Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
I hundra år har virke impregnerats med kreosot i Ludvika, vilket spridit en speciell lukt från Lyviken. Nu går denna era i graven när AB Impregna, som driver verksamheten, går över till ett doftfritt sätt att impregnera stolpar.
Foto: Sara Flodin

Lukten av kreosot försvinner

LUDVIKA Den karaktäristiska kreosotlukt som omgett Lyviken i 100 år kommer att försvinna i april. Då byter AB Impregna ut kreosotet, som företaget träskyddsbehandlar stolpar med, till en ny doftfri impregnering. – Vi vet att det finns Ludvikabor som faktiskt säger att de kommer att sakna den speciella lukten kring anläggningen vid Väsman i Ludvika, säger företagets vd Erik Karlsson.

Impregna har producerat ledningsstolpar och slipers vid Väsmanstranden i Ludvika sedan 1924. Under dessa 100 år har Kreosot använts och lukten har varit densamma sedan dess.
Kreosot kommer inte att försvinna helt från ledningsstolpar och slipers runt om i världen, men för att göra verksamheten mer hållbar kommer inte medlet användas på produktionsanläggningen i Ludvika.
– Kreosoten innehåller ett medel som heter naftalen och det är det som luktar, förklarar Henrik Swartling som är försäljnings- och marknadschef på Rundvirke Poles som ingår i samma koncern som AB Impregna.

“Det vi ser här är svarvade stolpar som ligger på tork. Det tar många månader innan vi impregnerar dem, minst en sommar”, förklarar Henrik Swartling. Foto: Sara Flodin
Dessa stockar, som ska exporteras till Nordirland, är några av de sista som produceras i Ludvika med kreosot. Henrik Swartling, som är försäljnings- och marknadschef på Rundvirke Poles, förklarar att det nya sättet att behandla stolparna kommer vara luktfritt. Foto: Sara Flodin
Verksamheten har funnits i Ludvika under 100 år. Bilden tros vara tagen på 1940-talet. Foto: Privat   

Företaget är en sevesoanläggning med hårda kontroller.
– Med det nya träskyddsmedlet behöver vi inte längre vara en sevesoanläggning, förklarar Henrik och konstaterar att det blir enklare för företaget.
För att säkerställa att det nya träskyddet ska klara de hårda kvalitets- och hållbarhetskrav som ställs på stolpar och slipers började företaget att planera för en framtida träskyddsprodukt för cirka 15 år sedan.
– Det har varit ett omfattande arbete, säger Erik Karlsson och att företaget arbetat med kemister för att skapa det nya träskyddsmedlet RVP Repellent.

Erik Karlsson, vd på Rundvirke Poles. Foto: Privat

Den nya metoden inleds med att stockarna behandlas med ett vattenbaserat metallsalt som följs av en efterbehandling bestående av mineraloljor och vegetabiliska oljor. Oljorna förseglar träprodukterna så att de träskyddande egenskaperna hos metallsaltet bibehålls under lång tid.
– Man vill att urlakningen av träskyddsmedlet, som skyddar mot röta, är fixerad så länge det bara går, förklarar Henrik.

Över en tio-årsperiod producerar företaget cirka 4 750 olika typer av stolpar. De köper virke från olika skogsägare och Henrik ser helst att virket är avverkat i närheten av Ludvika.
– Så det blir så korta transporter som möjligt, påtalar han.
Förra året investerade Skii Stars klätterpark vid Hammarbybacken i stolpar med nya träskyddsmedlet från företaget.
– Vi fick en sådan accept från marknaden att till och med en klätterpark, som nyttjas av barn och ungdomar, satsar på impregnerade kraftledningsstolpar för zipline och klättring.
Kommer du sakna kreosotlukten?
– Ja, jag har alltid tyckt att det luktar lite båtliv, vår, sol och att det luktar gott, svarar Henrik.

Henrik Swartling, är försäljnings- och marknadschef på Rundvirke Poles. Foto: Sara Flodin

Fakta AB Impregna:
Impregna är en del av Rundvirke Industrier som har ungefär 210 anställda i Sverige. Under ett år lämnar cirka 200 000 impregnerade stolpar företagets båda fabriker, belägna i Ludvika och i Kälarne i Jämtland. Dessutom levererar verksamheten uppemot 250 000 slipers varje år.
EU har utarbetat och antagit Sevesodirektivet för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor. Sverige har infört direktivet genom Sevesolagstiftningen.
Källa: MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS