ANNONS

Lina Korsgren, Team Ramudden. Falufödda och i Korsnäs IF skidskolade Korsgren begår nu Vasaloppet samt fyra stenhårda nordiska långlopp som säsongsavslutning.
Foto: Magnus Östh, Visma Ski Classics

Långloppsfenomenet från Hosjö segrade i Tjejvasan: “Det är nu det börjar”

Långloppsdrottningen Lina Korsgren drar ett djupt andetag.Nu stundar skidsäsongens “andra halvlek”.Vilket innebär ett knippe kolossala kamper i nordiska skidspår.

Och detta med vetskap att hon är i sitt livs form.
– Har haft en otroligt bra säsong hittills, konstaterar Falubördiga tillika Korsnäs IF-fostrade Korsgren.

Resultaten talar för sig själv när man talar om Lina Korsgren.
Det ur Falun och närmare bestämt Hosjö sprungna långloppsfenomenet har under lång tid gått från klarhet till klarhet.
33-åriga Korsgren har i vinterns Visma Ski Classics levererat urstarka prestationer på löpande band.
Hon framhärdar lagstyrkan i det framgångsrika Team Ramudden som betydelsefull.
– Det har varit en stark första halva av säsongen för flera i teamet, och jag upplever att vi pushar varandra till starka insatser.
– Trivs väldigt bra, och frågade faktiskt nyligen mig själv huruvida man kan vara 33 år och i sitt livs form, men så är det, skrattar Lina.

Hon lotsar i ett scenario som omfamnar världsåkare vars karriärer ger litervis med friskt syre till tufft tuktade atletkroppar inför såväl träning som tävling.
– Jag ser glöden i de yngres ögon, och jag minns hur den känns. Den sporrar mig att göra mitt yttersta. Jag är på en annan plats nu än som ungdom, och nu är även rutin och psyke viktiga tillgångar.
Den mentala biten är något som av Lina och hennes coach på området finslipats och med kloka medel vårdats till att uppnå dagens trygghet och stamina.
– Skulle säga att jag i dag har tämligen starkt psyke, och det är något jag jobbat väldigt mycket med de senaste fyra åren.
– För mig handlar det mycket om att känna sig själv, att skilja på person och prestation och lära sig hantera besvikelse. Att man heller inte är rädd för att vinna, utan verkligen vill och vågar, förklarar hon en genuint grundad insikt i det egna jaget såväl i som utanför laget.

I takt med trimmad taktisk hållning och detaljerat finkalibrerad träning har en häpnadsväckande helhet mejslats.
Vilket givit önskat resultat i långlopp världen över.
En kort översikt av Lina Korsgrens placeringar de senaste två åren tjänar som inblick i vad som är en framgångssaga med minimalt antal stavfel (!).
12, 2, 6, 2, 1, 7, 6, 1, 3, 5, 3, 1, 2, 1, 1, 1, 1.
Höj i köja.
Närmast föregående fyra triumfer har bärgats i Toblach-Cortina, prestigetunga Marcialonga Jizerská Padesátka och Tjejvasan.
Nu väntar ett veckoslut med Gustav Vasa som vägvisare.
Kommande söndag vigs åt nio svettiga mil under rubriken Vasaloppet.

Som hon vunnit både 2018 och 2020.
– Tjejvasan är ett bra genrep inför Vasaloppet, och jag har självklart bra placeringar och helst seger i sikte. Ska göra mitt yttersta, meddelar hon från bostaden hemma i Åre.
Därpå följer alltså vad som liknas vid säsongens andra halva. Långloppens stålkvinna Korsgren upplyser om en kvartett tävlingar som vid blotta åtanken kan sätta mjölksyra i spirorna. Norska Birkebeinerrennet har ersatts av på svensk mark arrangerade Vålådalsrennet, den 20 mars.
– Efter det en tio mil lång tävling här hemma i Åre, och sedan Reistadløpet i Norge. Avslutningen sker via sju mil i finska Ylles-Levi.
– Det är nu det börjar. Det är nu man ska visa att man håller hela vägen, säger Lina Korsgren i ett röstläge som vittnar om vilja, vetskap och vinnarskalle.

Facebook

ANNONS

ANNONS