ANNONS

På söndagen är det premiär för Norbergs AIF.
Foto: privat

Krisen är över – dags för premiär för Norbergs AIF

NORBERG. I vintras var det lite av en kris hos Norbergs AIF. Få spelare på träningarna och det fanns en risk att laget skulle läggas ner. Nu skriver vi augusti och på söndagen ska ska klubben premärspela i Västmanlandsfemman. – Det är viktigt att ha kul, men en målsättning vi har är att klara kontraktet, säger tränare Johannes Brusell.

Det blir allt svårare för de mindre orterna i Sverige att ha seniorlag i fotboll och andra lagsporter. Konkurrensen av fritidssysselsättningar är stor och på flera ställen i vårt land pratas det om “fotbollsdöden”.
I Norbergs kommun finns det numera ett seniorlag i seriespel, Norbergs AIF. Tidigare fanns även Högfors IF, men de har inte haft ett herrlag sedan 2009.
Men Norbergs AIF har också haft det tufft genom åren och det är många år sedan de hade sina storhetstid med spel i division 3 och 4.

Säsongen 2019 lyckades dock klubben ta sig tillbaka till division 5 och på söndag är det premiär mot Surahammars FK på bortaplan.
– Ett av lagen som kan vinna serien, tror tränare Johannes Brusell.
“Brus” som Johannes kallas har en bakgrund som spelare i klubben. Nu har han fyllt 37 år och lagt skorna på hyllan.
– Jag gjorde något inhopp för något år sedan.
Blir det något spel i år?
– Nej, nej. Det funkar inte, säger han.

När Bosse Carlsson hoppade av som tränare i vintras klev Johannes in.
– Jag gör det för ungdomarna. Det fanns en risk att laget skulle läggas ner och det vill jag förstås inte.
Ja, det var lite av en kris i vintras. Få spelare på träningarna och energin rann av för dåvarande ledarna.
– Nu känns det som om glädjen är tillbaka. Nu är vi 27 spelare på papperet och har snitta runt 20 spelare på varje träning.

Johannes har funnits med i ledarstaben i några år och det är kärleken till fotbollen som fick honom att anta utmaningen.
– Vi har kört två pass i veckan sedan februari. Jag vill att spelarna ska känna att det är kul att komma till Malmheden. Att de för ett par timmar släpper allt annat och att då är det fotbolls som gäller.
Han har spelat många säsonger i klubben, men det var i grannklubben Västerfärnebo AIK som han gjorde sin seniordebut.
– Jag var 15 år och fick hoppa in i sista matchen för säsongen. Några säsonger senare gick jag tillbaka till Norberg, berättar han.

Årets upplaga av division 5-klubben är en blandning av åldrar.
– Vi har en bra årgong födda 2005/06 som är på väg upp i seniortruppen. Sedan finns det flera spelare från nedlagda laget för 2003/04 i truppen. Men vi har också Ove Lövdahl som är 44 år. Han är den som tränat mest av alla och han tar en plats i laget.
Det är en hel del nya spelare i laget och det kan vara ett par riktiga “ess” på ingång.
– Vi får se hur det blir med det, men kommer de ser det bra uit. Målsättningen är att klara oss kvar, men det är lika viktigt att ha kul, påpekar Johannes.

Vilka vinner serien?
– Oj, det kanske blir något Västeråslag. Men Surahammar blir också farligt.
Det är just Surahammar som Norberg möter på söndagen. Hemmapremiär är det för övrigt på tisdag, då mot Norrby SK.

Tolv lag i serien
Alla lag i division 5 Västmanland: Bosnisk SK, Hallstahammars SK, Hökåsen BK, IFK Ekberga, IK Oden, Norbergs AIF, Norrby SK, Orresta IF, Skultuna IS, Surahammar FK,
Tillberga IK och Valskogs IK.

Bildades 1913.
Norbergs AIF bildades 1913 och fem år senare klev de in i seriespel och deltog i Nordvästra serien, en av de första serierna i Västmanland. Säsongerna 1921-22 samt 1926-30 spelade i Västmanlands Bruksring innan de hösten 1930 klev in i det ordinarie seriespelet.
Klubben bytte 1981 till namnet IF NAIF Fotboll som sedan blev Norbergs BK.
Bytte därefter till Norberg/Högfors FK efter en sammanslagning med Högfors IF, 2010-13, innan de återgick Norbergs AIF 2014.
Klubben har spelat sex säsonger i division 3: 1966, 1969-71 samt 1975-76. Som bäst kom de på fjärde plats 1976.
Spelade 2007 i division 4, men var tre år senare nere i division 6.
Var 2020 tillbaka i femman för första gången sedan 2009 och slutade på åttonde plats. I fjol blev det en samma placering.
Klubbens damer spelade för övrigt i landets högsta serie säsongerna 1981-82. Senast det var ett damlag i seriespel var 2008.
Hemmaplanen heter Malmheden.
Källa: svenskafotbollsklubbar.se

Facebook

ANNONS

ANNONS