ANNONS

När bensinstationen i Karlbo skulle läggas ner tog Conni Gustafson och Per Belin över driften och nu har de drivit macken i 14 år.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Macken bygdens nav där man möts och handlar

KARLBO När macken i Karlbo var nedläggningshotad tog Per Belin och Conni Gustafson saken i egna händer. Nu har de drivit OKQ8 i 14 år och macken har blivit en träffpunkt och ett nav i bygden.

– Vi har bra och köptrogna kunder. Det är främst äldre och de tycker det är skönt att vi finns kvar. Det blir många samtal om både stort och smått därför blev det väldigt trist under pandemin, säger Per Belin.

Per Belin har jobbat på macken sedan 1983 medan Conni Gustafson började 2007 då de tog över driften. Kompanjonerna har gått i samma klass men hade aldrig umgåtts förrän samarbetet blev ett faktum.
– OKQ8 hade bestämt att stänga på grund av dålig lönsamhet och all personal var uppsagd inklusive jag själv, säger Per Belin och fortsätter:
– Det startades protestlistor och till slut backade man och vi fick ta över driften. Dåvarande ledaren OKQ8 sa att det var första gången de backade på ett nedläggningsbeslut.
Conni Gustafson och Per Belin driver macken som ett franchiseföretag och de trivs både med sitt jobb och med varandra.
– Macken är viktig för orten och vi har otroligt bra kunder och 95 procent är stamkunder, säger Conni.
– Men även barn kommer hit efter skolan för att köpa mellis. Det är främst de dagar när de slutar tidigt, säger Per.
Kunderna är A och O och både Per och Conny menar att det aldrig är några sura miner om det blir kö och väntetider.
– Våra kunder är fantastiska och det är de som bidrar till att vi trivs och får energi, säger Conni.
Många är trogna sin bensinstation och sommartid blir det många båt- och sommarstugeägare som tankar och handlar i Karlbo.
– Sedan E10 infördes har vi ökat försäljningen av 98-oktanig bensin. Men i stället för E85 har vi HVO på pump, säger Per.

Laddstolpar då?
– OKQ8 har sagt att alla bemannade stationer ska ha laddstolpar inom fem år, säger Conni.
Det finns ingen livsmedelsbutik på orten och macken fungerar även som ett minilivs. Ett varierat utbud av biltillbehör liksom postservice, biltvätt och däckhantering är annat som ingår.
– Vi är ombud för Postnord och Schenker, det gynnar oss och drar hit kunder och från slutet av november fram till jul är det full rusch, säger Per.
– Sen är det mycket jobb under däckperioden. Vi jobbade extremt mycket för ett år sedan då vi byggde om samtidigt som däcksäsongen körde igång, säger Conni.
Per Belin säger att de står på tre ben, det är pakethantering, biltvätt och så däck.
– Vi har en komplett däckservice med förvaring. Det som ökar är tjänster och vi har ju biltvätt och gör det själv-hallar.
Över tid har sortimentet förändrats på de flesta bensinstationer och så även på macken i Karlbo.
– Förut sålde vi allt men sedan kom lågprisvaruhusen och de kunde vi inte konkurrera med, säger Per.

Hur många jobbar här?
– Vi har två personal plus en tjej som rycker in och så en tidigare anställd som kör ett par timmar i veckan för att det är kul, säger Per Belin.
På frågan om de har klarar sig från inbrott blir svaret:
– Vi hade tre inbrott i tät följd för fem-sex år sedan och då var vi nära att ge upp. Efter det satte vi upp lexanrutor för ofta är det skadegörelsen som kostar och inte så mycket som blir stulet.

Utmaningar?
– Jag tror att vi blir mer en servicestation med tjänster med tanke på att vi inte har någon genomfartstrafik. Idag handlar det inte så mycket om reservdelar till bilar, det mesta är ju elektrifierat, konstaterar Per Belin.

Färre bensinstationer
I Sverige finns det omkring 2 500 bensinstationer, en minskning från omkring 4 000 1968 och omkring 12 800 1939.
Mack kommer från en komponering av de första bokstäverna i efternamnen Mathiasson, Andersson, Collin, Key, som bildade företaget Mackmeter.
Namnet Mack stod ingjutet i pumparnas gjutjärnshölje, vilket medförde att mack blev synonymt med bensinstation. Mack är numera ett varumärkesord och åtskilliga bolag har eller har haft ordet i sitt namn.

Källa: wikipedia.se

Facebook

ANNONS

ANNONS