ANNONS

Stig Norén och Simon Åsberg, två av fem musiker i livelängtande, långlivade dansorkestern Popnix som nu kör hela åtta releasepartyn på Kulturhuset tio14:s nyriggade scen.
Foto: Sonny Jonasson

Liv i luckan live för laddade legendarer – 8 releasepartyn i Falun

FALUN Kan en pandemi platta till en dansmusikens primus motor som Popnix? Icke. När nu ett försenat releaseparty står för dörren så gör man det med hälsosam måtta. Gånger åtta.

– Vi blir först ut på kulturhusets nya scen, anför en taggad kapellmästare i Stig Norén.

57 år som aktiv dansorkester föder melodistark rutin likväl som kunskap att överleva i branschen och en aldrig sinande kärlek till sin publik.
Popnix gjorde sitt senaste gig strax innan pandemins utbrott i vintras, och under den tid som till dags dato förlupit har av förståeliga skäl ett visst pepp att lira live infunnit sig.
Därtill med ny platta i bagaget.

Med publikens bästa i åtanke och hälsoklok klangbotten ställer man nu till buds releasepartyn av det mer anmärkningsvärda slaget. Åtta spelningar, där nya albumet ingår i biljettpengen, återfinns på schemat för kommande två helgers veckoslut. Två spelningar om dagen, förlagda på matiné- respektive tidig kvällstid. Repertoaren återspeglar en salig blandning av färgstarka scenarion i dansmusikens taktfasta tidsmaskin som spänner över en mängd epoker, medryckande allsångsepisoder och oktanstarka rock n’ roll-rökare.

Som frekvent och ytterst prominent gästmusiker och anekdotförtäljare hittas också bandets gode vän Ingvar Karlsson, bekant från förvärv i inga mindre än det legendariska Sven-Ingvars.
– Han är 82 år nu, men otroligt vital. En väldigt uttrycksfull, rolig person och inte minst en fantastisk musiker, framhåller Popnix-trummisen Simon Åsberg.
Simon och kapellmästare tillika saxofongeneralen Stig Norén upplyser att efterfrågan på biljetter varit enorm.

Därav är de åtta spelningarna en väntjänst i att låta så många som möjligt under rådande pandemidekret ta del av livemusik i den erfarna kvintettens tagning.
Dessutom begår combon (som kompletteras av gitarristen Sten Åsberg, pianisten Andreas Eriksson och basisten Kaj Hansson) premiär i den nyriggade spellokal som Kulturhuset tio14 skapat i byggnadens entréplan.
Under hösten ska här också konserter med bland annat Uno Svenningsson, Thomas Di Leva och Smith & Tell gå av stapeln.
– Ja, vi blir först ut på kulturhusets nya scen, konstaterar en taggad Stig Norén.
Och utvecklar:
– Vi har till stor del styrt upp det här själva och även sålt biljetterna i egen regi. Och kulturhuset har varit väldigt tillmötesgående.

Simon Åsberg:
– Känns riktigt spännande att lira i en så här pass gammal klassisk lokal som nu omformats till toppmodernt spelställe.
– De har bland annat investerat i ljud och ljus för flera hundra tusen kronor och även anpassat lokalen bra för att kunna livesända spelningar. Ljud- och scenkunnige Patrik Forsberg och kompani har gjort ett suveränt jobb, berömmer Åsberg.

I skrivande stund pågår finkalibrering av en maffig setlista som när den byter luftrum från bandets högkvarter i Stennäset till kulturhusets innanmäte torde sätta halva Falun i gungning.
Så stort är nämligen det nu nästan övermarinerade behovet av livemusik.
Hos publiken.
Hos bandet.
– Ja, känslan jag får är att de som köpt biljetter är helt saliga redan nu, och detsamma gäller ju för oss i bandet, skrattar Stig Norén.

I samspel med Simon Åsberg landar han i en analys som i starkast tänkbara bemärkelse betonar symbiosen mellan artist och åhörare.
– Musik är underbart i alla dess former, men som liveband är det just där det hela blommar ut.
– Det blir mer verkligt och utbytet med publiken är fantastiskt. Det är något man verkligen saknat under det här halvåret.

Facebook

ANNONS

ANNONS