ANNONS

“Vi ser otroligt många alternativa handelsformer. Och det är något som kanske skulle kommit med tiden ändå, men pandemin skyndade på allting rejält”, förklarar Centrala Stadsrums Lasse Westin delar av det tuffa handelsklimat som kreativa näringsidkare i Falun nu hanterar.
Foto: Sonny Jonasson

Lojalitet centralt nav i kommersiell motvind

FALUN Verkligheten blåser motvind i Falu centrum. Kreativa krutdurkar och hårdhudade handlare bjuder dock svåra tider motstånd.

Framsyn och flexibla former färgar den lokala stadspulsen.
– Faluborna är otroligt lojala mot sin stadskärna, konstaterar centrumutvecklaren Lasse Westin i hoppfull ton.

I ett års tid har stadskärnor land och rike runt ruskats rejält av ett stålbad modell värre.
Handeln är hårt drabbad.
Centrala Stadsrum agerar i nära relation till Faluns citymiljö och dess många näringsidkare tillika företagare.
– Det fortsätter råda tufft läge, jättetufft, konstaterar centrumutvecklaren Lasse Westin.
Men han målar också en bild där pandemidoppad svärta nyanseras av ljusare inslag som ger intryck av en mer dynamisk schattering längs Faluns centrala stråk.
– Jag säger alltid att om man vill ha kvar de lokala butikerna så ska man använda dem.
– Vi har även sett många kreativa lösningar gällande handeln som exempelvis avhämtning av mat och varor och ökade möjligheter att beställa produkter till butik, redogör han.

Anpassningen till minskat reseutbud och främst med hänsyn till smittspridning fick därtill resultatet att Centrala Stadsrum sommaren 2020 noterade fler besök i stadskärnan än för samma period 2019.
Lasse Westin:
– Under våren blev det skarpt läge i och med coronan. Under sommaren rådde sedan kanske bitvis en allmän känsla av aningen ljusare tider, även om försiktighet och rekommendationer varit av största vikt.
– Falun är attraktivt för många. Folk utifrån, i kombination med att Faluborna blev kvar hemma, gav högre besöksantal än fjolårets.
Vilket bland annat såg en restaurang notera sin näst bästa dag någonsin – en måndag i juli.

Westin vidareutvecklar kring de styrkor som finns i Falun, trots pandemins klart försvårande förutsättningar.
– Vi ser otroligt många alternativa handelsformer. Och det är något som kanske skulle kommit med tiden ändå, men pandemin skyndade på allting rejält.
– Omställningen kom så väldigt snabbt, i stället för successivt.
Han hänvisar till en handelsrelaterad barometer som sägs visa att “den lilla staden”, utan större mängd så kallade köplador omkring sig, generellt sett klarat sig bäst i nationellt pandemiperspektiv.

I antal butiker ses emellertid bland annat ett tapp i och med att anrika Adamson Lädervaror sägs plocka ned skylten. En aktör som enligt Lasse Westin lidit konsekvenser det senaste året då utbudet bland annat har resväskor i fokus.
– Överlag råder däremot fortfarande stort intresse att etablera sig i Falun, berättar han.
– Nu resulterar inte alla kontakter i etableringar, men jag skulle säga att det är 5-6 aktörer i månaden som visar intresse för verksamhet i Falun.
Bland nyheter i centrum hittas också Falu Bröd & Patisseries flytt några kvarter norrut på Åsgatan, och närmare bestämt till anrika “Hammars”. Som nytillskott på samma gata hittas dessutom smaklöksjonglörerna i grillvurmande Rökbacken.

Lasse lyfter även “Falukortet” som ett inslag av påtagligt positiv karaktär i den lokala handeln.
Försäljningen visar en trend som av förståeliga skäl välkomnas av en centrumutvecklare.
– Vi har sålt fruktansvärt många Falukort till en stor mängd företag i olika branscher.
– En dundersuccé där försäljningen från 2019 till 2020 ökat med 200 procent och genererat drygt sex miljoner kronor till stadskärnan. Vad som gör Falukortet så smart är att det innebär ett sätt att återinvestera i Falu centrum, utvecklar han.

Statliga stöd som ska underlätta för småföretagare bedöms av Westin hittills vara mindre vältajmade, och han konstaterar pandemins prövningar för många handlare och restauranger som fortsatt svåra.
I en annorlunda samtids förutsättningar hittas dock en styrka i relationen människa och närmiljö.
En styrka vidimerad av Lasse Westin, och i fria termer formulerad som hjärta för mammas gata.
– Faluborna är otroligt lojala mot sin stadskärna.

Facebook

ANNONS

ANNONS