ANNONS

18 vargar får fällas i vinterns licensjakt som sker i tre revir som delas mellan Dalarnas, Gävleborgs, Västmanlands och Örebro län.
Foto: Dreamstime

Licensjakt på varg i tre revir som berör Dalarna – 18 vargar får fällas

DALARNA/VÄSTMANLAND 18 vargar får fällas i vinterns licensjakt som sker i tre revir som delas mellan Dalarnas, Gävleborgs, Västmanlands och Örebro län. “Licensjakten minskar tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst”, skriver Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

Det första beslutet om licensjakt som länsstyrelsen tagit gäller Gullsjöreviret, som ligger norr om Lumsheden i Falu kommun och som delas med Gävleborgs län.
Det andra beslutet innefattar Haraldsjö- och Snösjöreviret som bland annat ligger i Smedjebackens kommun och som delas med Örebro och Västmanland län. För Västmanlands del sträcker sig reviret in i Skinnskatteberg och Fagersta kommun och är bara någon kilometer från kommungränsen till Norbergs kommun. I dessa tre revir får det sammanlagt fällas 18 vargar.

I ett pressmeddelande om licensjakten skriver Länsstyrelsen Dalarna att “syftet med jakten är att minska den negativa påverkan som vargstammen har på människor som lever i områden där reviren ligger tätt. Licensjakten minskar tätheten av vargrevir och koncentrationen av varg där den är som störst”.

Jakten inleds den 2 januari 2022 och pågår som längst till och med den 15 februari 2022. Länsstyrelsen påpekar även att jaktområdena kan komma att revideras före jaktstart om ny information om vargar i reviren har inkommit.
Dessutom påpekar länsstyrelsen att det, enligt det senaste årets inventering, inte finns någon genetiskt viktig varg i de aktuella reviren. “Reviren uppfyller därför de kriterier som viltförvaltningsdelegationen har satt upp för eventuell jakt. Skulle det visa sig att en genetiskt viktig varg ändå uppehåller sig i något av jaktområdena så kommer jakten att avlysas”, skriver länsstyrelsen.

Här är de aktuella reviren och hur många vargar som får fällas i respektive revir:
Gullsjön, delas mellan Dalarna och Gävleborg: Sex individer.
Haraldsjön, delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro: Sex individer.
Snösjön, delas mellan Dalarna, Västmanland och Örebro: Sex individer.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna nr 41, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS