Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Maria Holzman, Michael Rocking, Fatima Ghorbani, Björn Henriksson och Anders Rosén från SAK Dalarna.
Foto: Maria Karlsson

Ludvika först ut med ”Fika för Afghanistan”

LUDVIKA. Situationen för många människor i Afghanistan är svår men rapporteringen därifrån har nu hamnat i skuggan av krigen i Ukraina och Gaza. – Vårt arbete fortsätter och det finns många eldsjälar i Dalarna som hjälper flyktingar från Afghanistan, säger Maria Holzman, ordförande Svenska Afghanistankommittén, SAK, Dalarna.

Hon började engagera sig 2015 när Sverige tog emot många flyktingar och sedan 2017 bor Asif från Afghanistan med familjen. Det har berikat deras liv, enligt Maria Holzman.
– Vi har exempelvis fått fler helgdagar att fira och kan äta mycket god mat som Asif lagar. Och barnen har på ett naturligt sätt lärt sig om en ny kultur.
I våras hade SAK Dalarna sitt första formella årsmöte i Rättvik efter att de gjort en nystart. Nu gör de en turné som de kallar ”Fika för Afghanistan” runt om i Dalarna, för att visa att de finns och för att hålla engagemanget för Afghanistan vid liv. Första träffen hölls i Ludvika, där cirka 15 personer samlats för att fika och samtala om situationen i Afghanistan.

Fatima bär sin egen högtidsdräkt från norra Afghanistan.

Anders Rosén är en av de engagerade i styrelsen för SAK Dalarna, men är också vice ordförande för SAK. Han har tidigare arbetat för kommittén på plats i Afghanistan och i Ludvika berättade han om deras arbete.
Han menar att just nu ser det mörkt ut efter att talibanerna tog makten hösten 2021.
– Talibanerna har exempelvis förbjudit kvinnor att arbete i offentlig tjänst eller i utländska organ, men de kan jobba i andra företag.
Det finns också undantag, som i skolor där kvinnor tillåts undervisa barn under tolv år och inom sjukvården. SAK utbildar exempelvis barnmorskor, vars vård, enligt Anders Rosén, kan vara den enda som kvinnor erbjuds eftersom en kvinna inte får ta emot vård av en man.

Kvinnors rättigheter har minskat sedan talibanerna tog över makten. Foto: Dreamstime

Afghanistan är ett land med enorma skillnader mellan stad och landsbygd. Staten betyder mindre i byarna där klaner har större betydelse.
Under åren har pendel svängt fram och tillbaka. Landet har ibland närmat sig västvärldens demokratier och kvinnor har kunnat gå utan slöja och i korta kjolar, åtminstone i de större städerna. Men det har alltid blivit motreaktioner, enligt Anders Rosén.
SAK arbetar långsiktigt med att människorna framför allt på landsbygden ska få möjlighet att kunna försörja sig själva, exempelvis genom att erbjuda lån.
– Genom att kunna försörja sig själv och sin familj minskar intresset för att gå med i väpnade grupper.

Många av talibanerna kommer från landsbygden och tillhör den större minoritetsgruppen pashtuner.
Många av deras regler som exempelvis har gett stora begränsningar i kvinnors liv har stöd i Koranen hävdar de själva. Men Anders Rosén berättar att många skriftlärda i andra länder protesterar och menar att det inte stämmer. Istället handlar det om pashtunernas kultur.
En av besökarna på träffen i Ludvika ville också poängtera att situationen i Afghanistan inte beror på islam och det som står i Koranen.

Skolor och utbildning är också en viktig del i SAK:s arbete.
– Vi kan fortsätta det arbetet, mycket tack vare lokala makthavare som själva har sina döttrar i skolan.
En oroande signal de hört är att talibanerna nu vill att all utbildning och sjukvård ska nationaliseras och då kan även SAK bli tvunget att överlämna sina skolor.
Det finns olika viljor inom talibanerna men enligt Anders Rosén är det de mer hårdföra som nu har makten. Och det kan vara svårt att se en lösning just nu.
– Det skulle iså fall komma underifrån, att folket tröttnar och reser sig, säger han.

Fakta Afghanistan
Afghanistans rankas som Asiens fattigaste land.
Landet har uppskattningsvis 35-40 miljoner invånare och 45 procent av befolkningen beräknas vara under 15 år. Omkring 70 procent av afghanerna lever på landsbygden.
Nästan 100 procent av befolkningen är muslimer och majoriteten är sunnimuslimer.
Kabul är huvudstaden.
Källa: SAK

Fakta Svenska Afghanistankommittén
SAK har funnits i Afghanistan i 40 år.
8 000 anställda arbetar med att bland annat utbilda barnmorskor och att lära barn att läsa.
Yrkesutbildningar och sparlånekassor kombineras för att hjälpa människor på landsbygden att försörja sig själva.
SAK samarbetar med byråd, organisationer och lokala myndigheter. De arbetar också för att påverka makthavare.
Målgrupperna för SAK är kvinnor, barn och personer med funktionsnedsättningar.
SAK finansieras bland annat genom Sida, FN-organ, Postkodlotteriet, Radiohjälpen samt insamlingar.
Källa: SAK

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!