Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Mikaela Liss avtäcker nu “Elma”, första delen i en storslagen fantasytrilogi. “Jag gör sällan något halvdant. Det är snarare så att jag går bananas”, skrattar Mikaela omgiven av hundarna Hasse, Bosse och katten Svante.
Foto: Sonny Jonasson

Ljus och mörker möts i mäktig fantasydebut

FALUN. Ett uttryck som “bara fantasin sätter gränser” framstår som en underdrift. Äventyret bor i både bok och berättarens inspirerade tilltal. Första steget i en storslagen saga om livet inleds när Faluförfattarinnan Mikaela Liss begår litterär debut. – Vissa av miljöerna har jag fått med mig från promenader på Jungfruberget, säger hon.

Mikaelas första skrivna, fullvuxna verk markerar starten för en hisnande eskapad.
Fantasytemat sätter scen för en mångfacetterad historia.
I vida vinklar och med starka känslor som ledsagare längs 320 laddade sidor.

Titeln är “Elma” och så heter även bokens huvudperson.
– Det här är första delen i en serie som jag döpt till “Skuggtvilling”, berättar Mikaela Liss.
Sommarvärmen badar verandan till familjens snillrikt utformade villa i solljus.
På gräsmattan lattjar hundarna Hasse och Bosse lekfullt. Strax intill smyger de båda katterna Svante och Smulan.
Historien om “Elma” (Ebes förlag) är ett i tanke och handling fantasilotsat äventyr, men att den nu existerar visar sig ta avstamp i en familjenära vardag.
– När jag studerade till redovisningskonsult var det bitvis väldigt intensiva pluggperioder. Det i kombination med tunga vabbtider skapade en känsla av att vilja göra något kul under sommaren.

Fröet till nu färdiga pjäs föds härav 2021, varpå Mikaela skrider till verket tämligen omedelbart.
Och när så sker finns en till synes outsinlig källa kreativitet och kraft att tillgå, visar det sig.
– Ja, jag gör sällan något halvdant. Det är snarare så att jag går bananas, skrattar hon åt det egna tempot över tangenterna.
Många timmars ordsmedja framför datorn fyller såväl kvälls- och nattetid.
Vilket kräver sin oblyga insats. Denna dränerar dock inte upphovspersonen på energi – tvärtom ger arbetet vidare vind i seglen.
– Jag kan försvinna totalt in i skrivandet och tappar liksom greppet om tiden. Men trots perioder med lite mindre sömn så känner jag ju hur mycket positiv energi det ger att få skapa något som detta, förklarar hon en givande process.

Mikaela Liss med fantasyäventyret “Elma”, första verket i en trilogi med namnet “Skuggtvilling”. Foto: Sonny Jonasson

Totalt gör bokjobbet anspråk på cirka två år i tid, och då är periodpauser för hus och hem-relaterade faktorer inräknade.
Nu står litterära debutanten Liss redo att överlämna “Elma” i läsarens ägo.
– Det är absolut lite nervöst, men desto mer spännande och otroligt kul att få ge ut den här boken. Det här är som sagt del ett i en trilogi. Konceptet känns även så rikt och tillåtande att det även kan bli fler alster längre fram.

Mikaela återger delar av dramaturgin och de livfulla karaktärer som tar plats i en nyansrik enhet.
– Att vara tvilling är en framträdande sak i den här bokens universum. Och en tvilling är här också förutbestämd att ha speciella krafter. Elma har ända sedan hon var liten trott att hon var själv, men samtidigt känt sig lite annorlunda.
– Detta leder henne på enorma äventyr, hon drivs på flykt och det hela utspelar sig i omgivningar i form av bland annat ett ljusland och ett skuggland, utvecklar Mikaela.
De fantasitriggande anslaget bjuder enligt författarinnan också på rejäla överraskningar kring Elma och hennes många strapatser.
Sammanflätat med dessa finns även gott om kontraster och snäppet djupare tankegångar.
Vilket bland annat återspeglas i en idé om att alla har en ljus respektive mörk sida.

Därtill har Mikaela låtit hemtrakterna ta bokstavlig plats i debutalstret.
– Jag har en slinga uppåt Jungfruberget med omnejd som jag brukar promenera. Därifrån har jag fått med mig miljöerna in i sagans värld, berättar hon.
Och fortsätter:
– Längs gångstråket såg jag också vackra, nästan metallicgröna fjärilar. De har influerat platsen “Fjärilsbyn” i boken.

Att genren är fantasy vilar naturligt i Mikaelas metod. Hon har tidigare bland annat recenserat verk i denna kategori och har en personlig närhet till själva kärnan i uttrycket.
– Har alltid haft väldigt rik fantasi och ett sinne som tycker om att ha nära till oupptäckta världar. Det är oftast en tillgång, inte minst när man skriver något som detta.
– Hamnar lätt i bra flöde och kan skriva som totalt uppslukad. Har märkt att jag gärna ser historien framför mig likt en film. Dock vill jag inte fastna i att brodera ut allt för mycket gällande miljöbeskrivningar och liknande.
Här har hon nyligen fått uppmuntrande respons i ämnet.
– En bekant som fick vara en av mina “testläsare” sade att jag lyckades smycka språket, samtidigt som exempelvis just miljöbeskrivningarna är sparsmakade när så är lämpligt. Det var väldigt fint att höra, säger en ödmjuk Mikaela.

“Det är absolut lite nervöst, men desto mer spännande och otroligt kul att få ge ut den här boken”, säger författardebutanten Mikaela Liss. Foto: Sonny Jonasson

Nämnas kan också att det stämningsfulla omslaget framställts i samverkan med en god vän samt Mikaelas kusin tillika fotografen Markus Tysk.
Om de båda uppföljarna i “Skuggtvilling”-trilogin avslöjar Liss också att nästa bok ska tituleras “Loka” och att den tredje bär mustig karaktär av en äkta slutstridsbok.
Denna lördag (den 17 juni) begår hon bokrelease vid en tillställning i Pilbo bystuga.
Från och med den 19 juni är “Elma” tillgänglig i onlinebokhandeln, och dagen efter signerar hon böcker på Ica Maxi i Falun.
– Ja, det blir full fart nu och det känns jättekul. Jag känner mig så sjukt nöjd över att få ge ut den här boken och att den blev så bra, säger en glad Mikaela.
– Är så tacksam att jag får göra det här.

Hon ser den primära målgruppen för trilogin som ungdomar och unga vuxna, men ansatsen tar ett stort grepp om stora och angelägna frågor.
Moment av mänsklig börd – där den kända världen omsätts i en färgstark fantasivariant.
– Fantasy är en genre som ganska ofta ger reaktioner som av eller på. Antingen eller, så att säga. Jag älskar den. Blir jag sågad i någon recension så kanske jag gråter en liten skvätt, skrattar Mikaela avväpnande.

Hon avslutar:
– Sammantaget kan man säga att den här berättelsen ställer det onda mot det goda. Den handlar också om tonår och tankar. Om olycklig kärlek, och att växa som människa.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,381365" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS