktar rätt illa av dyn som uppstår. De förlorar ett enormt värde på sina fastigheter, säger Anna.

Ett stenkast från hennes kafé ligger Ostkôja. Där står Susanne Andersson och säljer ost. Hon har bott i Säfsen hela sitt liv och är till och med ättling till finnarna som bosatte sig där på 1600-talet.
– Jag tänker att det egentligen är hela Fredriksbergs framtid det handlar om. Säg att det är en bäck som rinner igenom här. Sådant som gör det till ett vackert, trevligt och fint samhälle att bo i. Vattnet gör väldigt mycket för miljön.

Ett ännu allvarligare problem är att många verksamheter i området är beroende av vattnet tycker hon.
– Vi har dricksvattnet i Säfssjön. Och Säfsen Resort har just fått klart att de får ta vatten från sjön.

Susanne vid ostdisken.
”Vi är inte unika, hela Bergslagen är fulla av dammar. Det är uppbyggt på det viset”, säger Susanne Andersson.

Ytterligare en aktör i området är Fredriksbergstvätten som tar hand om sjukvårdens tvätt i region Dalarna. Där planeras en utbyggnad för att även kunna ta emot tvätt från region Värmland. Förra året skrevs en avsiktsförklaring mellan de bägge regionerna angående samarbete.
– Det är väldigt positivt här nu att det ska bli en utbyggnad. Inget tyder på att den inte ska bli av – om det inte blir problem med vattnet. Redan nu behövs mer vatten till tvätten. Fredriksbergstvätten tar vatten från det kommunala vattnet.

Susanne Andersson tycker att den nationella planen, som bygger på EU:s vattendirektiv, saknar konsekvensstänk. Och att det är viktigt att Ludvika kommun trycker på i frågan.
– De som beslutat om det här har ingen susning om vad det blir i slutändan. Människor här kan inte stå och vifta med flaggor, det hjälper inte, kommun måste hjälpa till. Regionen också nu när de är inblandade med tvätten. Man kan inte överge ett samhälle, vi är ändå ganska stort, avslutar hon.

Läs de övriga artiklarna i serien:

Del 1: Sjöarna i Fredriksberg kan få grundare vatten | Lokalt i Dalarna

Del 2: Konkurrens om vattnet om dammar rivs | Lokalt i Dalarna

Del 3: Pettersson (S) om utrivning av dammar: Det skulle få en otrolig påverkan | Lokalt i Dalarna

Del 4: Fredriksbergare: Vad är det för fiskar som ska vandra? | Lokalt i Dalarna

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS