ANNONS

Arrangörerna betraktar MTB-helgen i Falun som mycket lyckad, och där bland annat SM i sprint gick av stapeln.
Foto: Veronica Rigtorp

Lyckade cykelspel ger mersmak

FALUN/BORLÄNGE. SM-helgen i MTB är en succé. Lugnet lät en tvåhjulig tornado brisera i dagarna två, och solen tände himlarikets strålkastare. Som nu skiner vidare på de friska framtidsutsikter som främjas i Falun och Borlänges syskonskap för cyklingens tempoglada tidevarv. – Fantastiskt roligt att se hur väl arrangemanget förflöt och mängden oerhört starka sportsliga insatser, framhåller en glad arrangörskraft i Roger Karlsson.

Tillsammans med Mikael Löfgren i Falu CK har Borlänge CK:s Roger Karlsson varit delaktig i det långa och av lovande ambitioner präglade arbete som utmynnat i Svenska Cykelspelen.
Härav är glädjeyttringarna och entusiasmen för vad som månde bliva påtagliga.
Med sig i samarbetskedjan har cykelklubbarna en lång rad kuggar i såväl idrottsliga sfärer som kommun och näringsliv i både lokalt och regionalt perspektiv.
Vilket accentueras av att man dagen innan själva tävlingarna höjde pulsen via en digital cykelspelsmorgon riggad av klubbarna, Svenska Cykelspelen, Visit Dalarna samt näringslivskontoren i Falun och Borlänge .
En profilrik tillställning som ser cykelriktade ansatser ta plats bredvid färgstarkt föreningsliv och stora värden för näringsliv och lokalsamhälle.

Bland annat innebär landslagscyklisterna Anton Olstam och Joel Burmans genomgång av tävlingsbanorna och träningsupplägg att beskådarna nu äger djupare insikt i både taktik och hisnande episoder i mountainbikens discipliner för sprint och cross country.
Roger Karlsson höjer dessutom nämnda åkares prestationer i helgens tävlingar på SSAB MTB Arena på Lugnet.
– Burman gör en kanoninsats i SM-sprinten, men kör ju olyckligt nog av kedjan i finalen.
– Anton kör också mycket bra och hamnar på pallen. Överlag fantastiskt bra lopp av många åkare under båda dagar, och man imponeras lite extra av bredden. Både äldre och yngre på herr- och damsidan visar verkligen framfötterna. Att Jenny Rissveds skulle vinna stod väl på förhand i minusodds, men likväl imponerar hon, berömmer Roger.
De ypperligt kvalitativa race som avlöpte första upplagan av Svenska Cykelspelen såg alltså lördagen tillägnas sprint (XCE), och söndagen den längre varianten känd som cross country olympic (XCO). SM-helgen fastslår Falun och Borlänges framträdande positioner i cykelsammanhang, och Roger hyser goda förhoppningar att cykelspel och mästerskap nu också krattar för möjligheten att arrangera världscuptävling 2024.

Och att komma närmare drömmen om ett VM på Falumark.
– Banorna höll bevisligen mycket hög nivå och får goda omdömen av åkarna.
– Och vi hade ju även otroligt flyt med vädergudarna, bara ett par dagar innan stod man ju och nästan skakade tänder i kylan, skrattar Roger Karlsson.
Han understryker det positiva pansar av klusterminnande fördelar i att satsa vidare mot världscuptävlingar och VM-ambitioner.
– Evenemang av det slaget syftar i vårt tänkta upplägg givetvis till stort cykelfokus, men också så väldigt mycket mer med lokala förtecken.

Roger Karlsson utvecklar om vad som rubriceras hållbara samarbeten mellan idrott, kommun och företagarliv:
– Vi vill bygga gynnsamma förutsättningar för föreningslivet. Även näringslivet har framträdande roller. Sportslig bredd och ungdomsidrott blir en viktig del i vad som också innehåller världseliten. En win-win för alla inblandade.
Han håller tanken i det stärkande flöde som skänks än mer bränsle via lyckade cykelspel.
– Det gick jättebra i Falun och vi är glada att cyklisterna får dra på sig tävlingströjorna. Tänk så suveränt det här kan bli med publik på plats, visionerar Karlsson om framtidens fartfyllda äventyr bortom pandemins begränsningar.
– Vore otroligt roligt att få till det med dessa stora tävlingar framöver, och det här ger mersmak att fortsätta jobba hårt för det.
Svenska Cykelspelens första helfigur fullbordades av gångna helgs “Borlänge Tour” med lördagens etapplopp för elit, och söndagens cross country för ungdom.
Platsen för tävlingarna var Mellstaparken.

Svenska Cykelspelen i Falun
▪ Svenska Mästerskapen i XCE (cross country eliminator)
Damer senior:
1. Jenny Rissveds, Falu CK
2. Elin Hellgren, IK Hakarpspojkarna
3. Agnes Abrahamsson, CK Master

Herrar senior:
1. Edvin Lindh, Team Ormsalva Athletics Club
2. Anton Olstam, CSK Ludvika
3. Casper Johansson, Varbergs Mountainbike Club

▪ SWE Cup XCO (cross country olympic)
Damer elit:
1. Jenny Rissveds, Falu CK 01:19:07
2. Tilda Hylén, Falu CK 01:31:17
3. Felicia Ferner, Borlänge CK 01:34:41

Herrar elit:
1. Oscar Lind, Team Serneke Allebike 01:22:44
2. Vilgot Lindh, Team Ormsalva AC 01:23:44
3. David Risberg, ML Sports Club 01:24:25
(Källa: Svenska Cykelförbundet)

Facebook

ANNONS

ANNONS