Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Diakon Inga Lundgren Mähler, kyrkoherde Anna Segerbo, församlingsvärd Oliver Wennerström och Ulla Mångs som gör sig redo för en pokémon go-promenad i Avesta.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Lekfullt letande och samvaro på distans

Det gäller att finna nya vägar till aktiviteter och samvaro i tider av distansering. Promenader och pokémon go är en av många aktiviteter som Avesta-Grytnäs församling erbjuder. Ett initiativ som lockat både liten och stor.

– Vi vill ge redskap att hantera rådande restriktioner och promenaderna är en av våra pandemiaktiviteter, säger församlingens diakon Inga Lundgren Mähler.

Flera dagar i veckan erbjuder Avesta Grytnäs promenader, ett sätt att bryta ensamheten och få en chans att prata och umgås under säkra förhållanden. En aktivitet är pokémon go som bidrar till en mer lekfull promenadaktivitet.
Under sportlovet bjöd man på flera promenader, och på torsdagen genomfördes en på förmiddagen och en på eftermiddagen.
– Jag ansvarade för förmiddagen och då inledde vi med en kort andakt, och sedan blev det pokémon-promenad efter lunch, säger Inga Lundgren Mähler.
Kyrkoherde Anna Segerbo berättar att de har olika målgrupper med något för alla åldrar.
– Det är allt från sång och musik till promenader och korvgrillning. Vi har en del fasta barngrupper, men just nu har vi ingen öppen förskola. Och förutom en del utomhusaktiviteter sker allt digitalt, säger hon och tillägger:
– Det var i samband med våra vanliga promenader som vi kom på att utöka med pokémon go.

På trappan till församlingsgården väntar Ulla Mångs på en utflykt med mobilen i hand och den här dagen är det församlingsvärd Oliver Wennström som håller i pokémon go-promenaden.
– Det är rätt svårt, men roligt, och jag ville gärna testa på pokémon go då jag har ett barnbarn i Göteborg som spelar, säger Ulla Mångs och gör sig redo med mobilen.
– Oliver Wennerström är duktig på pokémon, men jag måste nog träna mer, säger Anna Segerbo och tillägger att under deras första promenad var den yngsta deltagaren tre år och den äldsta pensionär.
På gården finns tre pokémonstopp och ett gym och Inga Lundgren Mähler berättar att de också har två promenader som utgår från centrum.
– Det är ju lite som walk- and talk, och vi gör det i en lightvariant, det är socialt samtidigt som det genomförs med distans, säger hon.

Vi går in i församlingsgården som bjuder på stora utrymmen och på ett bord finns bröd, kakor med mera till försäljning.
– Det gäller att inte glömma våra internationella aktiviteter också, och all behållning går till fasteinsamlingen, säger Anna Segerbo och tillägger att det är Oliver som har bakat.
Anna Segerbo har jobbat som komminister i församlingen sedan januari 2019 och som kyrkoherde sedan sommaren 2020.
– Det har varit lite ödsligt och tomt i våra lokaler, men kyrkan är duktig på att ställa om snabbt vid sådana här tillfällen. Vi har bland annat spelat in livesändningar från våra båda kyrkor. Man måste vara modig och våga prova och vi lär oss hela tiden, säger Anna Segerbo.
Vissa musikgudstjänster och annan musikverksamhet har också ställt om digitalt, och på onsdagar bjuder man bland annat på lunchmusik via facebook och pastoratets hemsida.

Har ni någon konfirmandgrupp?
– Ja, och det kör vi också digitalt. Normalt kör vi igång första advent, men pandemin gjorde att vi flyttade fram det. Nu har vi en grupp om cirka 20 konfirmander, och det har fungerat bra, säger Anna Segerbo.
Hon och Inga Lundgren Mähler konstaterar att kyrkan har en hel del att erbjuda, trots pandemi.
– Dagtid är kyrkan alltid öppen för besök och där har vi också en tipsrunda, upptäck din kyrka, som alla kan göra. Sen har vi symbolspår på kyrkogården, säger Inga Lundgren Mähler.
Anna Segerbo berättar att de också tar kontakt och ringer upp människor som de vet är isolerade.
– Vi ringer gärna människor om vi får tips om att de är i behov av samtal.
– Vi har också varit med i handlingshjälpen sedan starten och det är vi fortfarande, säger Inga Lundgren Mähler.
– Kyrkan driver även en förskola och skola och där måste vi hålla öppet, säger Anna Segerbo.
Grytnäs friskola är en liten skola i Avesta kommun, mellan Skogsbo och Grytnäs gärde. För närvarande har skolan cirka 130 elever uppdelade i förskoleklass till årskurs sex.
Verksamheten finansieras med skolpeng, på samma sätt som de kommunala skolorna.
– Det finns inga privata vinstintressen och eventuellt överskott går tillbaka i skolverksamheten, säger Anna Segerbo.

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS